Danıştay’dan emsal niteliğinde karar
Danıştay, cinsel yönelimi nedeniyle hakkında soruşturma açılan ve meslekten ihraç edilen öğretmenin davasında idari işlemin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.
Anayasa’nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “eşitlik”, “özel hayatın gizliliği” ve “ayrımcılık yasağını” düzenleyen maddelerine atıfta bulunan Danıştay, “kişinin mahremiyet alanına giren bir fiilin Memur Disiplin Hukukunu ilgilendirmediğini” belirtti ve meslekten çıkarma cezasını iptal etmeyen idare mahkemesi kararını bozdu.
17 Mart 2015 / imctv.com.tr
Türkiye AİHM’de bir kez daha mahkum oldu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Diyarbakır’ın Hani ilçesinde 16 yıl önce mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden yedi yaşındaki Turgay Ergin ve ağır yaralanan iki çocukla ilgili başvuruda Türkiye’yi suçlu buldu.
Hani Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada ölümün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait patlayıcıdan ya da mayından kaynaklı olduğu tespit edilmesine rağmen hiçbir sonuç alınamamış ve dosya 3 Temmuz 2009’da zamanaşımından düşmüştü.
“Makul zamanda adil yargılanma hakkı” ihlalinden mahkum olan Türkiye, toplamda 11 bin Euro tazminat ödeyecek.
17 Mart 2015 / bianet.org
Türkiye’deki bilgi edinme özgürlüğü tartışıldı
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, 16 Mart tarihinde Santral İstanbul Kampüsü’nde Bilgi Edinme Özgürlüğü Kolokyumu düzenledi.
Hukukçu, akademisyen, gazeteci, bürokrat ve aktivistlerin buluştuğu tartışma platformunda bilgi edinme hukuku, medya bağımsızlığı ve dijital özgürlük konularına ilişkin görüş ve öneriler ele alındı. Etkinliğe, gazeteciler Banu Güven, Mirgün Cabas, Kemal Göktaş, Erol Önderoğlu, Füsun Nebil hukuçular Emre Baturay Altınok, Arif Ali Cangı, Serhat Koç ile İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Yrd. Doç. Dr. Erkan Saka ve Prof. Dr. Aslı Tunç konuşmacı olarak katıldı.
Ayrıntılı bilgi için;
http://www.bilgiedinmeozgurlugu.com/
17 Mart 2015 / evrensel.net
BTK: “Türkiye AB’den uzaklaşıyor”
Kamuoyunda “Akil Adamlar” olarak bilinen ve Açık Toplum Vakfı’nın öncülüğünde Avrupalı devlet insanlarının katılımıyla oluşan Bağımsız Türkiye Komisyonu yayımladığı “Açık Mektup” başlıklı bir makaleyle AB-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.
Komisyon, Türkiye’de güç kazanan otoriterleşme eğilimiyle ifade özgürlüğünün, güçler ayrılığının ve hukukun egemenliğinin erozyona uğradığını tespit ederek, demokratikleşme alanındaki geriye gidişi eleştirdi, AB’den ise müzakere sürecinin güvenilirliğinin güçlendirmesini istedi.
17 Mart 2015 / taraf.com.tr
Medyada en çok yolsuzluk haberleri sansürleniyor
Uluslararası Şeffaflık Derneği, Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM) ile birlikte gazeteciler arasında yürüttüğü “Türkiye Cezasızlık Araştırması” anketinin sonuçlarını açıkladı. 29 Ocak – 22 Şubat 2015 tarihleri arasında 10 bin 768 medya çalışanının katılımıyla yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; gazetecilerin yüzde 86’sı Türkiye’de sansür ve otosansürün yaygın olduğunu düşünürken, katılımcılar en çok sansüre maruz kalan haberlerin hükümet, belediye, bürokrasi ve yargıda yaşanan yolsuzluklarla ilgili olduğu görüşünü taşıyor.Anket sonuçlarının tamamına erişim için;http://www.seffaflik.org/wp-content/uploads/2015/03/T%C3%BCrkiye-Cezas%C4%B1zl%C4%B1k-Ara%C5%9Ft%C4%B1rmas%C4%B1_Nihai-Rapor.pdf
17 Mart 2015 / diken.com.tr
İzmir’de afiş asan üç kişiye “hakaret” davası
Halkın Türkiye Komünist Partisi’nin (HTKP) kampanyası kapsamında İzmir’de üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu afişi asan üç kişi hakkında dava açıldı.
Savcı Cevdet Aydemir, hazırlanan iddianamede şüphelilerin Türk Ceza Kanunu’nun 299/2. maddesi uyarınca “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçlamasıyla 4,5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını isterken, kanun gereği dava açılabilmesi için gereken Adalet Bakanlığı izni de alındı.
Bakanlık adına dosyayı inceleyen Hakim Aytekin Sakarya, Erdoğan’ın Hitler’e benzetilmiş resmini içeren afiş ve içeriğinde yer alan ‘Çık bakalım çık bakalım Çankaya'ya çık bakalım’ şeklindeki ifadeler ile hakaret suçunun işlediğini savundu. Davanın ilk duruşması 20 Nisan’da, İzmir 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Aynı afişleri Çorlu'da asan HTKP üyeleri Mehmet Birtan Altan, Bilge Kağan Kazanç ve Berkay Akman'a ise 7'şer bin TL para cezası verilmişti.
16 Mart 2015 / bianet.org
AYM; “Partilerin Türkçe dışında dil kullanması ifade özgürlüğüdür’
Anayasa Mahkemesi (AYM), 2007 yılında İdil’de Newroz bayramına davet amacıyla Kürtçe bastırılmış el ilanları dağıtan Demokratik Toplum Partisi (DTP) yöneticilerinin ceza almasının hak ihlali olduğuna karar verdi.
Yerel mahkeme, siyasal partilerin Türkçe dışında dil kullanmalarının yasak olduğu gerekçesiyle DTP’li yöneticiler Hüsnü Babat, Faik Kaplan, Metin Demir, Celile Eraslan ve İsa Yağbasan’ı 5’er ay hapis ve ayrıca 3 bin 600’er lira da para cezasına mahkûm etmişti. AYM, söz konusu kararın ifade özgürlüğü ihlali olduğuna ve ihlalin ortadan kaldırılması için, yargılamanın yeniden yapılmasına hükmetti.
16 Mart 2015 / taraf.com.tr
Yargıtay Cemevleri ile ilgili kararının gerekçesini açıkladı
Ankara İl Dernekler Müdürlüğü’nün talebi üzerine tüzüğünde, “cemevlerini ibadet yeri olarak” niteleyen Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği’nin kapatılması amacıyla açılan davada, geçtiğimiz aylarda dernek lehine karar veren Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, gerekçeli kararını yayımlandı.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ilgili kararlarına atıf yapan Yargıtay, devletin inanç özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmak ve her türlü inanca eşit mesafede olmakla yükümlü olduğunu vurguladı.
Yargıtay, “Kişilerin dini inançlarını açığa vurmak için kullandıkları araçların meşru olup olmadığını veya bir ibadet yerinin meşruluğunu belirlemek konusunda devletin takdir yetkisi yoktur” dedi.
16 Mart 2015 / gercekgundem.com
Yeni Şafak yazarı: “Ateist ve eşcinsellere kötü bakmak haktır”
Yeni Şafak gazetesi yazarı Hayrettin Karaman, 16 Mart tarihinde yayımlanan "Ateist ve eşcinsele kötü bakış" başlıklı yazısında ateistlerden ve LGBTİ bireylerden nefret etmenin “doğal” olduğunu savundu.
Karaman; “İnsan haklarına dayalı demokrasilerde bir kimsenin ateist veya eşcinsel olma ve bunu savunma hakları varsa, böyle olmayanların da ateistlere ve eşcinsellere “kötü bakma” hakları, hatta Müslüman iseler vazifeleri vardır" dedi.
16 Mart 2015 / birgun.net
Twitter'da 'Erdoğan' operasyonu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu, sosyal paylaşım platformları üzerinden devlet görevlilerine yönelik sistematik şekilde paylaşımlarda bulunulan hesaplarla ilgili soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında, savcılığın talimatı üzerine başta Twitter’da olmak üzere açılan sahte hesapların tespit edilebilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde özel bilişim ekibi kuruldu.
Bu kapsamda yapılan ilk operasyonda "hakaret", "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarına konu paylaşımlarda bulunduğu iddia edilen 3 kişi gözaltına alındı.
13 Mart 2015 / radikal.com.tr
Üniversite öğrencisi ‘Erdoğan’a hakaret’ten cezaevinde
Kayseri’de Erciyes Üniversitesi öğrencisi Aykutalp Avşar, Gezi Parkı eylemleri sırasında yapılan bir gösteride Recep Tayyip Erdoğan’a “diktatör” dediği gerekçesiyle yargılandığı davada bir yıl iki ay hapis cezası aldı.
Kayseri 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin “Devlet büyüklerine hakaret” suçlamasıyla verdiği hüküm nedeniyle polisler tarafından gözaltına alınan Avşar, Kayseri Merkez Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
13 Mart 2015 / aydinlikgazete.com
Gazeteciler Cemiyeti’nden “ifade ve basın özgürlüğü” raporu
Merkezi Ankara'da bulunan Gazeteciler Cemiyeti, “Özgürlük için Basın” projesi kapsamında hazırladığı Şubat ayı ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri raporunu yayımladı.
Ülkedeki hoşgörüsüzlük ortamının yoğunlaştığına, nefret suçları ve kadına karşı şiddetteki artışa dikkat çekilen raporda, yılın ilk iki ayında “kamu görevlilerine hakaret” suçundan 67 kişinin gözaltına alındığı, ağır hapis istemli davalar açıldığı kaydedildi. Cemiyet, “Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçundan her ay gazeteci, üniversite öğrencisi, işadamı onlarca kişinin gözaltına alınması artık sıradanlaştı” dedi.
Raporun tam metnine erişim için;
http://tr.pressforfreedom.org/wp-content/uploads/2015/03/%C3%96iB_%C5%9E...
13 Mart 2015 / zaman.com.tr
‘Gezi davası’nda beraat kararı
Muğla'da Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla yapılan gösterilere katıldıkları için Muğla 1. Asliye Mahkemesi’nde yargılanan 36 kişi beraat etti.
Mahkeme hakimi; Anayasa, Yargıtay kararları ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere atıfta bulunduğu kararında; “Soyut bir kamu düzeni tehlikesine dayanarak toplantı ve yürüyüşün yasaklanamayacağını” ve ifade özgürlüğünün ulusal ve uluslararası düzlemde güvenceye alınan temel bir hak olduğunu belirtti.
13 Mart 2015 / cumhuriyet.com.tr
Yunus Aktaş’ın ölümüyle ilgili soruşturmada takipsizlik kararı
Van’da Kobane’deki IŞİD saldırılarını protesto etmek amacıyla 6-7 Ekim 2014 tarihlerinde yapılan eylemlerde polis kurşunuyla hayatını kaybeden Yunus Aktaş’ın ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten savcı takipsizlik kararı verdi.
Olayın tek delili olan mermi çekirdeğinin kriminal inceleme için Yücedağ’ın vücudundan çıkarılması talebi mahkeme tarafından reddedilirken, ifadeleri alınan polislerin, “olay yerinde ateş etmedik” beyanlarına dayanan savcı, olay yerinde boş kovan veya herhangi bir bulguya rastlanmadığını ve kamera görüntülerinin bulunmadığını kaydederek, dosyayı kapattı.
13 Mart 2015 / birgun.net
Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Konferansı Ankara’da başladı
Sivil Toplum Kuruluşları için Teknik Destek Projesi (TACSO) tarafından Kaos GL ve IHOP (İnsan Hakları Ortak Platformu) ile işbirliği içinde düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Katılım Sürecinde Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Konferansı 12 Mart günü Ankara’da başladı.
Konferans boyunca ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik çerçevesinde uluslararası standartlar, AB ülkelerindeki ayrımcılıkla mücadele politikalarının nasıl oluşturulduğu ve uygulandığıyla ilgili deneyimler paylaşılıyor.
12 Mart 2015 / bianet.org
Romanlardan Emin Çölaşan'a suç duyurusu
Roman Hakları Derneği, Sözcü gazetesi yazarı Emin Çölaşan hakkında Romanlara karşı ayrımcılık içeren yazısı nedeniyle suç duyurusunda bulundu.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in sadece Romanlara özel hafızlık kursu açılacağını açıklaması tepkilere neden olmuş, Çölaşan da 13 Şubat 2015 tarihinde gazetedeki köşesinde Vali Şahin'i eleştirmişti.
Dernek; "Romanları bilirsiniz… Yaşamları şarkı söyleyerek, çalgı çalarak, oynayarak geçen, hayatı hafife alan, dinle imanla pek ilişkisi olmayan, ekmeğini taştan çıkaran insanlardır” ifadesinin yer aldığı yazının Romanları aşağılamak sureti ile ırk ayrımcılığı yaptığını ve toplumda beri süregelen önyargıları besleyen bir içeriğe sahip olduğunu belirtti.
12 Mart 2015/ bianet.org
Üniversite’den afişe “sansür”
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Kulübü, düzenlenen “Sanat Tarihi Merceğinden Güzellik Tarihi” başlıklı bir panel için hazırlanan afişte, 16’ncı yüzyılın önemli sanatçılarından İtalyan ressam Tiziano Vecellio’nun “Amor Sacro e Amor Profano” (Kutsal Aşk ve Beşeri Aşk) adlı resmi kullandı.
Söz konusu afişi “açık saçık” bulan Fakülte Genel Sekreteri Aliye Yücel, öğrencilerden kullanılan resmin değiştirilmesini istedi, aksi takdirde afişin sekreterlik tarafından onaylanmayacağı söyledi.
“Şuna sansür mansür bir şey yapın!” cevabını alan öğrenciler Yücel’e tepki göstererek etkinliği “Sansür tasarımı yapıyoruz” sloganıyla duyurdu.
12 Mart 2015 / hurriyet.com.tr
Berkin Elvan anmalarına polis müdahalesi
Gezi Parkı eylemleri sırasında İstanbul Okmeydanı’nda başına gaz fişeği isabet eden ve 269 yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdikten sonra geçtiğimiz yıl 11 Mart'ta hayata gözlerini yuman Berkin Elvan için ülke genelinde anma etkinlikleri düzenlendi.
Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere polis bir çok kentte yapılan gösterilere müdahale ederken çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ankara, İzmir ve İstanbul’da Berkin’in ölümünü protesto eden lise öğrencileri polisler tarafından darp edilirken, Okmeydanı’nda Berkin’in vurulduğu yerde toplanarak Feriköy mezarlığına doğru yürüyüşe geçen gruba müdahale eden polislerin sivillere doğrudan silah doğrulttuğu görüntüler dikkat çekti.
12 Mart 2015 / birgun.net
AYM’ye “ifade özgürlüğü” ödülü
Columbia Üniversitesi, “Küresel İfade Özgürlüğü Ödülü”nü Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) verdi.
Üniversite, AYM’nin Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren İnternet Yasası’ndaki mevzuat değişiklikleriyle getirilen kısıtlamaları iptal ettiğini ve ayrıca Twitter ve YouTube yasağını da verdiği kararla bozduğunu hatırlattı, uluslararası hukuk normlarını teşvik ederek ifade özgürlüğünü güçlendiren yargı kararları nedeniyle ödüle layık görüldüğünü açıkladı.
11 Mart 2015 / taraf.com.tr
AİHM Türkiye'yi cinsiyet geçişinde hak ihlalinden mahkum etti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir transseksüelin cinsiyet geçiş ameliyatı için yaptığı başvuruyu reddeden Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özel hayata saygı hakkını düzenleyen 8. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.
Ameliyat için Mersin’de açılan davada Asliye Hukuk Mahkemesi başvurucunun üreme yeteneği olduğu gerekçesiyle talebi reddetmiş, karar Yargıtay tarafından da onaylanmıştı.
AİHM, “yerel mahkemelerdeki süreçlerin, başvurucuların kendi cinsiyetini belirleme özgürlüğüne müdahale olduğunu” vurguladı, cinsiyet geçişinin resmi olarak tanınması konusundaki Avrupa Konseyi kararlarını hatırlatarak, Türkiye’yi 7 bin 500 Euro tazminat ödemeye mahkum etti.
11 Mart 2015 / bianet.org
Roboski anmasına soruşturma
Roboski 34 kişinin öldürüldüğü katliamının üçüncü yıldönümünde yapılan anmada görev alanlar hakkında savcılık soruşturma başlattı. Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada anma etkinliği sırasında yöresel kıyafetler giyerek, törende gelen misafirleri yönlendiren, yakalarında görevli kartı bulunan yedi kişi “kamu görevini usulsüz olarak üstlenmek” ile suçlanıyor.
11 Mart 2015 / imctv.com.tr
Kaynak: Antenna
Görsel: Emre Karacan
Yeni yorum gönder