Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

En iyi Austen karakterleri



Toplam oy: 602

En sevdiğimiz Jane Austen romanlarından Gurur ve Önyargı, bu ay 200. yılını kutluyor. Şerefine The Guardian tarafından derlenen "En İyi Austen Karakterleri" listesinde; en sevilen, en tuhaf Austen karakterlerini bulabilirsiniz!

 

 

 

 

 

Sir Walter Elliot, İkna

 

 

 

 

 

Austen romanlarında baba karakterleri ya pek iyi huylu değildir, ya da "orada" değildir. İkna romanındaki Anne Elliot'ın babası Sir Walter Elliot ise bencil, kalpsiz, zevkine ve lüksüne düşkün, tamamen kendisini ve unvanını düşünen bir adam olarak karşımıza çıkar. Sir Walter Elliot'ı adeta yüksek sınıfın "kafası basmayan" tiplemesi olarak görürüz; absürd bir şekilde bomboştur. Nasıl göründüğüne çok dikkat eder; zaten evinin her yerinde aynalar vardır. Görünüşüne önem veren biri olarak, yanında "taşıdığı" insanlara da dikkat eder; iyi bir aileden gelen, güzel insanlarla görünmeyi tercih eder her zaman. Romanı okuyanlar bilir, kahramanımız Anne Elliot'ın yıllar önce reddettiği ama hala aşık olduğu Kaptan Wentworth gibi bir denizciyi de "yanık tenli" olduğu ve köklü bir aileden gelmediği için sevmez, sevemez.

 

 


 

 

 

 

Elizabeth Bennet, Gurur ve Önyargı

 

 

 

 

 

 

Austen'ın en sevilen kahramanlarından biri kuşkusuz Elizabeth Bennet'tir; "modern kafa"ya daha uygun, zenginlikte ve unvanda gözü olmayan, düşüncelerini dürüstçe ifade eden korkusuz bir kadındır. Zekası ve mantığı, onu pek sevdiğimiz Bay Darcy'e uygun bir eş yapar. Kendine ve başkalarına gülmesini bilir; Austen'ın en komik karakterlerinden biridir ve en güzel repliklere de sahiptir. Zengin, kibirli ve kaba Leydi Catherine'e dokundurduğu şu yorumu harikuladedir: "En azından domuzların bahçede olmasını beklerdim ama burada Leydi Catherine ve kızı dışında başka kimse yok."

 

 

 


 

 

 

Elinor Dashwood, Akıl ve Tutku

 

 

 

 

 

Elinor Dahwood, Austen'ın en yanlış anlaşılmış kahramanlarından biridir. Modern bir düşünce yapısıyla bakıldığında, kontrol manyağı ve bastırılmış duygulara sahip biri gibi görülebilir. İşin aslı, kardeşi Marienne'den daha duyarlıdır; kalbinin kırılmasını ve acısını kendine saklar. Tüm duygularını açık yaşayan kardeşi Marienne gibi o da çok acı çeker ama, acısını haykırmak yerine sessizce yaşar. Sevdiği adama sonunda kavuşur ama Elinor'u gerçekten hakedecek kadar zeki ve ilginç biri mi, onu bilemiyoruz.

 

 

 


 

 

 

Diana Parker, Sanditon

 

 

 

 

 

Austen'ın çok hasta olduğu ve sonra ölümü nedeniyle yarım kalan Sanditon romanının karakterlerinden biridir Diana Parker. Homeopatik ve sağlık konusunda fanatik Diana, sürekli bitki çayları içer, anoreksik bir tutum sergiler ve kabul görmüş ilaçlara ve doktorlara itibar etmez. Ev yapımı ilaçlarıyla kendi kendini iyileştirmeye çalışır ve yazlık evdeki diğer hastalarla yakınlaşır. Gerçekleşmeyen bir planı ise, tekerlekli bir kulübede güneşlenmeye çalışmaktır.

 

 

 


 

 

 

Mary Crawford, Mansfield Parkı

 

 

 

 

 

 

Mary Crawford, Mansfield Parkı'nda herkesin aşık olduğu kadındır. Komik, nazik, hayat dolu ve tam bir femme fatale'dir. Sıkıcı bir papaz olan Edmund Betram bile, Mary'nin çekiciliğine ve seksi karizmasına karşı koyamaz. Harika bir oyuncudur ve bir melek gibi arp çalar.

 

 

 

 


 

 

 

Fitzwilliam Darcy, Gurur ve Önyargı

 


 

 

 

 

 

Bu ocak ayında, Gurur ve Önyargı'nın 200. yılı kutlanıyor ve hala dilimizde tek bir kişi var: Bay Darcy. Uzaklığı ve aksi tavrı yüzünden, tam fethedilecek bir kale olarak gözükür; ancak mütevazı kişiliği ve sevdiği kadın için değişmeyi göze alması asıl onu sevdiren nedenlerdir. Elizabeth Bennet'e olan aşkından, korkunç akrabalarını karşısına almayı ve aralarındaki "sınıf" bariyerini aşmayı göze alır. (Bir de dillere destan bir malikanesi vardır!)


 

 


 

 

 

 

 

Bayan Norris, Mansfield Parkı

 

 

 

 

 

 

 

En sevdiğimiz ve belki de en karanlık karakterlerden biri, Mansfield Parkı'nın Bayan Norris'idir. Kalpsizdir, eli sıkıdır ve tam bir zorbadır; kahramanımız Fanny Price'a yaptığı zulüm çok insafsızdır. Bayan Norris, en sevdiği yeğeni Maria'yı sevmediği ama aptal bir zengin olan bir adamla evlenmeye ikna eder, gençler arasında "ahlaksızlığı" teşvik eder ve hırsızlık yapar. Bütün bunların yanında, kendinden küçük gördüğü kişilere karşı hiçbir tolerans göstermeyen, merhametten yoksun bir karakterdir.

 

 

 


 

 

 

 

George Knightley, Emma

 

 

 

 

 

 

Jane Austen'ın kendisinin en çok evlenmek istediği kişi, Bay Knightley'dir. Kibarlığın bir timsalidir ve değeri bilinmeyen bir kahramanlığa sahiptir. Bayan Bates gibi hayatta tutunacak kimsesi olmayan muhtaçlara bakar ve kibirli Elton çiftinin kendilerinden düşük olduğu için aşağıladıkları Harriet Smith ile dansetme inceliğini gösterir. Mükemmel İngiliz centilmenini temsil etse de, herkesin alışık olduğu kahraman tipini oynamayı sevmez: "Ben konuşma yapamam, Emma. Seni daha az sevseydim, belki de daha fazla konuşurdum."

 

 

 


 

 

 

 

Isabella Thorpe, Northanger Manastırı

 

 

 

 

 

 

Isabelle Thorpe, Austen'ın en komik karakterlerinden biridir. Hayli gerçekçi bir şekilde çizilmiş bir ergendir; saniyesinde küsen ve saniyesinde barışan, amansızca flörtleşen, dansetmeyi, alışveriş yapmayı seven, sürekli kıkırdayan bir genç kızdır. Isabella Thorpe denince akla gelen ilk şeylerden biri de, Bath sokaklarında erkekleri takip etmesidir.

 

 

 

 


 

 

 

 

Leydi Susan Vernon, Leydi Susan

 

 

 

 

 

 

 

Leydi Susan, Jane Austen'ın en "ahlaka aykırı", hatta sadist kadın karakterlerinden biridir. Bu "sapkın" kadın, Austen'ın erken dönem novellalarında kullandığı anti-kahramanlardandır. Leydi Susan yaşlı bir kadındır ve seksi karizmasıyla erkekleri manipüle eder. Çekici, zeki, güzel, akıllı, çapkın ve sapkındır. Aynı zamanda kötü bir annedir. Kendisine karşı gelenlerden intikam almayı kafasına koyar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DA

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.