Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (14 Ocak 2015)



Toplam oy: 330

Gezi eylemine katılan çocuklara hapis cezası

 

Antalya'da Gezi parkı protestolarına katılan 13 çocuğun yargılandığı dava sonuçlandı. Antalya 3’üncü Çocuk Mahkemesi, 3 çocuğa barikat kurma, taş atma gibi suçlardan 8’er ay 10’ar gün, 1 çocuğa da kamu malına zarar vermekten 6 ay 20 gün hapis cezası verdi. Kamu malına zarar vermekten verilen ceza 4 bin TL para cezasına çevrilirken, diğer çocukların cezaları ise ertelenerek, 3 yıl süreyle denetime tabi tutulmalarına hükmedildi. Mahkeme; 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçlamasına ilişkin ise, anayasal tepki, düşünce açıklama ve protesto haklarını kullanma niteliğindeki eylemlerinde suç unsuru bulunmadığından hepsinin beraatine karar verdi. Sanık avukatlarından Hakan Evcin, mahkemenin protestonun anayasal hak olduğu yönünde karar verdiğini belirterek, “Eylem yasalsa polis müdahalesi yasalara aykırıdır ve cezalandırılması gerekir" dedi.

 

13 Ocak 2015 / hurriyet.com.tr

 

 


 

 

Bilal Erdoğan'ın dava açtığı gazeteci beraat etti

 

Gazeteci Rıfat Doğan, Sol gazetesinde 15 Nisan tarihinde yayımlanan TÜRGEV haberi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan’ın açtığı davanın ilk duruşmasında beraat etti.

 

İstanbul Anadolu 2.Asliye Ceza Mahkemesi, Bilal Erdoğan’a “iftira” etmekle suçlanan Doğan hakkında “suçun unsurlarının oluşmadığı” kararını verdi. Doğan, davayla ilgili twitter adresinden yaptığı paylaşımda “Gerçekler sıfırlanamaz. Gerçekleri yazmaya devam edeceğim" dedi.

 

Rıfat Doğan, TÜRGEV’e Suudi Arabistan’dan yapılan bağış ve Sevda Tepesi’nin imara açılması ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun verdiği soru önergesini  haberleştirmişti.

 

13 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

DDA’dan İç Güvenlik Paketi ile ilgili çağrı

 

208 sivil toplum örgütünden oluşan Denge ve Denetleme Ağı (DDA), hükümetin hazırladığı "iç güvenlik paketi" tasarısının yasalaşma sürecine toplumun farklı kesimlerinin katılımının sağlanmasını istedi.

 

DDA, kamuoyunda "iç güvenlik paketi" adıyla bilinen ‘Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde  Değişiklik Yapılmasına Dair  Kanun Tasarısı ile ilgili hukukçuların, uzmanların ve ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alınmasının katılımcı bir demokrasinin gereği olduğunu belirtti.

 

13 Ocak 2015 / antenna-tr.org

 

 


 

 

Meclis Kürtçe tebrik kartı basmadı

 

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın Kürtçe yılbaşı tebrik kartı bastırma talebine Meclis basımevi olumsuz yanıt verdi.

 

Milletvekillerinin bayram, tebrik ya da başka özel günlerde kullanmak için, üzerlerinde kendi isimleri ve Meclis logosunun bulunduğu özel kartları basan TBMM Basımevi; Sarıyıldız’ın talebini “Kürtçe’nin ulusal bir dil olmaması ve dünyada kabul gören 200 ulusal dil arasında olmayışı nedeni ile”  reddetti.

 

Duruma tepki gösteren Faysal Sarıyıldız, kamusal alanda anadil kullanımına yönelik baskının sürdüğünü ve kaynağını 1982 Anayasası'ndan aldığını söyledi.

 

13 Ocak 2015 / karsigazete.com

 

 


 

 

ÖGC 2014 yılı Basın Raporu

 

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), Türkiye’de halen 10'u gazete dağıtımcısı 32 gazetecinin tutuklu ve hükümlü olarak cezaevinde olduğunu açıkladı.

 

Cemiyet’in açıkladığı Basın Raporu’na göre, 2014 yılı içerisinde Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürleri hakkında 157,5 yıl, Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan'a 45 yıl, Demokratik Ulus Yazı İşleri Müdürü Arafat Dayan'a 90 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 

Ayrıca rapora göre 2014 yılında  RTÜK ve YSK tarafından 264 yayın durdurma cezası verilirken, beş gazete de mühürlendi.

 

Raporun tam metnine erişim için tıklayınız.

 

12 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

RSF: “Baskıcı rejimlerin imaj düzeltme çabası kabul edilemez”

 

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), ifade özgürlüğünü engelleyen Türkiye, Rusya, Mısır gibi ülkelerden siyasetçilerinin Fransa'da Charlie Hebdo için gerçekleştirilen yürüyüşe katılmasına tepki gösterdi.

 

Örgüt; RSF İfade Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında Türkiye’nin 154, Mısır’ın 159, Rusya’nın 148 ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin 118. sırada yer aldığını hatırlattı, “Kendi ülkelerinde gazetecileri susturan ülkelerin temsilcileri uluslararası imaj elde etmeye çalışıyorlarsa, bu kabul edilemez" dedi.

 

12 Ocak 2015 / bianet.org 

 

 


 

 

Polis şiddetine cezasızlık

 

Afganistanlı 17 yaşındaki Lütfullah Tacik’in, geçen yıl Van Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nde dövülerek öldürüldüğü iddiasına ilişkin Türkiye İnsan Hakları Kurumu tarafından bir inceleme raporu hazırlandı.

 

Raporda; olayla ilgili soruşturmanın ivedilikle başlatılmayarak şüpheli polisin ifadesinin çok uzun süre alınmamış olmasının, AİHM kararları bağlamında, etkili başvuru hakkının ihlali olduğu tespit edildi. Raporda ayrıca Afgan gencin yaşamını yitirmesine tanık olan arkadaşlarının heyetin ziyaretinden bir gün önce ortadan kaybolmalarının ve bozuk olduğu iddia edilen güvenlik kameralarının kayıt yapmamasının da cezasızlık kültürünün bir yansıması olduğu belirtildi.

 

Diğer yandan İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi Emrah Barlak’ın polis İmran Kahya tarafından öldürülmesine, kardeşi ve iki arkadaşının yaralanmasına ilişkin davanın gerekçeli kararı açıklandı.

 

Mahkeme, olay yerindeki polislerin görmediği uyarı ateşini, sanığın silahındaki mermi sayısından yola çıkarak var kabul etti. Ayrıca mahkeme heyeti, hiçbir tanık tarafından doğrulanmadığı halde Barlak’ın polise bıçakla saldırarak, tahrik ettiğini ileri sürdü.

 

Söz konusu davada sanık Kahya, 28 Kasım’da biten yargılama sonunda “olası kastla cinayet” suçundan sekiz yıl dört ay, üç kişiyi yaraladığı için de dört yıl dört ay 15 gün hapis cezasına mahkum olmuştu.

 

12 Ocak 2015 / radikal.com.tr 

 

 


 

 

Maraş '78 kitabına soruşturma

 

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Beni Sen Öldür / Maraş 78 kitabının yazarı Aziz Tunç ve kitabın arka kapak yazısını yazan gazeteci Nedim Şener hakkında soruşturma başlattı.

 

Soruşturma, Malatya Cezaevi’nde silah kaçakçılığından yatan bir hükümlünün “Bu kitap ülkeyi böler” şikayeti nedeniyle başlarken, kitabı okumadığını söyleyen şikayetçi R.T. dilekçesinde,  Tunç hakkında “sözde yazar”, Şener hakkında ise “sözde gazeteci” ifadesini kullandı. Maraş katliamıyla ilgili kitabın kamu düzenini ve güvenliğini bozduğunu iddia etti.

 

12 Ocak 2015/ taraf.com.tr

 

 


 

 

Slogana ceza veren mahkeme gerekçeli kararını açıkladı

 

Berkin Elvan’ın ölümünü protesto amacıyla yapılan eylemde “Hırsız Tayyip Erdoğan” sloganı attığı için açılan “hakaret “davasında 11 ay 20 gün hapis cezası alan Yrd. Doç. Dr. Elifhan Köse hakkındaki gerekçeli karar açıklandı.

 

Karaman 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, gerekçeli kararında, sloganın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saygınlığını zedelemeye yönelik hakaret içeren sözler taşıması nedeniyle ifade özgürlüğü ve eleştiri sınırı kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirterek, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçunun unsurlarının oluştuğu kanaatine varılmıştır” dedi.

 

12 Ocak 2015 / birgun.net

 

 


 

 

Hasta mahpus Mehmet Canpolat hayatını kaybetti

 

Adli Tıp Kurumu’nun 5 Ocak tarihinde "cezaevinde kalabilir" raporu verdiği hasta mahpus Mehmet Canpolat bu sabah yaşamını yitirdi.

 

"Komünist Parti İnşa Örgütü"nün kurucusu olduğu gerekçesiyle tutuklanarak müebbet hapis cezası alan Canpolat, 7 Aralık 2014 tarihinde tutulduğu Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde durumunun ağırlaşması üzerine Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Canpolat'ın avukatı Gülizar Tuncer, “Canpolat'ı savcılar, cezaevi idaresi ve Adli Tıp el birliği yaparak öldürdü" dedi.

 

İnsan Hakları Derneği’nin son yayımladığı rapora göre, cezaevlerinde 227'si ağır olmak üzere 642 hasta mahpus bulunuyor.

 

12 Ocak 2015 / evrensel.net

 

 


 

 

Emniyet FN 303’ü 1,5 yıl sonra kabul etti

 

Ankara Emniyeti, FN 303 adı verilen ve fişek atan savuma tüfeğinin Gezi Parkı gösterilerine müdahale esnasında kullanıldığını kabul etti.

 

Ankara’da, 2 Haziran 2013 tarihindeki Gezi Parkı protestolarına destek eyleminde polisin attığı plastik mermiyle yaralanan 22 yaşındaki Abdullah Koç ile ilgili soruşturmada savcılığın sorusu üzere Ankara Emniyeti Güvenlik Şube Müdür Vekili Murat Karakurt FN-303’ün varlığını kabul etti, silahın olaylara müdahalede kullanıldığını belirtti.

 

Aynı soruşturmada Emniyet, Eylül 2013’te gönderdiği yazıda, “Olaylarda plastik mermi kullanıldığı iddiaları asılsız olup şube envanterimiz kayıtlarında plastik mermi bulunmamaktadır” diye yanıt vermişti. FN 303 “öldürücü silahlar” kategorisinde yer alıyor.

 

9 Ocak 2015/ radikal.com.tr

 

 


 

 

Kobani eylemlerine katılan çocuklara hapis cezası istemi

 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani’deki IŞİD saldırılarını protesto için 6-7 Ekim’de gerçekleştirilen eylemlerde gözaltına alınan 20 çocuk hakkında altı yıla kadar hapis cezası istedi.

 

Savcılığın, “kamu görevlisine direnme” ve “toplantı, gösteri, yürüyüş kanununa muhalefet” ile suçladığı çocuklar hakkındaki iddianame Van Çocuk Mahkemesi tarafından kabul edildi.

 

9 Ocak 2015 / diken.com.tr

 

 


 

 

TGC’den “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” mesajı

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı.

 

Cemiyet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin dünyanın en özgür basın ortamına sahip olduğunu söylediğini hatırlatırken, hukukun üstünlüğünün değer yitirdiği, düşüncelerini yazıp çizdikleri için 200’e yakın gazetecinin cezaevine girip çıktığı bir ülkenin özgür basını olmaktan mutsuzuz" dedi.

 

Açıklamada muhalif herkesin ifade özgürlüklerinin kısıtlandığı, temel hak ve özgürlüklerin yasaklarla kuşatıldığı bir ortamda sadece 2014 yılında 700’ü aşkın gazetecinin işten atıldığı belirtildi.

 

9 Ocak 2015 / evrensel.net

 

 


 

 

Paris'te Charlie Hebdo dergisine silahlı saldırı

 

Mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Fransa'nın başkenti Paris'teki merkezi, 7 Ocak Çarşamba günü Türkiye saatiyle 12:30 sularında silahlı saldırıya uğradı.

 

Derginin karikatüristleri ve genel yayın yönetmenin de aralarında olduğu 2'si polis 12 kişi öldü, 5 ağır 10’un üzerinde kişi yaralandı. Olay yerinden kaçan saldırganlar yakalanamazken, Fransız polisi tespit edilen faillerin kimliğini açıkladı.

 

2012 yılında yayınladığı Hazreti Muhammed karikatürleri nedeniyle tepki toplayan ve dinsel fundamentalizmi eleştiren karikatürler nedeniyle birçok kez tehditlere hedef olan dergi saldırıdan bir süre önce Twitter’da Irak Şam İslam Devleti – IŞİD’in lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin bir karikatürünü yayınlamıştı.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Holland, kabineyi olağanüstü toplantıya çağırırken, Fransa’da 3 günlük yas ilan edildi. Başta Fransa olmak üzere bir çok ülkede “Je suis Charlie” (Ben de Charlie'yim) başlığında protestolar düzenlendi, sosyal medyada da hem teröre, hem İslamofobiye yönelik tepkiler yükseldi. Cinayetlerin Avrupa'daki İslamofobi'yi körüklemesinden endişe ediliyor.

 

8  Ocak 2014/ antenna-tr

 

 


 

 

Gazeteci Göktepe anıldı

 

8 Ocak 1996 tarihinde Ümraniye Cezaevi'nde öldürülen tutukluların cenaze törenini takip etmek için gittiği Alibeyköy’de gözaltına alınan ve polislerce dövülerek öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe anıldı.

 

Ölümünün 19. yılında Göktepe’nin mezarında düzenlenen anmaya katılan ailesi ve meslektaşları Fransa’da saldırıya uğrayan karikatür dergisini de unutmadı. Anmaya katılanlar “Je Suis Charlie' dövizleri taşıdılar.

 

8 Ocak 2015 / evrensel.net

 

 


 

 

Musa Anter davası güvenlik gerekçesiyle nakledildi

 

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 23 yıl önce öldürülen yazar Musa Anter cinayetiyle ilgili Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya taşınmasına karar verdi.

 

Aralarında “yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ında olduğu JİTEM görevlilerinin yargılandığı davanın nakledilmesinin politik bir karar olduğunu belirten Anter ailesi avukatı Mehmet Selim Okçuoğlu; “JİTEM davaları kaçırılmaya çalışılıyor” dedi.

 

8 Ocak 2014 / bianet.org

 

 


 

 

Gezi protestolarına katılan öğretmen meslekten ihraç edildi

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Adana’da öğretmenlik yapan Eğitim -Sen üyesi Eser Çapar’ı Gezi Parkı gösterilerine katıldığı için meslekten ihraç etti.

 

MEB Yüksek Disiplin Kurulu, 26 Kasım’da aldığı kararında Adana’daki Gezi Parkı eylemlerin katıldığı için hakkında idari soruşturma açılan Çapar’ı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/E-a maddesi gereğince memuriyetten ihraç etti. Kurul üyesi Mehmet Rüştü Tiryaki, öğretmenin okul dışı faaliyetleri nedeniyle suçlandığını belirterek karara şerh koydu.

 

Çapar hakkında, Adana’daki Gezi Parkı eylemleri gerekçe gösterilerek, “silahlı örgüt üyeliği, örgüt propagandası, polise direnme ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu muhalefet” suçlamalarıyla Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de dava açılmıştı.

 

8 Ocak 2014 / radikal.com.tr

 

 


 

 

Polis şiddetine cezasızlık sürüyor

 

Bursa’da oğlunun bıçaklanması sebebiyle gittiği karakolda polisler tarafından darp edilen Birol Demirci’nin şikayeti üzerine açılan soruşturmada 5 aydır ilerleme kaydedilmedi.

 

Savcılığın, polis şiddetinin yer aldığı güvenlik kamera kayıtlarına da ulaşmasına rağmen henüz şüpheliler hakkında dava açılmazken, Demirci hakkında, polislerin şikayeti üzerine Bursa 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘Görevli memura direnmek, görevini engellemek’ suçundan dava açıldı. Demirci Şubat ayında hakim karşısına  çıkacak.

 

8 Ocak 2014 / taraf.com.tr

 

 


 

 

Aydınlar; “İç Güvenlik Paketi geri çekilsin”

 

Hükümetin hazırlıklarını sürdürdüğü ‘İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesi için, aralarında Kadir İnanır, Melda Onur, Meltem Cumbul, Meral Danış Beştaş, Murathan Mungan, ve Şebnem Korur Fincancı’nın da olduğu aydın, sanatçı, yazar ve siyasetçiler  Taksim Hill Otel’de bir basın toplantısı düzenledi.

 

“İç güvenlik paketiyle sıkıyönetim rejimi olağan hâle geleceğini” söyleyen aydınlar, polisin yetkilerini arttıran, polis cinayetlerinin yasal alt yapısını hazırlayan ve darbe dönemlerini anımsatan bir yasal düzenleme olarak tanımladıkları tasarının durdurulmasını istedi.

 

8 Ocak 2015/ birgun.net

 

 


 

 

14 yaşındaki Ümit Kurt polisin açtığı ateş sonucu öldü

 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde polisin zırhlı araçtan açtığı ateş sonucunda 14 yaşındaki Ümit Kurt hayatını kaybetti.

 

İdil Caddesi üzerinde bir araya gelen gençlere polis, zırhlı araçlarla müdahale ederken yaralanan çok sayıda kişi Cizre Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Ölen Kurt’un cenazesi ise otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

 

Olay yerinde ve hastanede incelemelerde bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal, polis araçlarının plakalarının sökülmüş olduğunu anlattı. Uysal, “Kaymakamın anlattığına göre polis yüzü kapalı, silahlı kişiler görüp ateş etmiş. Ancak ateş edilenlerden biri işten dönen boyacı çırağı diğeri de işinden dönen, üzerinde takım elbise bulunan bir memur” dedi.

 

7 Ocak 2015/ bianet.org

 

 


 

 

“Öcalan’a Özgürlük” talebine gözaltı

 

Batman’da “Öcalan’a özgürlük” talebiyle düzenlenen imza kampanyası nedeniyle, aralarında Belediye Eş Başkanı Gülistan Akel’in de olduğu 10 kişi “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla gözaltına alındı.

 

Akel, Dokuz kişinin gözaltına alınması üstüne “Suçsa aynı suçu işliyorum” diyerek kendini gözaltına aldırdığını söyledi. Gözaltındakiler üç saat sonra serbest kaldı.

 

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde de imza kampanyasıyla ilgili gözaltılar yaşanırken, Batman'da iki hafta önce Demokratik Bölgeler Partisi İl Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi İl Eş Başkanı da aynı gerekçeyle gözaltına alınmıştı.

 

7 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

Protestan Kiliseler Derneği 2014 raporu

 

2014 yılı hak ihlalleri raporunu yayımlayan Protestan Kiliseler Derneği, nefret suçlarının ve ibadet özgürlüğü engellerinin devam ettiğini söyledi.

 

Geçtiğimiz yıl boyunca Protestanlara ve kiliselere yönelik fiziksel saldırıların sürdüğünü açıklayan dernek, ibadet yeri kurma konusunda karşılaşılan yasal engellere ve kilise üyelerinin, “misyonerlik yapıyor” gerekçesiyle, sınır dışı edilmesine dikkat çekti.

 

2014 yılı içerisinde yaşanan saldırılarında yer aldığı raporda nefret suçları yasasının çıkartılması ve etkin soruşturma yapılması istendi.

 

Raporun tam metni için tıklayınız.

 

7 Ocak 2015 / agos.com.tr 

 

 


 

 

Ceylan Önkol için ailesine 28 bin lira tazminat

 

Diyarbakır'ın Licê ilçesine bağlı Şenlik köyü Hambaz mezrasında, 28 Eylül 2009 günü hayvanlarını otlattığı sırada Yayla Karakolu'ndan atılan bomba ile öldürülen 12 yaşındaki Ceylan Önkol ile ilgili yürütülen soruşturmada, aradan geçen 5 yıla rağmen herhangi bir gelişme sağlanamadı.

 

Karakolda görevli personel hakkında, kriminal inceleme raporu doğrultusunda, "görevini kötüye kullanmak" suçlamasıyla açılan soruşturmada, Lice Cumhuriyet Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verilmişti. Savcılık, “taksirle ölüme sebebiyet” suçlamasıyla açılan soruşturmada ise mevcut delil ve raporların faillerin tespiti için yetersiz olduğunu iddia etmişti.

 

Diğer yandan Önkol ailesinin açtığı tazminat davasında ise Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, 28 bin 208 lira 85 kuruş TL maddi tazminata hükmetti ancak ailenin manevi tazminat talebini reddetti.

 

7 Ocak 2015 / evrensel.net

 

 


 

 

LGBTİ hapishanesi projesine tepki

 

LGBTİ dernekleri, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği ile ortak bir açıklama yaparak Türkiye’de açılması planlanan LGBTİ cezaevleri konusunda endişeli olduklarını söyledi.

 

18 derneğin ortaklaşa yaptığı açıklamada, ayrı bir LGBTİ hapishanesinin yapılmasını olumsuz bir gelişme olduğu, bunun yerine mevcut hapishanelerde ayrımcılık ve güvenlik sorunlarının çözülmesi gerektiği belirtildi.

 

Sivil toplum örgütleri, “konuya ilişkin mahkumların da görüşlerini alarak kamuya da açık bir şekilde görüşlerin tartışılacağı bir süreç yürütmek istiyoruz” dedi.

 

6 Ocak 2015/ bianet.org

 

 


 

 

Gezi’de gözaltına alınan Zileliler beraat etti

 

Gezi Parkı protestoları sırasında eylemlere destek vermek için Tokat’ın Zile ilçesinden İstanbul’a gelen ve polis müdahalesinin ortasında kalıp, gözaltına alınanların da içinde bulunduğu 39 kişi, yargılandıkları İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nde beraat etti.

 

Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş’un hazırladığı iddianamede sanıklar, “silahlı direnişe katılmak ve halkı isyan için kışkırtmak” ile suçlanırken yanlarında bulunana gaz maskesi, eldiven, limon suyu, baret, deniz gözlüğü gibi malzemeler ise delil olarak gösterilmişti.

 

Davanın yedinci duruşmasında hakim Mustafa Yılmaz, “Sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerinin sabit olmadığı anlaşıldığından beraatlerine karar verirken, delil olarak el konulan 4 çuval malzemenin suç teşkil etmediğinden hak sahiplerine iadesine hükmetti.

 

6 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

Polis şiddetini protesto edenler hakkında hapis istemi

 

Hatay'daki Gezi Parkı protestoları sırasında, Ahmet Atakan adlı gencin çatıdan düşerek ölmesini protesto için Eskişehir'de tren yolunu trafiğe kapatan gençler hakkında, 8 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

 

Eskişehir 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın iddianamesinde savcılık 110 genç hakkında “ulaşım araçlarını kaçırmak veya araçlara el koymak” suçundan 2 yıldan 5 yıla ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan üç yıla kadar hapis istedi.

 

Eylemcilerin protesto hakkını kullandığını savunan avukat Alper Can Aykaç; Ahmet Atakan’ın ölümünün halen aydınlatılamamış olması protesto eylemlerinin haklılığını göstermektedir” dedi.

 

6 Ocak 2014 / radikal.com.tr

 

 


 

 

Kaynak: Antenna

Görsel: Mehmet İnanır

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder


Evet, haklısınız. Uyarınız için teşekkürler. Sevgiler...

36%
64%

bundan önceki düşünce özgürlüğü haberinizde de yazmıştım, önemsemediniz, ya da bir bildiğiniz var ki ısrar ediyorsunuz. Öyleyse sorayım başlıkta niçin
14 Aralık 2015 yazıyor, 2015'e gireli henüz 14 gün olmadı mı? Acaba 14 ocak 2015 mi yazmak istediniz?

38%
62%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.