Yolsuzluk protestolarını takip eden gazeteciye soruşturma
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Aralık operasyonuyla gündeme gelen yolsuzlukları protesto için 26 Şubat 2014 tarihinde Basmane Meydanı’nda yapılan eyleme katılanlar hakkında soruşturma başlattı.
“2911 sayılı kanuna muhalefet, kamu malına zarar verme ve görevli memura mukavemet” ile suçlanan 40 yakın şüpheli arasında eylemi takip eden Evrensel Gazetesi İzmir Muhabiri Eda Aktaş da bulunuyor.
Hakkında açılan soruşturmayla ilgili konuşan Aktaş “Orada gazeteci kimliğimle bulunmama rağmen hiçbir dayanak ve delil olmadan hakkımda soruşturma açılıyor. Haber yapmamız engellenmeye çalışılıyor” dedi.
15 haziran 2015 / evrensel.net
Jandarma raporunu haberleştiren Cumhuriyet’e sansür
Suriye’ye silah ve askeri mühimmat taşınan MİT tırlarına ilişkin Jandarma raporunu haberleştiren Cumhuriyet gazetesi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından sansürlendi.
Sansürlenen haberde yer alan rapora göre Jandarma Genel Komutanlığı Adana'da durdurulan MİT'e ait araçlar içerisindeki malzeme için “patlayıcı madde kapsamında mütalaa edilebilecek nitelikte, öldürücü, yaralayıcı, yakıcı ve tahrip edici” tespiti yapıyor.
TİB tarafından gazeteye gönderilen yazının ardından, Erdem Gül’ün imzasıyla yayınlanan haber 12 Haziran saat 16.00’itibariyle gazetenin internet sitesinden kaldırıldı.
12 Haziran 2015 / bianet.org
‘Kaçak Saray’ın Kaçık Sultanı’ demek suç değil
‘Kaçak Saray’ın kaçık sultanı’ manşeti sebebiyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasından yargılanan İleri Haber Yazı İşleri Müdürü Hanife Şahan beraat etti.
İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Şahan, “Yaptığımız haber belgeye dayanmaktadır. Bu eleştirinin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirmesini istiyorum” dedi.
Hakim, Şahan’ın beraatine karar verdi.
11 Haziran 2015 / diken.com.tr
Yayıncılar Birliği'nden Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin geleneksel olarak düzenlediği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri töreni 10 Haziran günü Pera Palas’da yapıldı.
1995 yılından beri verilen ödüllerin bu yılki sahipleri bağımsız kitapçılık mesleğini 38 yıldır sürdüren Dost Kitabevi’nin kurucusu Erdal Akalın, basılan kitaplar nedeniyle hakkında toplamda 14 dava açılan Kırmızı Kedi Yayınları’nın kurucusu Haluk Hepkon ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan hapis cezası alan karikatürist Bahadır Baruter oldu.
Ayrıca internetteki erişim engellemelerinin ayrıntılı istatistiklerini yayınlayan Engelli Web, yayınlarından dolayı haklarında 50’den fazla davada açılan, 300 yılı aşkın hapis istemi nedeniyle Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan İnci Tuğsavul Özgüden ve Doğan Özgüden ile Cumhuriyet Gazetesi de özel ödüle layık görüldü.
11 Haziran 2015 / bianet.org
Kaynak: Antenna
Görsel: Can Çetinkaya
Yeni yorum gönder