CHA ekibine engele tepkiler sürüyor
Cihan Haber Ajansı (CHA) ekibi, İstanbul'daki bir otelde Avea'nın 'Günışığı Projesi'nin tanıtıldığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katıldığı programda önce salona “akreditasyon olmadığı” gerekçesiyle alınmadı, salona girişi izin verildikten sonra yaka paça dışarı çıkarıldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Merkez Yönetim Kurulu, ÇGD Ankara Şube Yönetim Kurulu ve Gazeteciler Cemiyeti yazılı açıklama yaparak Cihan Haber Ajansı ekibinin engellenmesin kınadı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada " ‘Kaçak Saray’a şirin gözükmek isteyen Avea’yı kınıyor ve özür dilemeye çağırıyoruz" denildi. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı Nazmi Bilgin de konuyla ilgili olarak, "Son zamanlarda akreditasyon adı altında basına uygulanan sansürün en bariz örneği bu olayda yaşanmıştır" dedi.
21 Nisan 2015 / medyatava.com
‘Hırsız Var’ pankartına dava
Osmaniye’de AKP’nin 2014 yerel seçim mitinginde “hırsız var” pankartı açtığı için başbakanlık korumaları ve polisler tarafından darp edilen İbrahim Alıcı hakkında "dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin tüzel kişiliğine hakaretten" 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Alıcı hakkında dava açılmasını isteyen savcı, Alıcı’yı darbeden polisler hakkında takipsizlik kararı vermişti. Alıcı’nın avukatı Tugay Bek, savcının Alıcı’yı darbeden polislerin orantılı güç kullandığını öne sürdüğünü, Alıcı’nın eylemi için ise “Düşünce özgürlüğü sınırları içerisinde değerlendirilemez” dediğini vurguladı.
21 Nisan 2015 / evrensel.net
Dünya Tabipleri Birliği Konseyi’nden “Biber Gazı” kararı
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) girişimleriyle, Oslo’da düzenlenen Dünya Tabipleri Birliği (DTB) Konsey toplantısında Biber Gazı’nı ifade özgürlüğünü bastırmak amacıyla kullanmamaya çağırdı. TTB tarafından verilen tutum belgesi önerisinde, sağlık üzerine akut ve kronik etkileri yeterince kanıtlanmış biber gazının tümüyle yasaklanması yönünde tutum alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, ifade özgürlüğünün bir parçası olarak yapılan barışçıl gösterilerin biber gazı da dahil olmak üzere gösteri kontrol ajanları kullanılarak dağıtılmasının insan haklarına aykırı olduğu vurgulandı.
21 Nisan 2015 / ttb.org.tr
İstanbul Valisi Taksim’e yasak dedi
Emek örgütleri temsilcilerinin 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili olarak İstanbul Valiliği’yle yaptığı ilk görüşmeden bir sonuç çıkmadı. Emek örgütleri “1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacağız” derken, Vali “Taksim’de olmaz” dedi. Görüşmede emek örgütleri temsilcileri 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim’de kutlama kararlarını açıklarken, Vali Şahin 2911 sayılı kanunu, Taksim’in miting alanı olmadığını ve güvenlik sorununu gerekçe göstererek Taksim’de gösteri yapılamayacağını savundu. Güvenlik sorunu tartışması ile ilgili olarak Vali’ye 1 Mayıs’ın 3 sene Taksim’de kutlandığı ve güvenlik sorunu çıkmadığı, sorunu yaratanın yasaklama tavrı olduğu belirtildi. Heyet tüm toplumsal muhalefet bileşenleri ile görüşmelerini sürdürüp ortak hareket edeceğini söyledi.
21 Nisan 2015 / sendika.org
AYM’den "genel ahlak" kararı
Anayasa Mahkemesi, “oral, anal, grup, eşcinsel ve lezbiyen” ilişkiler içeren görüntü, ses ve yazıları bulunduran, depolayan ve satanlara 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilmesini onayladı. AYM’nin “bu tür ilişkileri kurmaya ceza verilmiyor” demek zorunda kaldığı karara karşı oy kullanan AYM üyeleri neyin ‘doğal olmayan’ olarak tanımlanıp tanımlanmayacağının belirsiz olduğunun altını çizdi. Bu kararla, sadece depolayanların değil bu tür görüntüleri bulunduranların dahi cezalandırılacağını belirterek kişilerin mahrem hayatlarına müdahale edildiğini belirtti.
20 Nisan 2015 / sendika.org
Süryaniler açlık grevinde
Süryaniler 1915 Sayfo soykırımının tanınması için açlık grevine başladı. Midyat’ta Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) lokalinde başlayan açlık grevi, 1915’in 100. yılı nedeniyle 100 saat sürecek ve 24 Nisan’da son bulacak. 24 kişi üzerinde Süryanice ve Türkçe “Sayfo 1915” yazan açlık grevi önlükleri giydi. Daha sonra Sayfo Komite Temsilcisi Simon Poli, Süryani Kadın Merkezi (SURKADİM) Temsilcisi Aynur Özgün ve Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker açlık grevinin açılış konuşmasını yaptılar. Yapılan konuşmada "Süryani halkı 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen soykırımda yok edilmeye çalışılmıştır. Sayfo 1915 soykırımı bütün dünya ve özellikle Türkiye tarafından kabul edilinceye kadar bu mücadelemiz devam edecektir” denildi.
20 Nisan 2015 / bianet.org
Ümit Kurt cinayetinde balistik rapor
Şırnak'ın Cizre ilçesinde, polisler tarafından katledilen 14 yaşındaki Ümit Kurt’un ölümüne dair başlatılan soruşturmada balistik rapor tamamlandı. Zırhlı araç içindeki polislerin, Kurt’un araca ateş ettiğini söylemesi üzerine, vücudundan alınan örnekler üzerinde yapılan incelemede, yakın mesafe barut ve silah izine rastlanmadı. Kurt ailesinin avukatı Filiz Ölmez açıklanan rapor sonucunda polislerin ifadesiyle rapor arasındaki çelişkiye dikkat çekti. "Polisler zırhlı araca ateş eden birini vurduklarını bunun da Ümit Kurt olduğunu söylüyorlar. Ancak balistik inceleme raporunda da belirtildiği gibi Kurt'un silah kullandığına dair bir ibare yok" dedi.
20 Nisan 2015 / evrensel.net
Lise öğrencisine gezi soruşturması
Lise öğrencisi M. A.T İzmir’de Haziran İsyanı’na katıldığı için İzmir 4’üncü Çocuk Mahkemesi’nde yargılandı ve 3 ay 10 gün hapis cezası aldı. Gezi Parkı’na polis saldırısı sırasında İstanbul’da olan M.A.T. polisin attığı gaz fişeği ile başından ağır yaralandı ve günlerce komada kaldı. Halen lise eğitimine devam eden M.A.T. hakkında iki yıl sonra Haziran İsyanı’na katılmak suçlamasıyla soruşturma açıldı. M.A.T.’nin avukatı Dinçer Çalım soruşturmaya tepki gösterdi, M.A.T.’yi başından gaz fişeğiyle vurarak komaya girmesine neden olan polislerin aradan geçen iki yıla rağmen bulunmadığını belirtti.
20 Nisan 2015 / sendika.org
Kürtçe Newroz ilanına beraat
Şırnak’ta Newroz’a çağrı için sekiz yıl önce Kürtçe el ilanı dağıtan kişilere 3 bin 600’er TL ceza verildi. Anayasa Mahkemesi cezanın “ifade özgürlüğü ihlali” olduğuna ve yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. Sanıklar beraat etti. Avukat Veysel Vesek yaptığı açıklamada, beraat eden Celile Erarslan ve İsa Yağbasan’a daha önce verilen para cezalarıyla ilgili, “zararın maddi ve manevi olarak karşılanması, mahkûmiyet kararının tüm etkileriyle ortadan kaldırılması için tazminat davası açacaklarını” söyledi.
17 Nisan 2015 / bianet.org
Cumhuriyet yazarlarına soruşturma
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şikayetiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Cumhuriyet gazetesinin üç yazarı ve bir muhabiri hakkında soruşturma başlatıldı. Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel, yazarlar Özgür Mumcu, Cüneyt Arcayürek, Meriç Velidedeoğlu ve gazetenin İzmir Muhabiri Emre Döker’in farklı konuları ele aldıkları yazılarına dair şikâyet dilekçeleri hazırladı.
16 Nisan 2015 / evrensel.net
1 Mayıs davasında beraat
1 Mayıs 2013'te Taksim'e çıkmaya çalışan 33 kişi hakkında izinsiz toplantı ve gösteri yaptıkları iddiasıyla açılan kamu davasında mahkeme tüm sanıkların beraatına hükmetti. 1 Mayıs 2013'te, valilik tarafından çalışma olduğu gerekçesiyle Taksim'de kutlamalar yasaklandı, buraya çıkmaya çalışan gruplara müdahale edildi. Yargılanan tüm sanıklar hakkında 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.
16 Nisan 2015 / radikal.com.tr
AYM: Öcalan’ın yazıları yasak gerekçesi olamaz
Kocaeli 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bir mahkûma postayla gelen “Demokratik Modernite” dergisinin teslim edilmesi yasaklamıştı. Anayasa Mahkemesi (AYM), bu yasaklamanın ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi. Yasaklamanın gerekçesinde “dergide Abdullah Öcalan’ın yasaklı kitaplarından alıntı yapıldığı” belirtilerek ilgili yönetmeliklerin “kurum güvenliğini tehlikeye düşürme” maddesine yer verildi. AYM kararın gerekçesinde Anayasanın ifade özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ile ilgili maddelerine yer verdi. Derginin başvurucuya ulaşmasına izin verilmesinin kamu güvenliği bakımından ne tür somut risk ve tehlikeler taşıdığının anlaşılamadığını belirtti.
16 Nisan 2015 / antenna-tr.org
Gazeteci İnce’ye para cezası
Cumhurbaşkanı ve oğlu Bilal Erdoğan’a hakaretten yargılanan BirGün gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce’ye “kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide etmekten” 10 bin 620 TL para cezası verildi. Mahkeme, İnce’de “pişmanlık görülmedi” diyerek cezada indirime gitmedi. İnce’nin cezası “aleniyetle işlendiğinden” artırılırken, mahkeme “bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesini” de göz önünde bulundurarak ceza artırımına gittiğini açıkladı. Barış İnce’nin, mahkemeye sunduğu savunma dilekçesine de hakaret davası açıldı. Akrostiş savunmasında, dizelerdeki kelimelerin ilk harflerinden “Hırsız Tayyip” çıkıyordu.
16 Nisan 2015 / bianet.org
Savcı Kara’ya hapis istemi
17 Aralık yolsuzluk operasyonunu yürüten savcı olarak bilinen Celal Kara hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Savcı Kara, bu operasyonun talimatını verdikten bir süre sonra Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atandı, ardından da HSYK tarafından tedbiren görevinden uzaklaştırıldı.
16 Nisan 2015 / antenna-tr.org
İnternet yasası yürürlüğe girdi
İnternet yasası olarak bilinen 5651 sayılı yasada yapılan düzenlemeler resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasaya göre, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) mahkeme kararı olmaksızın site kapamaları ve engellemeler yapabilecek. Yasa TİB Başkanı’na, milli güvenlik, kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi nedenlerinden birinin varlığına kanaat getirirse 4 saat içinde istediği sayıda internet sitesine erişimi kapatma yetkisi veriyor. Bilişim avukatları, düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için hukuki süreç başlatacak.
15 Nisan 2015 / cumhuriyet.com.tr
Bilgin Çiftçi’ye Gollum davası
Yüzüklerin Efendisi filmindeki Gollum karakteriyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “yeme, şaşırma, hayret” hallerinin yan yana konulduğu fotoğrafı Facebook’ta paylaşan doktor Bilgin Çiftçi hakkında “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla dava açıldı. Aydın Dalama Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Doktor Çiftçi hakkında Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 20 ihtar puanı cezası verildi. Çiftçi’ye verilen ceza hekimlerin meslektaşları, hastaları ve diğer medikal gruplarıyla arasındaki ilişkiyi düzenleyen meslek nizamnamesine dayandırıldı ancak Çiftçi’nin 40 maddelik yönetmeliğin hangi maddesine aykırı davrandığı belirtilmedi. Puan kırma cezasının ardından Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün şikayetiyle Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma sona erdi. Hazırlanan iddianamede, Çiftçi 2 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
15 Nisan 2015 / evrensel.net
İmralı Heyeti’nden Ağrı raporu
HDP İmralı Heyeti Ağrı’da 11 Nisan’da yaşanan çatışma ile ilgili olarak bölgeye yaptığı incelemeyi bir rapor halinde yayımladı. Raporda, operasyonun seçime yönelik hükümet tarafından organize edilen bir provokasyon olduğu vurgulanırken, askerlerin operasyon için birkaç gün önceden bölgeye sevk edildiği belirtildi. İmralı Heyeti, hükümetin çözüm sürecindeki ateşkesi ihlal ettiğini vurgularken, Ağrı Valisi’nin açığa alınarak hakkında soruşturma başlatılması, tüm sivil toplum örgütleri ile ilgililerin bölgede inceleme yapması ve bu çatışma hakkında soruşturma başlatılması çağrısı yapıldı.
15 Nisan 2015 / t24.com.tr
Kaynak: Antenna
Görsel: Onur Aşkın
Yeni yorum gönder