Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (23 Haziran 2015)



Toplam oy: 902

ANF ve DİHA muhabirlerine ROJ TV soruşturması

DİHA muhabiri Hakan Yılmaz ve Van  ANF muhabiri Oktay Candemir hakkında “ROJ TV muhabiri” oldukları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Candemir ve Yılmaz, haklarında açılan soruşturma kapsamında Van Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne giderek ifade verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “ROJ TV Van Muhabiri olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak ve silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlamasıyla açtığı soruşturmada ANF muhabiri Oktay Candemir’in 2005 ve 2008 yıllarında telefonla bağlandığı Roj TV programları delil olarak gösteriliyor.

DİHA muhabiri Hakan Yılmaz hakkında da, 2013 yılında, ROJ TV’ye telefonla haber aktarması ‘Örgüt üyeliği’ sayılarak soruşturma başlatıldı. Ayrıca Yılmaz’ın bağlantı sırasında kullandığı ‘Xerzan Şehitliği’ cümlesi “Örgüt üyeliği”ne delil olarak gösterildi.

Avukat Cemal Demir, açılan soruşturmalara ilişkin gazetecilerin ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarına bağlanmasının suç unsuru teşkil edemeyeceğini belirtti.

23 Haziran 2015 / sendika.org


"Nefret" her yerde!


Yeni Şafak yazarı Prof. Dr. Hayrettin Karaman, 21 Haziran’da yayımlanan ‘İbadet açık, kabahat gizli olacaktır’ başlıklı yazısında, nefret söylemi içeren ifadelerle LGBTİ bireyleri hedef aldı.

LGBTİ Onur Haftası kapsamında yapılacak faaliyetlere ve bu kapsamda düzenlenen Boston Eşcinsel Erkek Korosu konserine tepki gösteren Karaman, eşcinselliğin ‘ahlaksızlık’ olduğunu savundu. “Eşcinseller namuslu ve onurlu insanların aralarına katılamazlar, yaptıkları tiksinti ile karşılanır” dedi.

Adıyaman’da kimliğinde bulunan din hanesindeki ‘İslam’ ibaresini çıkardıktan sonra oturduğu evi işaretlenen ve tehdit mektupları alan E.F. isimli genç bir kez daha tehdit edildi. "İki kez adres değiştirdim. Ancak gittiğim her yere bu mektuplar bırakılıyor. Ben ateistim. Ailem ise Alevi’dir. Bu sebeplerden dolayı tehdit edildiğimi düşünüyorum’’ diyen E.F., konu ile ilgili daha önce savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, ayrıca can güvenliğinin sağlanması için valilikten polis koruması istediğini belirtti.

Yalova Çiftlikköy’e bağlı Sultaniye mahallesinde ise inşaatlarda çalışmak için kente gelen Kürt kökenli yurttaşlar, “Bu mahalleyi terk edin” diyen 100 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. İşçilerin yaşadığı bir evin kapısını kırarak içeri giren ve ateş açan ırkçı grubun saldırısında 6 kişi yaralandı.

23 Haziran 2015 / dusun-think.net


Heykeltıraş Mehmet Aksoy’a Erdoğan’a hakaret davası

Kars’ta yaptığı İnsanlık Anıtı heykeli için ‘Ucube’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 10 bin lira tazminat kazanan Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla ifade verdi.

Tazminat davasını kazandıktan sonra, verdiği röportajda, “Kazandığınız parayla yeni heykeller yapacak mısınız?” sorusuna “Haram parayı heykele yatırmam” cevabı veren Mehmet Aksoy hakkında, Erdoğan’ın avukatları İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık hazırladığı iddianamede Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle Aksoy’un 1 yıl 2 aydan, 4 yıl 8 aya kadar hapsini istedi. Aksoy ise savcılık ifadesinde, “Bu para herhangi bir emek ve ter karşılığı kazanılan bir para olmadığı için bu tabiri kullandım. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

22 Haziran 2015 / sendika.org

Medyaya gelen cezalar

Yüksek Seçim Kurulu, seçim dönemindeki yayınları sebebiyle Ulusal Kanal’a üç program durdurma ve sekiz uyarı cezası verdi. YSK’nın gerekçesi “siyasi partilere eşit zaman ayrılmaması”.

YSK’nın cezalandırdığı programlar Ulusal Kanal Ana Haber Bülteni, canlı miting yayını ve Ceviz Kabuğu programı. Haber Artı, Başkent Kulisi, Soru Yorum, Seçim Özel, Haber Merkezi, Hafta Sonu, 13 Haber ve Seçim Zamanı programları için de uyarı cezası verildi.

Basın İlan Kurumu (BİK), İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz ile iki DHKP-C üyesinin yaşamını yitirdiği rehin alma eylemine ilişkin fotoğrafları yayınlayan 39 gazete hakkında 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası uygulanmasına karar verdi.

BİK Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ertem, fotoğrafların yayınlanmasını "terör örgütü" propagandası mahiyetinde gördüklerini belirtti.

19 Haziran 2015 / evrensel.net


Süleyman Ödemiş haberine soruşturma

Hırsızlık şüphesiyle gözaltına alınmak istenen Süleyman Ödemiş’in vurulması ile ilgili, “Gözaltına direnince önce gaz, sonra kurşun yedi” başlıklı haber sebebiyle Gazeteci İsmail Saymaz ile radikal.com.tr ve hurriyet.com.tr siteleri hakkında soruşturma açıldı.

Saymaz hakkındaki soruşturma “yargı görevi yapanı etkileme” ve “özel hayatın gizliliğini ihlal” şüphesiyle yürütülüyor.

Diğer yandan, Savcı Kiraz'ın öldürüldüğü gün Twitter'da yaptıkları paylaşımlar nedeniyle haklarında "terör örgütü propagandası" gerekçesiyle soruşturma başlatılan on gazeteci, yazar ve sanatçıdan Koray Çalışkan, Mirgün Cabas ve Ferhat Tunç ifade verdi.

18 Haziran 2015 / dusun-think.net


Baykal’ı eleştiren gazeteci işten atıldı

Gazeteci Ümit Aslanbay, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşen CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı eleştirdiği gerekçesiyle "Sol Şerit" adıyla program yaptığı Halk TV'den kovuldu.

Aslanbay; yapılan görüşmeyi doğru bulmadığını dile getirdiğini belirterek, "Kanalın Baykal’ın kontrolünde olduğunu biliyordum ama beni işten atmak gibi bir tepki verebileceğini tahmin dahi edemezdim" dedi.

17 Haziran 2015 / t24.com.tr

Gazeteci Bülent Keneş’e 21 ay hapis cezası

Today’s Zaman gazetesinin genel yayın yönetmeni Bülent Keneş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a twitter’dan hakaret ettiği suçlamasıyla 21 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Keneş, suçlamaları kabul etmezken, avukatı da müvekkilinin mesajında hakaret unsurunun bulunmadığını, beyanlarının basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları ise, sanığın internet ortamında müvekkiline hakaret içeren mesajlar gönderdiği ve mesajların sosyal medyada yer alması nedeniyle şikayetçi olduklarını belirtti.

Yargılama sonucunda, Keneş’e verilen bir yıl altı aylık hapis cezası, hakaretin alenen işlendiği gerekçesiyle arttırılarak bir yıl dokuz aya çıkarıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

16 Haziran 2015 / diken.com.tr



Kaynak
: Antenna

Görsel: Can Çetinkaya

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.