Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (17 Şubat 2015)



Toplam oy: 744

Lise öğrencisine Erdoğan'a hakaretten 7 ay hapis

Antalya 2. Çocuk Mahkemesi, lise öğrencisi H.U.C.'ye, “Erdoğan’a hakaret” suçlamasıyla 7 ay 23 gün hapis cezası verdi. 17 yaşındaki H.U.C.; dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan için temsili karne şeklinde hazırlanan pankartla 24 Ocak 2014 günü eylem yapan iki lise öğrencisi hakkında soruşturma açılmasını protesto gösterisine katıldığı ve slogan attığı için yargılanıyordu.  Mahkeme hakimi; cezanın 3 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutularak, ertelenmesine karar verdi.

16 Şubat 2015 / radikal.com.tr

 

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklamalar sürüyor

İzmir’de yapılan bir protestoda attığı slogan nedeniyle “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret” ettiği gerekçesiyle tutuklanan Onur Kılıç’ın ardından Manisa ve Edirne’de iki kişi daha aynı suçlamayla cezaevine girdi. İki kentte yapılan yürüyüşlerde basın açıklamasını okuyan ve Kılıç’ın tutuklanmasını protesto etmek amacıyla aynı ifadeleri tekrarlayan üniversite öğrencileri Kadir Yavaş ve Şafak Kurt çıkarıldıkları mahkemeler tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer yandan bir duvara boya ile “Hırsız Katil Erdoğan” yazan Fırat Eskici İstanbul’da, Erdoğan aleyhine slogan atmakla suçlananesiyle Buğra Aydoğan ise Kocaeli’nde gözaltına alındı.

16 Şubat 2015 / radikal.com.tr

 

Trans bireylere tehdit davasına “basın yasağı”

İstanbul’un Avcılar İlçesi’nde yaşayan trans bireyleri tehdit eden, yaşadıkları evin önünde gösteriler düzenleyen 5 sanığın yargılandığı davada basın yasağı uygulanıyor. Küçükçekmece 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın hakimi, 12 Şubat tarihli duruşmada, “kamu güvenliği” gerekçesiyle gazetecilerin mahkeme salonuna girmesine izin vermedi. Sanıkların basına kapalı duruşma talebini uygun gören hakimin isteği üzerine duruşma salonunda sadece polis memurları yer aldı. Duruşmayı takip etmek isteyen gazeteci Hilal Köse ise mahkeme katibi tarafından engellendi.

16 Şubat 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

İfade Özgürlüğünün 20 Yılı (1995-2015) Forumu yapıldı

Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişimin düzenlediği Dün, Bugün, Yarın 1995 – 2015 forumu 14 Şubat tarihinde İstanbul Ticaret Üniversitesi Konferans salonunda  yapıldı.

Foruma Uluslararası PEN 2. Başkanı Eugene Schoulgin, Norveç PEN’den Hege Nouri ve Brit Bildoen, Erol Önderoğlu ve Ömer Madra gibi çok sayıda yerli ve yabancı konuk katılırken, Yaşar Kemal’in 23 Ocak 1995 yılında DGM’de yargılandığı süreçle başlayan Girişimin, 20 yıllık serüvenini anlatan bir kısa filmin ardından katılımcılar 3 bölüm başlığı altında Türkiye’de ifade özgürlüğünün bu dönemde geçirdiği evreleri masaya yatırdılar. Ayrıca Ali Rıza Dizdar, Erol Toy, Eren Keskin, Abdurrahman Dilipak, Murat Alpaslan, Mehmet Tarhan, Nazım Alpman, Fikret Başkaya, Mihail Vasiliyadis ve Ahmet Bahadır Ahıska forumun “1 Dakika Tanıklıklar” bölümlerinde düşünce ve ifade özgürlüğü ihlallerine ilişkin başlarından geçen olayları anlattılar.

Gazeteci yazar Celal Başlangıç’ın moderatörlüğünde yapılan ilk bölümde “Son 20 yılda ifade özgürlüğü konusunda siyasette neler değiştiğini” tartışıldı.

Başlangıç; konuşmasında 20 yılın siyasi değerlendirmesini yaparak, “Türkiye kanlı bir süreçten geçerek bugünlere geldi. Biz 2005’lere geldiğimizde siyasette de 12 Eylül koşullarından çıkma daha doğrusu çıkamama biçiminde bir hayat sürüyorduk. 1995’den 2002’ye gelinceye kadar bizim önümüze 9 ayrı hükümet kuruldu. Tabii 28 Şubat denilen bir facia yaşandı bu ülkede. Belki de bu süreç, AKP’nin önünü açan, generallerin toplum mühendisliği adına uyguladıkları yapının sonunda bumerang gibi kendilerini ve bizi vurmasına yol açtı” dedi.

İkinci bölümde Avukat Ergin Cinmen, son 20 yılda yapılan yasal değişiklikler, anayasa ve ceza yasalarındaki değişimin ortaya çıkardığı sonuçlar ve ne kadar yol alındığı gibi başlıklarla düşünce ve ifade özgürlüğünü hukuki olarak ele aldı.

Üçüncü ve son bölüm ise sosyolog Nil Mutluer’in moderatörlüğünde yapıldı. Mutluer, sosyal yapıdaki değişimlere ayna tutarak, itaat kültürü ve tebaa mantığını anlattı. Padişahlıktan, Cumhuriyete gelindiğinde, değişen bir şey olmadığını, aynı biat kültürünün bu kez de yeni devlete geçtiğinin altını çizerek son 20 yılda ifade özgürlüğü konusunda sosyal algının nereden  nereye geldiğini katılımcılarla paylaştı.

Forumun kapanışında Girişim adına konuşan Şanar Yurdatapan; “Her çalışmamızı aynı dilekle kapatıyoruz: Umalım ki bir daha bu nedenle toplanmamıza gerek kalmasın” dedi.

16 Şubat 2015 / antenna-tr.org

 

Gündem Çocuk Derneği’nden “iç güvenlik” paketine tepki

Gündem Çocuk Derneği; “iç güvenlik” paketinin yasalaşması halinde çocuk ölümleri ve tutuklu çocuk sayısının artacağını ifade etti.

Dernek; “Polisin şiddetine, işkenceye, gözaltında kayıplara, çeşitli keyfi uygulamalara izin veren, tüm bunları da cezasız bırakan, denetlemeye açık olmayan, ifade özgürlüğünü ve barış içerisinde toplanma hakkını kullanan kişilerin tutuklanmalarına, fişlenmelerine zemin hazırlayan yasa tasarısı çocuklar için de tehlike oluşturmaktadır” dedi. Tasarının; başta kadınlar, LGBTİ’ler, işçiler, ekoloji savunucuları, köylüler olmak üzere toplumun tüm kesimleri gibi çocukları da baskılamak, onların seslerini kısmak için hazırlandığını belirtti.

16 Şubat 2015 / bianet.org

 

ÇHD’li avukatlar beraat etti

Meslektaşlarına yönelik operasyon ve tutuklamayı 18 Şubat 2013’te İstanbul Adalet Sarayı içinde pankart açarak protesto eden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar beraat etti.

Karar duruşması 12 Şubat tarihinde İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada avukatlar Erman Öztürk, Halil Kocabaş, Arman Yılmaz, Özgür Esen ve Muhittin Köylüoğlu, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” ile suçlanıyorlardı.

13 Şubat 2015 / birgun.net

 

Rektörü eleştiren Twitter paylaşımlarına engelleme

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, okula yapılan polis baskını nedeniyle kendisine yönelik eleştiriler taşıyan Twitter paylaşımlarından şikayetçi oldu.

Şikayet üzerine Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği, “objektif olmayan bir biçimde suçlayıcı ifadeler içerdiği ve hakaret edildiği” gerekçesiyle Rektör hakkındaki paylaşımların engellenmesine karar verdi.

Mahkeme tarafından engellenen Tweet’lerin bazıları şöyle;

“Polisin fütursuzca kampüse girip öğrenci ve akademisyenleri işkence ederek gözaltına almasının hesabını emniyet mi verecek erkan ibiş mi?”

“O yüzden mi okula polis sokup hocalarını polisin ayakları altında ezdirdin.”

“Ankara Üniversitesi’ne yakışmıyorsun, şu zihniyetinle en fazla kravatını çek diye öğrenci azarlayan lise müdürü olursun sen.”

13 Şubat 2015 / birgun.net

 

Cumhurbaşkanına hakaretten tutuklama

İzmir 5. Sulh Ceza Hakimliği, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Parti Meclisi üyesi ve Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Koordinasyonu üyesi Onur Kılıç’ın, “cumhurbaşkanına hakaret etmek” suçlamasıyla tutuklanmasına karar verdi.

Kılıç, “Laik ve Bilimsel Eğitim” talebiyle yapılacak okul boykotuna destek amacıyla 11 Ocak'ta İzmir'de düzenlenen eylemde “Hırsız-katil Erdoğan” sloganına eşlik ettiği için gözaltına alınmıştı.

13 Şubat 2015 / bianet.org

 

Gazeteci Kırıkkanat’a para cezası

Adnan Oktar'a “basın yayın yoluyla hakaret” ettiği iddiasıyla 3 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Cumhuriyet gazetesi yazarı İclal Mine Kırıkkanat, 2 bin 180 lira adli para cezası aldı.

Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Oktar’ı eleştirdiği 2 ve 9 Şubat 2014 tarihlerinde gazetede yayımlanmış 2 ayrı yazı ile  Twitter hesabındaki paylaşımlarıyla Kırıkkanat’ın müştekiye “hakaret” ettiğine hükmetti. Hakim verilen cezayı erteledi.

13 Şubat 2015 / radikal.com.tr

 

Polisi gaz sıkmaya zorlayan amire soruşturma

Antep Valiliği, esnafın yaptığı eyleme gaz sıkmak istemeyen polise "sık lan sık" diye itekleyen polis amiri hakkında, "olumsuz davranışlarından" dolayı idari soruşturma açıldığını duyurdu.

İnşa edilen sanayi sitesiyle ilgili yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle Şahinbey Belediyesi’ni protesto eden esnaflar belediye önünde yaptıkları eylemin ardından Gaziantep Valiliği'ne yürümek istemiş, yolu trafiğe kapatarak yürüyen gruba polis müdahale etmişti. Bu esnada bir polis amirinin gruba gaz sıkmak istemeyen bir polisi ensesinden tutarak "sık lan sık" dediği kameralara yansımıştı.

13 Şubat 2015 / hurriyet.com.tr

 

“Laik eğitim” talebine “dine hakaret” suçlaması

Artvin’de “laik ve bilimsel eğitim” talebiyle 13 Şubat’ta ülke genelinde yapılacak okul boykotuna ilişkin bildiri dağıtan dört öğretmen gözaltına alındı.

Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin ifadelerini alan savcı Yusuf Bahadır Özay, “cebir veya tehdit kullanılarak eğitim ve öğretime engel olma” ve  “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” iddiasıyla tutuklanmalarını istedi.

Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen öğretmenlerin tutuklanma talebi  sorgulamalarını yapan Hakim Aynur Derya Kocagöz tarafından reddedildi.

12 Şubat 2015 / milliyet.com.tr

 

RSF’den 2014 Basın Özgürlüğü Raporu

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) “2015 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi” raporunu açıkladı.

Ekim ayına kadar meydana gelen gelişmelerin değerlendirildiği raporda önceki yıl 180 ülke arasında 154. sırada olan Türkiye, 2014 yılında 149. sırada yer aldı.

Türkiye’nin beş sıra yükselmesinin nedeninin 2014 yılında tutuklu olan 40 gazetecinin cezaevinden çıkması olduğu belirtilirken, raporu değerlendiren Örgütün Amerika Ofisi Başkanı Delphine Halgand, Türkiye’de basına yönelik baskıların geçmişe göre çok daha şiddetli olduğunu, “terörle mücadele” gerekçesiyle ifade özgürlüğünün kısıtlandığını ve gazetecilere baskı uygulandığını söyledi.

Raporun tamamına (İngilizce) erişim için;

http://en.rsf.org/world-press-freedom-index-2015-12-02-2015,47573.html

12 Şubat 2015 / evrensel.net

 

Emniyet işkenceci polislerin rakamlarını vermedi

Emniyet Genel Müdürlüğü, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında işkence ve işkence sonucu ölüm suçlarından yargılanan polislerle ilgili bilgi talep eden avukat Taylan Tanay’a söz konusu kanunun 25. maddesi doğrultusunda “kamuoyunu ilgilendirmediği” gerekçesiyle yanıt vermedi.

Tanay’ın konuyu mahkemeye taşıması üzerine, Ankara 10. İdare Mahkemesi talep edilen bilgilerin kamuoyunu ilgilendirdiğini ve bu nedenle reddedilemeyeceğine karar verdi. Ancak mahkeme, işkence suçuna ilişkin verilerin bilgi edinme hakkı kapsamı dışında tutulmasını aynı kanunun 7. maddesine göre uygun buldu.

Kararı değerlendiren Tanay mahkemenin Emniyetin işlemini onamasının “Türkiye’de işkencenin bir devlet politikası olarak uygulandığının en açık kanıtı” olduğunu söyledi.

12 Şubat 2015 / birgun.net 

 

Vahdet Gazetesi KAOS-GL’yi hedef gösterdi

Vahdet Gazetesi LGBTİ bireylerin oluşturduğu Kaos-GL'yi “sapkın kuruluş” diye nitelendirerek hedef gösterdi.

Nefret söylemi içeren ifadelerin yer aldığı ve Osman Yiğit imzalı haberde, LGBTİ dernekleri “ahlaksızlıkla” suçlandı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Avrupa Birliği ve batılı ülkelerin Müslüman coğrafyasında “sapkınlığı” yaymak amacıyla bu oluşumları desteklediği savunuldu.

11 Şubat 2015 / birgun.net

 

Alevilerin 13 Şubat boykotuna yasak

Alevi örgütleri ve Eğitim-Sen’in başta olmak üzere çok sayıda parti ve siyasi grubun, “Laik ve Bilimsel Eğitim” talebiyle, çağrıcısı olduğu ve 13 Şubat'ta yapılacak okul boykotu eylemi İzmir'de Valilik tarafından yasaklandı.

İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, söz konusu kurumları “Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Ak Parti politikalarının karşıtı” olmakla suçladı, “Gezi Parkı eylemlerini yeniden canlandırmak” istendiğini savundu. Harputlu;  İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda örgütlü bir şekilde eş zamanlı olarak yapılacak eylemlere iştirak eden kamu çalışanlarının ve öğrencilerin tespit edilerek haklarında disiplin işlemi yapılmasını istedi.

11 Şubat 2015 / radikal.com.tr 

 

“Yolsuzluk haberi yapan gazeteciler işsiz kalmaktan endişeli”

Uluslararası Şeffaflık Derneği ve Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (TAREM) “cezasızlık” ve cezasızlıkla mücadelede medyanın rolüne yönelik farkındalığı artırmayı amaçlayan ‘Türkiye’de Cezasızlık Araştırması’nın ön bulgularını açıkladı.

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin İsveç Başkonsolosluğu'ndaki “Cezasızlık ve Medya" atölyesinde açıklanan verilere göre araştırmaya katılan gazeteciler, Türkiye’de en çok sansürlenen haberlerin yolsuzlukla ilgili olanlar olduğu kanaatine sahip. Ayrıca ankete katılan gazetecilerin büyük çoğunluğu yolsuzluk haberi yapılırken işten çıkarılabileceğini, hakkında dava açılabileceğini ve sözlü ya da yazılı tehdit alabileceğini düşünüyor.

20 Şubat tarihine kadar gazetecilerin katılımına açık olan araştırma ilgili anket için info@seffaflik.org ile iletişim kurulabilir.

11 Şubat 2015 / bianet.org

 

TYB, "Yayınlama Özgürlüğü Projesi” kapsamında toplantı düzenledi

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin (TYB) yürüttüğü “Yayınlama Özgürlüğü Yolunda”  projesi kapsamında 10 Şubat günü Cezayir Salonu’nda yapılan toplantıda yazar, çevirmen, akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcileri yayınlama özgürlüğünü tartıştı.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Açık Radyo Yayın Yönetmeni Ömer Madra, PEN Türkiye'den Zeynep Oral ve avukat Filiz Kerestecioğlu Türkiye’deki ifade özgürlüğü ile ilgili görüşlerini dile getirirken yasal düzenlemelere, internet yasaklamalarına, basın özgürlüğüne ve iktidarın ayrımcı uygulamalarına dikkat çektiler.

TYB’nin Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında gerçekleştirdiği “Yayınlama Özgürlüğü Yolunda” projesi ile Türkiye’de yayın özgürlüğü ile ilgili var olan mevcut durumu tespit ederek ifade özgürlüğünü geliştirmeye katkı sağlanması amaçlanıyor.

11 Şubat 2015 / bianet.org 

 

 

Türkiye Facebook'un en çok sansürlediği 2. ülke

Facebook’un her yıl hükümetlere dair yayınladığı “Hükümet Talepleri Raporu”nu (Government Requests Report) açıkladı.

Raporda, Türkiye; Hindistan’ın ardından sosyal paylaşım sitesinin en çok sansür uyguladığı ikinci ülke oldu. Açıklanan verilere göre Facebook, 2014 yılında Türkiye’de yayınlanan 1.893 sayfa ve fotoğraf, “hükümeti eleştirdiği” ve “dine saldırıda bulunduğu” gerekçeleriyle sildi.

Ülkelerin hukukuyla ve içtihatlarıyla çatışmamak üzerine kurulu olan şirket politikası nedeniyle Facebook, hükümetlerin rahatsızlık olabileceği her türlü içeriği siliyor ve böylelikle bir nevi otosansür uyguluyor.

11 Şubat 2015 / radikal.com.tr

 

 

Kaynak: Antenna

Görsel: Emre Karacan

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.