Kurt davasına Erdoğan’ın avukatları katılmadı
“Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği” iddiasıyla tutuklanıp serbest bırakılan Şafak Kurt’un ilk duruşması görüldü. Öte yandan mağdur sıfatıyla yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları duruşmaya katılmadı.
Kurt’un davası 2 Temmuz’a ertelenirken hakkındaki adli kontrol kararı kaldırıldı.
Şafak Kurt’un avukatı Zeynel Kaya yaptığı açıklamada davanın hukuki olarak bir karşılığının bulunmadığını ancak gelinen noktada adaletin yerini Erdoğan’ın istek ve taleplerinin aldığını belirtti.
7 Nisan 2015 / birgun.net
Twitter ve facebook erişime açıldı
Önceki gün, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerini yayınlamaları sebebiyle mahkeme kararı ile erişimi engellenen Facebook ve Twitter ilgili içerikleri kaldırmalarının ardından erişime açıldı.
İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, Google ve aynı yer sağlayıcı üzerinden yayın yapan YouTube'un da söz konusu yayınları içerikten çıkarmasına, aksi halde sitelere erişimin engellenmesine karar verdi. Youtube kararı kısa sürede uygularken, alınan bilgiye göre Google söz konusu karar sonrası ilgili içerikleri kaldırıyor, işlemin tamamlanması 7-8 saati bulabilir.
İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’nin 3 Nisan tarihli kararında 166 haber ve video linkine erişim yasağı getirildi. Anılan linkler arasında, Youtube, Facebook ve Twitter uzantılı bir dizi linkin yanı sıra, çok sayıda haber sitesinin linkleri de bulunuyor.
7 Nisan 2015 / hurriyet.com.tr
Balyoz Davası’nda 62 sanık beraat etti
Balyoz Davası’nın Anadolu Adalet Sarayı 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında mahkeme, sanıkların suç işlediklerinin sabit olmadığına hükmederek 62 sanık hakkında beraat kararı verdi.
Sanıklar arasında HAVELSAN görevlisi Ömer Faruk Yarman, emekli amiral Levent Görgeç ve emekli tuğgeneral Levent Ersöz de bulunuyordu. Sanık Ali Göznek yakalanamadığı için hakkındaki dosyanın ayrılarak, ayrı bir esas üzerinden devam edilmesine karar verildi.
7 Nisan 2015 / evrensel.net
Gedik davasında duruşmalar artık kapalı yapılacak
Hasan Ferit Gedik davasında mahkeme savcı ve sanık avukatlarının talebi üzerine duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi. Bunun üzerine duruşma salonunda bulunan basın mensupları dışarı çıkarıldı.
Duruşma öncesi polis, adliye ve çevresini abluka altına aldı. Adliye girişlerinde TOMA ve çevik kuvvet ekibi bekledi, ayrıca adliye bahçesinde itfaiye ve ambulans hazır bekletildi.
Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda görülecek duruşma öncesi davayı izlemek isteyen bir kitle polis tarafından adliye bahçesine alınmayınca oturma eylemi yaptı. Daha sonra polis, bu kitleyi gözaltına aldı. Müşteki avukatlarından Ebru Timtik yasaya aykırı bir şekilde içeri alınmadıklarını ifade etti.
6 Nisan 2015 / evrensel.net
Basın Konseyi’nden sosyal medya yasaklarına tepki
Basın Konseyi sosyal medya sitelerine yönelik erişim yasağını "Yasaklar, demokratik hukuk devletine aykırıdır" diyerek eleştirdi.
Konseyden yapılan açıklamada “ ‘yasaklı kitapları’ bünyesinde barındırıyor diye bütün bir kütüphaneyi kapatmak nasıl akla ve mantığa aykırı ise; birtakım uygunsuz içerik barındırması nedeniyle, milyarlarca faydalı bilgi ve belge içeren sosyal platformların Türk halkının kullanımına tümüyle kapatılması da aynı şekilde anlamsızdır” denildi.
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yasakla ilgili olarak “Bu, bir ihtiyacın doğurduğu zarurettir. Eğer bu konuda basın kuruluşlarımız üzerine düşen sorumluluğu yerine getirseydi, bu konu şu anda gündemimizde olmayacaktı” dedi.
6 Nisan 2015 / evrensel.net
Facebook, Twitter ve Youtube’a erişim engellendi
Anadolu Ajansı, Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin yer aldığı Twitter ile YouTube'a erişimin, mahkeme kararı doğrultusunda engellendiğini bildirdiğini duyurdu.
Erişim Sağlayıcılar Birliği (ESB) Genel Sekreteri Bülent Kent yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Savcılığı'ndan bu yönde bir yazının kendilerine geldiğini; ancak sürecin devam ettiğini belirtti.
Yasaklama kararı internet servis sağlayıcısı şirketlere TTNET, Turkcell, Vodafone, Avea ve SuperOnline iletildi. Servis sağlayıcıları ilgili linklerle ilgili karartma işlemlerini sürdürülüyor. Engelleme kararı verilen üç sosyal ağdan Facebook, ilgili içerikleri kaldırdığı için karar kapsamından çıkarıldı.
Yasaklamanın ardından çeşitli internet siteleri erişim engeline karşı rehber yayınladı.
6 Nisan 2015 / hurriyet.com.tr
Cumhuriyet’ten Başbakan Davutoğlu’na dava
Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Eyüp Camisi'ndeki cenazesine alınmayan Cumhuriyet Gazetesi, akreditasyon talimatını vererek bazı medya organlarının haber yapmasını yasakladığı için Başbakan Ahmet Davutoğlu'na dava açıyor.
Cumhuriyet, “Başbakan’a açık mektup” adıyla duyurduğu yazıda şöyle dedi: “Basının temel görevi ve varlık nedeni, halkı olan bitenden haberdar etmek, yönetimi ve kamu görevlilerini halk adına denetlemektir. Bu nedenle, anayasadan ve yasadan kaynaklanan haber verme hakkımızı kanunsuz olarak çiğneyen zat-ı alinize, yargı önünde hesap sormak için dava açıyoruz.”
3 Nisan 2015 / cumhuriyet.com.tr
Askeregitmeyin.com sitesine soruşturma
Genelkurmay Başkanlığı’nın şikayeti üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, www.askeregitmeyin.com sitesi hakkında, “halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.
Vicdani retçilerin çağrısıyla Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) “halkı askerlikten soğutma suçu” başlıklı 318. maddenin kaldırılması için Çağlayan Adliyesi karşısında 13 Eylül 2013’te toplanan yaklaşık 30 kişi “askere gitmeyin çünkü;...” diye başlayan cümleleriyle sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. Eylemin ardından askeregitmeyin.com sitesinde dört ay boyunca kampanya sürdürüldü ve kampanyaya katılan 381 katılımcının cümleleri bir kitapta toplandı.
Önümüzdeki günlerde avukatı Davut Erkan ile birlikte ifade vermesi beklenen site yetkilisi vicdani retçi Av. Mehmet Ali Başaran, 318. maddenin miadını doldurduğunu ve hukuk dışı bir yasa olduğunu söyledi, maddenin kaldırılması istediklerini ifade etti.
3 Nisan 2015 / birgun.net
Başsavcılıktan üst araması talimatı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Muhabere Bürosu, avukatların üstünün aranarak adliyeye alınması için güvenlik görevlilerine, “İstanbul Adalet Sarayı’na girişlerde uygulanacak güvenlik tedbirlerine ilişkin çalışma talimatı esasları” başlıklı yazılı talimat yayımladı. Talimatta aramanın Avukatlık Kanununa ve Ceza Kanununa aykırı olmadığı savunuldu.
İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu avukatlara polis müdahale etti. Bazı avukatlar fenalık geçirirken, bazıları ise polis tarafından tartaklandı.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) bir açıklama yaparak, “Adliyelerdeki güvenlik açığının sebebi olarak avukatların gösterilemeyeceğini ve avukatlara potansiyel suçlu muamelesi yapılamayacağını” belirtti. TBB, söz konusu önlemlerle ilgili Adalet Bakanlığı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) nezdinde girişimler başlatılacağını duyurdu.
3 Nisan 2015 / birgun.net
RSF: Bilgi alma hakkı ayaklar altında
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Çağlayan Adliyesi’nde rehin tutulmasıyla ilgili Başbakan talimatıyla getirilen yayın yasağını ve akreditasyon uygulamasını bir “alışkanlık” olarak eleştirdi.
RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Bürosu temsilcisi Johann Bihr, Türkiye’de her hassas meseleye yayın yasağı getirildiğini açıkladı. İktidarın, bilinmesinde kamu yararı olan konularda halkın bilgilenme hakkını ayaklar altına aldığını savundu.
2 Nisan 2015 / gercekgundem.com
Anayasa Mahkemesi’nden Sevan Nişanyan’a ret
Sevan Nişanyan’ın uzun süreli hapis cezası almasına neden olan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na (KTVKK) muhalefet suçuna dair davalar için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan itiraz reddedildi. Dava AİHM’e taşınıyor.
30 Ocak tarihli kararda, AYM, Nişanyan’ın yargılanma sürecinde açıkça keyfilik bulunmadığı gerekçesiyle söz konusu itirazın ‘açıkça dayanaktan yoksun olduğuna’ hükmüne vardı.
Nişanyan’ın avukatı Ergin Cinmen, iç hukuk yollarını tükettiklerini ve meseleyi önümüzdeki günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını dile getirdi.
2 Nisan 2015 / t24.com.tr
Çarşı Davası’nda polisler şikayetlerini geri aldı
Gezi Direnişi’nde 'hükümeti devirmeye teşebbüs' ettikleri iddiasıyla 35 kişinin yargılandığı ‘Çarşı’ davasında şikayetçi olan 4 polis şikayetlerini geri aldı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilen davada, savcının iddianamesinde şikayetçi olarak görülen polis memurları, mahkemeye verdikleri ifadede Çarşı grubundan şikayetçi olmadıklarını söyledi.
İddianamede davacı olarak yer alan dört polis şikayetçi olmadıklarını söylemekle de kalmadı, Emniyet Müdürlüğü’nde ifadelerinin de alınmadığını belirtti. Polisler, Çarşı grubundan kimseyi görmediklerini ve onlarla çatışmadıklarını ifade etti. Dava 26 Haziran’a ertelendi.
2 Nisan 2015 / birgun.net
Sırrı Sakık’a 301’den dava
Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık, Urla’da HDP’ye yönelik saldırılara tepki gösterdiği, sorumluları “it sürüleri” olarak nitelendirdiği konuşması nedeniyle 301’den yargılanıyor.
1 Nisan’da Ağrı Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Sakık “Türk Milletini aşağılamak” iddiasıyla açılan dava kapsamında hapis istemiyle yargılanıyor. Kentteki sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği Sakık, avukatlarıyla birlikte duruşmada hazır bulundu.
Sakık mahkemede, "Ben vandallar, şoven, ırkçı kesimler için dedim. Bunu derken ne TSK ne polis ne Mustafa Kemal ne de İsmet İnönü'yü kastettim. Biz kimsenin değerlerine hakaret etmeyiz ve kimsenin de bizim değerlerimize hakaret etmesini kabul etmiyoruz" dedi. Yargılamaya 22 Mayıs’ta devam edilecek.
2 Nisan 2015 / bianet.org
Dört gazeteye “Terör Propagandası”ndan soruşturma
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Çağlayan Adliyesi’nde öldürülmeden önce rehinken fotoğrafını yayınlayan Hürriyet, Cumhuriyet, Posta ve Bugün gazeteleri hakkında, “Terör örgütü propagandası yapmak” şüphesiyle soruşturma başlattı.
Soruşturma ilgili dört gazetenin 31 Mart sayılarında “DHKP-C'nin propagandasının yapıldığı” şüphesiyle Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesine dayanarak resen açıldı.
Soruşturma geçiren gazetelerden Cumhuriyet, “Hangi fotoğrafın basılacağına Başbakan karar veremez” derken Doğan Grubu, Hürriyet’in iç sayfasını, Cabas ve Posta’yı eleştirdi.
2 Nisan 2015 / bianet.org
Kaynak: Antenna
Görsel: Onur Aşkın
Yeni yorum gönder