Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Haftanın "edebi" etkinlikleri



Toplam oy: 769

İstanbul'da bu hafta da yolu edebiyatla kesişen birçok etkinlik var.

 

Bunlardan öne çıkanları derledik:

 

Tiyatro – Hamlet

 

William Shakespeare’in ünlü eseri Hamlet, Onur Ünsal ve Emre Adıyaman’ın çevirisi ile sahneye taşınıyor. Oyunun yönetmen koltuğunda Kemal Aydoğan bulunuyor. Oyuncular ise Onur Ünsal, Murat Tüzün, Timur Acar, Esra Kızıldoğan, İnan Ulaş Torun, Çağlar Yalçınkaya, Kübra Kip, Hasan Demirtaş ve Alper Baytekin’den oluşuyor.

 

Tarih: 28 Nisan Pazartesi
Saat: 20.30
Mekan: Trump Kültür ve Gösteri Merkezi – Mecidiyeköy/İstanbul

 

Tiyatro – Kuvayi Milliye – Kurtuluş Destanı

 

Tiyatro 2000’in saheye taşıdığı Kuvayi Milliye – Kurtuluş Destanı, Nazım Hikmet’in Türk Kurtuluş Savaşı’na ilişkin destanından uyarlanıyor. Zeliha Berksoy’un yönetmenliği ve oyunculuğu üstlendiği oyunun kadrosunda Devrim Evin, Mehmet Ali Kaptanlar, Tamer Levent, Yudaer Okur, Cenk Sözeri, Nişan Şirinyan ve Efe Tuncer de yer alıyor.

 

Tarih: 28 Nisan Pazartesi
Saat: 20.00
Mekan: Ses 1885/Ortaoyuncular Tiyatrosu – Beyoğlu/İstanbul

 

Tiyatro – Çehov Makinesi

 

Matei Visniec tarafından yazılan Çehov Makinesi oyununda Çehov karakter olarak yer alıyor. Bir yazarın kendi yazdığı karakterlerle buluşmasının işlendiği oyunu Fatih Sönmez, Hakan Vanlı, Levent Öktem, Şahin Çelik, Erkan Taşdöğen, Nalan Okçuoğlu, Toygun Ateş, Alper Saldıran, Çağrı Şensoy, Pınar Tuncagil, Arda Baykal, İsmet Vural, Didem Ertan, Aslı Özsaraç, Duygu Gökhan ve Eren Balkan sahneliyor.

 

Tarih: 28 Nisan Pazartesi
Saat: 20.00
Mekan: Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi – Orhanlı/İstanbul

 

Tiyatro – Küçük Prens

 

Antoine de Saint Exupery’nin ünlü kitabı Küçük Prens, Bitiyatro ve Theater an der Ruhr ortak yapımı ile sahneye taşınıyor. Daha önce Meksika, Irak, İran ve İspanya’da seyirci karşısına çıkmış olan oyunun yönetmen koltuğunda Roberto Ciulli yer alıyor. Yetişkinler için hazırlanan oyunu Nihat İleri ve Laçin Ceylan canlandırıyor.

 

Tarih: 29 Nisan Salı
Saat: 20.30
Mekan: KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi – Kozyatağı/İstanbul

 

Söyleşi – Yazarın Gayriresmi Portresi – Tezer Özlü

 

Sibel Oral ve Elif Tanrıyar’ın hazırladığı Yazarın Gayriresmi Portresi’nde yazar ve çevirmen Tezer Özlü anılıyor. Ayrıca söyleşide konuşmacı olarak Sennur Sezer bulunuyor.

 

Tarih: 30 Nisan Çarşamba
Saat: 18.30
Mekan: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi – Beyoğlu/İstanbul

 

Tiyatro – Dönüşüm

 

Tiyatro, Franz Kafka’nın ünlü eseri Dönüşüm’ü konu ediniyor. Bir sabah uyanıp bambaşka bir hayatla karşılaşan Gregor’un hikayesini anlatan kitap, Türkçe’ye Ahmet Cemal, İlknur İgan ve Yekta Majiskül tarafından yapılan çevirilerin tekrar düzenlenmesiyle aktarıldı. Dönüşüm’ün oyuncu kadrosu ise Alper Günay ve Gözde Kısa’dan oluşuyor.

 

Tarih: 30 Nisan Çarşamba
Saat: 20.30
Mekan: Talimhane Tiyatrosu/Şişli Black Out Sahnesi – Şişli/İstanbul

 

Tiyatro - Üstü Kalsın

 

Tiyatrogerçek tarafından sahneye koyulan Üstü Kalsın oyunu Cemal Süreya’nın şiirleri ve yaşamını konu ediniyor. Sahnede ise Hakan Gerçek ve Tilbe Salim var.

 

Tarih: 30 Nisan Çarşamba
Saat: 20.30
Mekan: Maya Cüneyt Türel Sahnesi

 

Tiyatro – Can

 

Genco Erkal tarafından uyarlanan oyunda, Can Yücel’in şiirleri, tek kişilik sahneye taşınıyor. Şairin biyografik şekilde anlatıldığı oyunu Kemal Kocatürk yönetip oynuyor.

 

Tarih: 4 Mayıs Pazar
Saat: 18.30
Mekan: Ortaköy Afife Jale Sahnesi – Ortaköy/İstanbul

 


 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.