Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Dünya Saramago’nun "kayıp" romanını okuyacak



Toplam oy: 1038

Nobel ödüllü Portekizli yazar José Saramago’nun uluslararası çapta tanınmadan önce 1950’lerde yazdığı “kayıp” romanı, yazarın ölümünden iki yıl sonra, ilk kez yayımlandı. 2010’un haziran ayında hayatını kaybeden Saramago, Lisbon’da bir apartman sakinlerinin hikâyelerini anlattığı Claraboya adlı romanın taslağını 1953 yılında arkadaşı aracılığıya Portekiz’de bir yayınevine göndermiş, fakat yayınevinden cevap alamamış.

 

 

 

 

 

1989 yılında, Saramago Portekiz’in çok satan yazarlarından biri olduktan sonra, yayınevi yöneticileri Saramago’yla iletişime geçmiş ve taşınırken taslağı bulduklarını ve romanı yayımlamaktan onur duyacaklarını söylemişler. Açık sözlülüğü ve zorlu nesir tarzıyla tanınan Saramago, teklifi reddederek taslağı geri almış ve hayatta olduğu sürece romanın yayımlanmasını istemediğini söylemiş. Saramago’nun eşi İspanyol gazeteci Pilar del Rio, romanın Madrid’deki tanıtım toplantısında, “Saramago romanı, kaybolmuş ve zamanında bulunmuş bir kitap olarak tanımlıyordu” dedi. Roman geçen hafta İspanya ve Latin Amerika’da raflardaki yerini aldı. Del Rio toplantı sırasında Saramago’nun notlarından oluşan defterleri ve romanın orijinal taslağını basın mensuplarına gösterdi.

 

 

 

Yayımlamaya cesaret edemediler

 

 

Claraboya romanı için yayınevinden cevap alamayan Saramago, 20 yıl başka bir roman yazmadı ve gazeteciliğe yoğunlaştı. “Saramago, bu yok sayılmaktan çok muzdarip oldu. ‘Biri size emeğinin meyvelerini teslim ediyor, en azından bir cevap verebililirsiniz’ diye düşünüyordu” diyen Del Rio, “Claraboya, Portekiz’i 1974’e kadar yöneten Antonio de Oliveira Salazar diktatörlüğü sırasında yayınevinin yayımlamaya cesaret edemediği ‘suç teşkil eden bir kitap’tı. Dönem için zor bir romandı. Toplumun direği olan ailenin, engerek yuvası olduğu bir kitap. Romanda tecavüz, lezbiyen ilişki ve suistimal var. 1950’li yıllarda Portekiz toplumu bunları kaldırabilir miydi? Hiç sanmıyorum” dedi.

 

 

Geçen yılın sonlarında Portekiz ve Brezilya’da Portekizce yayımlanan roman, İngilizce ve İtalyanca dâhil birçok dile çevriliyor. Saramago’nun 1947’de yayımlanan ilk romanı, Günah Ülkesi ticarî anlamda başarılı olamadı. Uluslararası çapta tanınmaya çok sonraları 1982 yılında Baltasar ve Blimunda romanıyla başlayan Saramago, 1992’de İsa’ya Göre İncil kitabı Portekiz’de tartışmalara yol açınca Kanarya Adaları’na yerleşti. Saramago, 1998 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülmüştü.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Taraf

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.