Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Edebiyattan ilham almış 10 otel



Toplam oy: 1223

Edebiyat turizminin adı Türkiye'de pek anılmasa da dünya çapında epey seveni var; "Dostoyevski'nin Petersburg'u" turları, "Joyce'un Dublin'i" ya da Jane Austen romanlarındaki küçük kasabalar ve malikanelerin gezildiği turlara edebiyatseverler pek rağbet ediyor. Peki ya otellere ne demeli? Dünya çapında ünlü romanlardan ya da yazarlardan ilham almış, harikulade tasarımlara sahip bu temalı otellerin eşi benzeri yok. "Rüyalarda buluşalım." dedirten, edebiyattan ilham almış işte o 10 otel.

 

 

 


Hotel de Glace, Kanada

 

 

 

 

 

 

 

Aslına bakarsanız burası sadece edebiyattan etkilenmiş bir otel değil; aksine onu ünlü yapan şey her kış tekrar inşa edilmesi. Neden mi dersiniz? Çünkü bu otel sadece buz ve kardan yapılıyor ve bizim dikkatimizi çeken ise "Kışın Merkezine Yolculuk" adında, Jules Verne'in Dünyanın Merkezine Yolculuk kitabından etkilenmiş bir teması olması. Şimdiden üşüyenler, ne deseniz haklısınız.

 

 

 

Inn BoonsBoro, Frederick, Maryland, ABD

 

 

 

 

 

 

Romantik kitapların yazarı Nora Roberts'ın 2009'da açtığı bu otelin albenisi odalarda yatıyor: Her bir oda, edebiyatın en ünlü 8 çiftinden esinlenerek yaratılmış. Jane Eyre'in Jane ve Rochester'ından tutun, Gurur ve Önyargı'nın unutulmaz çifti Elizabeth ve Darcy'nin "mutlu son"lara ulaştıklara bu odalarda, bahsi geçen kitabın bir kopyası da bulunuyor.


 

 

Sylvia Beach Hotel, Nye Beach, Oregon, ABD

 

 

 

 

 

 

Bu otele girerken önceliklerinizi tekrar kontrol etmeniz gerekiyor, çünkü bu otel gerçekten okumak isteyenlere kapısını açıyor. İnternet, televizyon ve radyodan mahrum bu otelde, oda servisini arayacak bir telefonunuz da yok. Odalar "Klasikler" (en pahalısı), "Çoksatarlar" ve "Romanlar" olarak ayrılmış ve spesifik bir yazardan yola çıkılarak her birine bir tema verilmiş. Colette, Mark Twain, Jane Austen, Dr. Seuss ve J. K. Rowling gibilerini bulabileceğiniz bu muhteşem otelde bir de kocaman bir kütüphane var. Okuma yapmak istemeyen ama bir türlü yapamayanlara şiddetle tavsiye ediyoruz.

 

 

 

Roi des Belges, Londra, İngiltere

 

 

 

 

 

 

 

Bu enstalasyon/otel, Alain de Botton tarafından kurulan "Artangel and Living Architecture" adlı organizasyonun bir projesi. Tek odalı, iki kişilik bu tekne Joseph Conrad'ın Kongo'da kullandığı buharlı tekneden esinlenmiş. Daha sonra Karanlığın Yüreği romanında ölümsüzleşecek bu tekne-otel, bir çatının üzerinde duruyor.

 

 

 

 

Hobbit Motel, Waitomo, Yeni Zelanda

 

 

 

 

 

 

Tolkien'in kitaplarında anlata anlata bitirilemeyen bir konfora sahip hobbit evlerini tecrübe edebileceğiniz bu otelde Bilbo ve Frodo gibi yaşayabilirsiniz -dikkat edin, bir yerden yüzük çıkmasın.

 

 


Radisson Sonya Hotel, St. Petersburg, Rusya

 

 

 

 

 

 

 

Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sındaki herhangi bir yerde kalmak ister miydiniz, bilemiyoruz. Pek bir gösterişli bu otelde, Dostoyevski'nin çok sevdiği ve genelde romanlarında söz ettiği Rafael'in Sistine Madonna'sının bir kopyasını burada bulabilir, yazarınkine çok benzeyen bir masada oturabilir ve Rusya'nın geleneksel dekorunun keyfini çıkarabilirsiniz.

 

 

 

Library Hotel, New York, ABD

 

 

 

 

 

 

 

Bu "Kütüphane Otel"in teması herhangi bir kitaba ya da yazardan ilham almış değil; çünkü burası gerçek anlamıyla geniş bir kütüphane! Her katın farklı bir teması var: Dil, Edebiyat, Tarih, Felsefe. Bu katlarda bulunan odaların da kendine has bir teması var; Botanik odası, Zooloji odası ya da -en güzeli- Dinozorlar odası. Sınavlara çalışırken kütüphanede uyuyakalmanın daha eğlenceli ve komforlu versiyonunu arayanlar için, bu otele gitmek şart!



 

Le Pavillon des Lettres, Paris, Fransa

 

 

 

 

 

 

Bu otel, 26 harfli Fransız alfabesinin bir harfiyle soyadı başlayan bir yazardan esinlenmiş: Emile Zola'dan esinlenen "Z" odası, Hans Christian Andersen için "A" odası gibi. Esinlenilen yazarların ünlü deyişlerini duvarlarda görebilir, yanıbaşınızda içinde e-kitap dolu bir iPad bulabilirsiniz. Evet, aynen öyle!





Maison Moschino, Milano, İtalya

 

 

 

 

 

 

Bu otel tamamiyle edebiyattan esinlenen bir otel değil; ancak oda dekorlarına gelince iş değişiyor. Alice Harikalar Diyarında ve Kırmızı Başlıklı Kız masallarından ilham alan odalar, hala masalları sevenlere.







Hemingway Otel ve Tatil Yerleri

 

 

 

 

 

 

 

Listenin son maddesindeki bu otel aslında inşa edilmedi, ancak geçtiğimiz bahar aylarından Hemingway Şirketi (!), efsane yazarın hayat tarzından ilham alan otel ve tatil yerlerinin lisans anlaşmasını imzaladığını söyledi. Bu otelde Hemingway ölçüsünde alkol ve boğa dövüşü olacak mı, orası belli değil.

Kaynak: Flavorwire

(Manşet çalışması Andrew Holder'a aittir.)

 

 

 

DA

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder


Türkiye'den şiir otel bu kategoriye konulabilir :) http://www.siirotel.com/tr/#/otelimiz/

60%
40%

Türkiye'deki ilk ve tek edebiyat temalı otelden de bahsedilseydi keşke. İzmir'deki Mini Hotel,, Türk edebiyatının 15 ismine ayrılan odaları ve onların el yazıları, özel eşyalarıyla özel bir otel.

50%
50%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.