Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Gazeteler ölüyor mu?



Toplam oy: 681

Haber Medyasının Durumu 2012 raporuna göre gazetelerin varlığı tehlike altında çünkü gazeteler hariç tüm platformlar büyüyor.
   

The Pew Research Center'ın gazetecilik projesi 'Project for Excellence'ın bu yıl 9'uncusunu yayınladığı rapor, artık bir bilgi çöplüğüne dönüşen internetin ayrı ayrı tuttuğu bilgileri mobil cihazların bir araya getirdiğini söylüyor. Tablet ve akıllı telefon kullanıcıları mobil sayfalar ve uygulamalarla habere ve haber medyasına daha sıkı bağlanıyor ancak bu birliktelik gazetelerin yavaş yavaş altını oyuyor. Sosyal medyayı ve interneti kullanan okuyucu gazeteden uzaklaşıyor.

 

 

 

 

Haber kuruluşlarının bu süreçte kafasındaki en büyük soru işareti ise bu yeni düzenden nasıl para kazanabilecekleri... Bunun için 'dost' düşmanları Apple, Google, Facebook, Amazon ve Yahoo gibi internet devleriyle iş birliğine gitmek zorundalar.

Apple kendi uygulamasına gelen reklam gelirinin yüzde 40'ını kendine alıyor, Google'ın Android uygulamaları için aldığı oran da yüzde 30. Gazeteler, haber televizyonları ve haber dergileri varlıklarını sürdürebilmek için bu uygulamalara bağımlılar.

 

 

Sosyal medyanın getirdiği trafik

 


Rapora göre; bir haber sitesi okuyucu trafiğinin sadece yüzde 9'unu sosyal medyadan alıyor. Bu ilginç çünkü hâlâ arama motorlarından gelen okuyucu bu rakamın neredeyse 2 katı... Açılışı sayfası da hâlâ önemli bir trafik getiriyor.

 

 





 

Değişim sürecinde göreceli olarak en şanslı olan gazetelerse okuyucu kitlesi yaşlı olanlar. Yaşlılar çoğunlukla internete ve mobil uygulamalara uzak oldukları için bu kitle gazeteyi geleneksel yolla takip etmeye devam ediyor.

Gelir için Google'a mahkum hale gelen gazetelerin var olmak için yeni çözümler üretmesi gerekiyor. Mesela Washington Post’un Facebook'taki 'sosyal okuyucu' uygulaması bu yolda iyi bir adım, ancak haberlerin paylaşımının olmaması yeni medya okuyucusu için oldukça sinir bozucu...

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.