Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (9 Eylül)



Toplam oy: 630

 

Gazeteci Yavuz Baydar’a Erdoğan’a hakaret davası

 

Bugün gazetesi yazarı Yavuz Baydar’a 14 Ağustos ve 17 Ağustos tarihli köşe yazılarında kullandığı ifadeler nedeniyle ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla dava açıldı. 

 

Davayla ilgili olarak Baydar, eleştiri ve hakaret arasındaki sınırı iyi bildiğini belirtirken, söz edilen yazılarda hangi mantığa göre hakaret bulunduğunu anlamakta güçlük çektiğini ifade etti. 

 

diken.com.tr

 

 


 

 

 

Gazeteci Geerdink gözaltına alındı

 

Diyarbakır'da yaşayan ve Kürt sorunu üzerine çalışan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, Yüksekova'daki canlı kalkan grubuyla birlikte gözaltına alındığını Twitter hesabından duyurdu. 

 

Hollanda resmi haber ajansı ANP, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği’nin konuyu yakından takip ettiğini bildirdi.

 

Hollanda Gazeteciler Genel Sekreteri (NVJ) Thomas Bruning ise ANP'ye yaptığı açıklamada, "Frederike Geerdink gibi görevi sırf gazetecilik olan yabancı kökenli gazetecilerin gözaltına alınması kabul edilemez,” dedi.

 

Diğer yandan, Diyarbakır’da tutuklandıktan sonra mahkemece serbest bırakılan ABD merkezli haber sitesi Vice News’in Britanyalı muhabiri Jake Hanrahan ve kameraman Philip Pendlebury sınır dışı edildi. İki gazeteciye tercümanlık yapan Muhammed İsmail Resul’un tutukluluk hali ise sürüyor.

 

dusun-think.net

 

 


 

 

 

Hürriyet gazetesine saldırı

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın A Haber-ATV ortak yayınındaki ifadelerini çarpıtarak duyurduğu iddiasıyla, pazar günü akşam saatlerinde, aralarında AKP İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın'ın da bulunduğu 150 kişilik grubun saldırısına uğrayan Hürriyet gazetesi 8 Eylül'de yeniden saldırıya uğradı. İki TIR ve bir kamyonla geldiği belirtilen saldırganlar, taş ve sopalarla birinci kata girdi. Saldırganların Hürriyet binasına yaklaştığı sırada 4 el silah sesi duyulduğu belirtilirken, çıkan olaylar sonrasında gözaltına alınan kimse olmadı.

 

T24

 

 


 

 

 

İki akademisyene Twitter cezası

 

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Valilik talebiyle Twitter paylaşımları nedeniyle haklarında soruşturma açtığı altı akademisyenden Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim elemanları Aysun Gezen ve Ozan Değer’e kınama cezası verdi. Hangi paylaşımların bu suçlamaya yol açtığı açıklanmadı. 

 

Gezen, cezayla ilgili, “Valiliğin talimatıyla verilmiş keyfi bir ceza, dayanağı, hukuki gerekçesi yok,” diyerek gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

 

diken.com.tr

 

 


 

 

 

Özkök’e Erdoğan’a hakaret soruşturması

 

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği suçlamasıyla Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

 

Özkök’ün, “Utan ey büyük adam” başlıklı, Bodrum açıklarında yaşamını yitiren üç yaşındaki Suriyeli Aylan’dan bahsettiği yazısında geçen “Bak arkadaş. Bu çocuğun katili sensin. Sensin, ey Ortadoğu denilen insafsız, imansız, acımasız mahalle…” cümlesinde katil olarak itham edilen kişinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu iddia edildi.

 

diken.com.tr

 

 


 

 

 

Karikatüriste Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması

 

Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şikayetiyle 4 Ağustos 2015 tarihli “Gemisini yürüten kaptan” karikatürü nedeniyle soruşturma başlatıldı.

 

Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel, şikayet dilekçesinde, karikatürde cumhurbaşkanının ‘hırsız’ olduğunu çağrıştıracak şekilde “gemisini yürüten kaptan” şeklinde bir ifade kullanılarak müvekkilinin kişilik haklarının ihlal edildiğini savundu. 

 

Kart ise savcılığa verdiği ifadesinde” Cumhurbaşkanı, artık önüne gelen karikatürlerime bakmadan, anlamaya çalışmadan, onları dava konusu yapabiliyor” dedi.

 

cumhuriyet.com.tr

 

 


 

 

 

DİHA'ya 5'inci kez erişim engeli getirildi

 

24 Temmuz tarihinde TSK’ye ait savaş uçaklarının Kandil’e yaptığı hava saldırısıyla eş zamanlı olarak 90’a yakın haber sitesiyle birlikte engellenen Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) yönelik sansür sürüyor. 

 

Açılan yeni adreslerle yayınına devam eden ajansa ait www.diclenews.org sayfası da Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından erişime engellendi. Kararla son dönemde DİHA’ya ait kapatılan internet sitelerinin sayısı beş oldu.

 

evrensel.net

 

 


 

 

 

TRT, Akademisyen Arıboğan'ın programına son verdi

 

TRT, "akil insanlar heyeti"nde de yer alan Prof. Deniz Ülke Arıboğan’ın TRT Haber kanalında yayınlanan Açı adlı programına son verdi.

 

Twitter hesabı üzerinden “Demokrasi ona layık olanların, ona sahip çıkanların hak ettiği bir rejimdir. Medyanın özgür olmadığı bir ortamda demokrasiden söz edilemez” şeklinde bir paylaşımda bulunan Arıboğan, bu mesajının ‘Koza İpek Holding operasyonuna tepki’ olarak yorumlanması nedeniyle TRT’den uzaklaştırıldığı iddia edildi. 

 

radikal.com.tr

 

 


 

 

 

40 günde 20 gazeteci işten çıkartıldı

 

Sansüre Karşı Dayanışma Ağı, 1 Eylül Dünya Barış gününde “Savaşın Kırk Günlük Basın Bilançosu” başlıklı bir rapor yayımladı. 

 

Gazetecilerin maruz kaldığı hak ihlalleri, sansür ve yasakların sıralandığı rapora göre 24 Temmuz tarihinden bugüne 20 gazeteci işten çıkartıldı, 103 internet sitesi sansürlendi, 10 gazeteci saldırıya uğradı, 2 gazeteci tutuklandı, 21 gazeteci hakkında ise toplam 157.5 yıl hapis talebiyle dava açıldı.

 

agos.com.tr

 

 


 

 

 

Koza ipek Grubu'na ikinci baskın

 

Bugün, Millet gazeteleri ile KanalTürk, Bugün televizyon kanallarını bünyesinde barındıran ve Akın İpek'in sahibi olduğu Koza İpek Holding'e ikinci baskın düzenlendi.

 

Geçen hafta Salı, Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği'nin verdiği kararla Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve polis ekiplerince operasyon düzenlenmişti. Anadolu Ajansı'nın (AA) "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı" iddiasıyla yapıldığını duyurduğu operasyon, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) dört sayfalık arama emri ile başlatılmıştı.

 

T24

 

 


 

 

 

* Kaynak: http://dusun-think.net/?

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.