Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (16 Haziran 2015)



Toplam oy: 742

Yolsuzluk protestolarını takip eden gazeteciye soruşturma

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Aralık operasyonuyla gündeme gelen yolsuzlukları protesto için 26 Şubat 2014 tarihinde Basmane Meydanı’nda yapılan eyleme katılanlar hakkında soruşturma başlattı.

“2911 sayılı kanuna muhalefet, kamu malına zarar verme ve görevli memura mukavemet” ile suçlanan 40 yakın şüpheli arasında eylemi takip eden Evrensel Gazetesi İzmir Muhabiri Eda Aktaş da bulunuyor.

Hakkında açılan soruşturmayla ilgili konuşan Aktaş “Orada gazeteci kimliğimle bulunmama rağmen hiçbir dayanak ve delil olmadan hakkımda soruşturma açılıyor. Haber yapmamız engellenmeye çalışılıyor” dedi.

15 haziran 2015 / evrensel.net


Jandarma raporunu haberleştiren Cumhuriyet’e sansür


Suriye’ye silah ve askeri mühimmat taşınan MİT tırlarına ilişkin Jandarma raporunu haberleştiren Cumhuriyet gazetesi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından sansürlendi.

Sansürlenen haberde yer alan rapora göre Jandarma Genel Komutanlığı Adana'da durdurulan MİT'e ait araçlar içerisindeki malzeme için “patlayıcı madde kapsamında mütalaa edilebilecek nitelikte, öldürücü, yaralayıcı, yakıcı ve tahrip edici” tespiti yapıyor.

TİB tarafından gazeteye gönderilen yazının ardından, Erdem Gül’ün imzasıyla yayınlanan haber 12 Haziran saat 16.00’itibariyle gazetenin internet sitesinden kaldırıldı.

12 Haziran 2015 / bianet.org


‘Kaçak Saray’ın Kaçık Sultanı’ demek suç değil

‘Kaçak Saray’ın kaçık sultanı’ manşeti sebebiyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasından yargılanan İleri Haber Yazı İşleri Müdürü Hanife Şahan beraat etti.

İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Şahan, “Yaptığımız haber belgeye dayanmaktadır. Bu eleştirinin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirmesini istiyorum” dedi.

Hakim,  Şahan’ın beraatine karar verdi.

11 Haziran 2015 / diken.com.tr

Yayıncılar Birliği'nden Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin geleneksel olarak düzenlediği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri töreni 10 Haziran günü Pera Palas’da yapıldı.

1995 yılından beri verilen ödüllerin bu yılki sahipleri bağımsız kitapçılık mesleğini 38 yıldır sürdüren Dost Kitabevi’nin kurucusu Erdal Akalın, basılan kitaplar nedeniyle hakkında toplamda 14 dava açılan Kırmızı Kedi Yayınları’nın kurucusu Haluk Hepkon ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan hapis cezası alan karikatürist Bahadır Baruter oldu.

Ayrıca internetteki erişim engellemelerinin ayrıntılı istatistiklerini yayınlayan Engelli Web, yayınlarından dolayı haklarında 50’den fazla davada açılan, 300 yılı aşkın hapis istemi nedeniyle Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan İnci Tuğsavul Özgüden ve Doğan Özgüden ile Cumhuriyet Gazetesi de özel ödüle layık görüldü.

11 Haziran 2015 / bianet.org



Kaynak:
Antenna

Görsel: Can Çetinkaya

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.