Guantanamo'da yaşayan avukat Justin Swick, müvekkiline John Grisham’ın iki romanını ulaştırmaya çalıştığında, güvenlik görevlilerinin engeliyle karşılaştı. Sebep olarak romanların içeriğini gösteren yetkililerin yanısıra Savunma Bakanlığı temsilcisi de konuyla ilgili olarak, “Buradaki mahkumlara düzeni, disiplini ve insancıl şartları sağlamak hususunda sorumluluğumuz olduğunu düşündüğümüz uygun okuma materyallerini sunmaya devam edeceğiz,” açıklamasını yaptı.
Danielle Steele, C. S. Lewis ve Charles Dickens gibi yazarların romanlarını kütüphanesinde barındıran hapishaneye alınmayan John Grisham romanları ise, Tazminat Kralı ve Masum Adam. Her ne kadar bu kitaplar politik içeriğe sahip olmasa da, yazarın, Guantanamo üssü hakkında olumsuz düşünceleri olduğu bilinen bir gerçek.
Daha önce Guantanamo'daki üs hakkında “Amerikan adaletinin üzücü bir sapkınlığı” diyen konuşan Grisham, bu kitapların ulusal güvenliği tehdit edeceğini düşünmenin oldukça zorlama ve abartı bir düşünce olduğunu da söyledi. Haberin gazetede yayımlanmasının ardından açıklama yapan askeri sözcü, kitaplara izin verileceğini bildirdi.
Amerika’daki birçok hapishanede, kitaplara sansür uygulanması hâlâ oldukça alışıldık bir uygulama olarak görülüyor. Türkiye'de de durum çok farklı değil. Bir zamanlar yasaklanmış, ancak daha sonra yasakları kaldırılmış pek çok kitap, hapishanelerde hâlâ yasak statüsünde. Şeker Portakalı, Fareler ve İnsanlar gibi romanlar ile Yunus Emre’nin sansürlenmesiyle deneme uygulamaları başlatılarak kitapları yasaklamanın yollarının arandığını biliniyor. Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülerin hücrelerinde maksimum 10 kitap bulundurma sınırı getirilmesi isegeçtiğimiz aylarda büyük tepki yarattı. Cezaevinde uygulanan kitap sınırlandırılmasının kaldırılması için İnsan Hakları Derneği ‘Kitabını da al gel’ kampanyasını başlattı. Kitap sınırlandırılmasına karşı sosyal medyada da bir imza kampanyası başlatılmıştı.
Yeni yorum gönder