Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (18 Mart)



Toplam oy: 791

- Barış İçin Akademisyenler / İstanbul grubu adına, 10 Mart 2016’da, barış talebinde ısrarcı olduklarına dair basın toplantısı düzenleyen Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya, 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla tutuklandı. 

 

- Güneydoğu'da yıkıma uğrayan kentlerde akademik nöbet tutacaklarını açıkladıkları için gözaltına alınan akademisyenlere destek olmak üzere adliyeye giden Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Chris Stephenson, çantasından HDP’nin Newroz davetiyesi çıktığı için gözaltına alındı. İfadesi alındıktan sonra sınır dışı edilen Stephenson 1991'de beri Türkiye'de yaşıyordu.

 

- Oyuncu Füsun Demirel, verdiği bir röportajda bir gerilla annesi ya da anneannesini oynayabileceğini söyleyince önce sosyal medyada tepki çekti, arından ATV’de yayımlanan Aile İşi dizisinin kadrosundan çıkarıldı.

 

- Halk TV'de çalışan gazeteci Ece Zereycan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Çocuklar tecavüze uğrarken susulmaz" dediği için Halk TV Genel Müdürü Şaban Sevinç tarafından işine son verildiğini açıkladı. Konuyla ilgili olarak Halk TV'den bir açıklama yapılmadı.

 

- Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Özgür Gündem Gazetesi çalışanlarının sarı basın kartlarını iptal etti, gazetecilerden kartlarını İl Müdürlüklerine iade etmeleri istendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, gazete hakkında, 14 Mart 2016 tarihli manşetinde yer alan "Newroz'un ayak sesleri" haberi sebebiyle "örgüt propagandası" soruşturması başlatmış, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği de gazetenin bu nüshası hakkında toplatma kararı vermişti.

 

- sendika.org haber sitesi Temmuz 2015’ten beri 11. kez erişime engellendi. 

 

* Kaynak: dusun-think.net, cumhuriyet.com.tr, bianet.org, sendika.org

 

* Görsel: Muhammed Ali Üzen

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.