Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Günter Grass'ın İsrail karşıtı şiirine tepkiler artıyor



Toplam oy: 1025

Nobel Ödüllü Alman yazar Günter Grass, Çarşamba günü yayınlanan şiirinde İsrail'in "dünya barışı için tehdit" oluşturduğunu söyledi.

2006 yılında yazdığı Soğanı Soyarken romanı ile 2. Dünya Savaşı sırasında SS olarak savaştığını açıklayarak büyük yankı uyandıran yazar, The New York Times, Le Repubblica ve Sueddeutsche Zeitung gibi dünyanın önde gelen gazetelerinde yayımlanan şiirinde, İsrail'in nükleer bomba sahibi olmasının dünya barışı için tehdit oluşturacağını söylüyor.

 

Yazar, dün yayımlanan What Must Be Said (Söylenmesi Gereken) adlı şiirinde, Almanya'nın İsrail'e karşı silahlanmaması gerektiğini vurguluyor.

 

 

İsrail'de atom bombası olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi olmamadığı için şüphelerin artmasına dikkat çeken yazar, İran'da nükleer silah üretimi olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını belirtiyor. İran Cumhurbaşkanı Ahmedi Nejat için "koca ağızlı" diyen yazar, İsrail'in Almanya'dan aldığı Dolphin (yunus) modeli denizaltıları nükleer başlık ile donatacağını; eğer savaş olursa sorumlusunun Almanya olacağını söylüyor.

Hem İsrail'in nükleer silahlarının hem de İran'ın nükleer tesislerinin uluslararası bir kuruluş tarafından sürekli olarak denetlenmesi gerektiğini vurgulayan yazar, Batı'yı nükleer programlar konusunda ikiyüzlü davranmakla suçluyor ve İran halkının ise bir palavracının baskısı altında yaşadığını dile getiriyor.

 

Alman Sosyal Demokrat Partisi üyesi Grass’ın, Almanya’nın İsrail’e yaptığı askeri satışlara yönelik eleştirilerine ise birçok tepki geldi. Yazarın eleştirileri üzerine basın açıklaması yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, “Almanya’da, sanatsal ifade özgürlüğü geçerli olduğu gibi hükümetin de, neyse ki, her sanat eserinin üzerinde yorum yapmama özgürlüğü bulunmakta” dedi.

 

Merkel'in partisinden, meclisin Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, Grass'ın siyasetten bahsederken hep hatalı olduğunu söyledi: "Bizi kaygılandıran ülke İran'dır ve onun şiiri de dikkatleri dağıtmaya hizmet ediyor."

Alman Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Dieter Graumann'ın "nefret broşürü" olarak nitelendirdiği şiir için Almanya'daki Yahudi toplumun eski liderlerinden Charlotte Knobloch İsrail'in bölgedeki tek demokrasi olduğunu söylerek varoluşu sorgulanan tek ülke olduğuna dikkat çekti ve dünya barışı için asıl tehdidin İran olduğunu belirtti.

 

 

Söylenmesi gereken

 

 

Niçin bunları şimdi söylüyorum,

yaşlanmış bir halde ve son mürekkebimle:

Nükleer güç İsrail; zaten kırılgan haldeki dünya barışını tehdit ediyor.

Yarın çok geç olacağından

bunun söylenmesi gerekiyor;

Çünkü, biz zaten Almanya olarak,

yeterince suçlu bir geçmişe sahibiz.

Bir suça (silah) sevkiyatçı(sı) olabiliriz,

Önceden görülebilen bu suça ortaklığımızı

daha sonra kötü bahanelerle silmeyeceğiz.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.