Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

İlaç niyetine kitap



Toplam oy: 546

İngiltere’de hayata geçirilen bir proje, psikolojik sorunlar yaşayanların kitapla tedavi edilmesine ön ayak oldu. 2013’te The Reading Agency ve Society of Chief Librarians’ın işbirliğiyle başlatılan ve sanat komitesi tarafından finanse edilen proje, doktorlar ve sağlık uzmanlarının onayladığı 30 kitaplık bir listeyle psikolojik sorunların çözümüne destek oluyor. 2015 itibariyle toplam 445 bin kişiye ulaşan projeye ilişkin iki yıllık veriler şöyle:

 

 

Kütüphanelerden geçmişe göre yüzde 97 oranında daha fazla kişisel gelişim kitabı ödünç verdi.

 

Bunama ile ilgili kitaplara olan ilgi de yüzde 346 oranında arttı.

 

Reading Well Books projeye yüzde 90 olumlu geri dönüş alındığını açıkladı.

 

Projeye katılan kişilerden yüzde 85’i kitapların semptomları daha iyi yönetmelerini sağladığını söyledi. Yüzde 55’i kitaplar sayesinde semptomların azaldığını belirtti.

 

Bunama hakkındaki kitapların yüzde 92 oranında yararlı olduğu açılandı. Buna göre, bir yakını bu sorunla yaşayanların yüzde 79’u kitaplar sayesinde hastalığı daha iyi anladıklarını ifade etti.

 

Her beş yetişkinden birinin anksiyete ya da depresyonla mücadele ettiği İngiltere’de, bu problemleri yaşayanların dörtte üçü herhangi bir yardıma başvurmuyor. Uygulanan bu yöntem ise çareyi uzakta değil, en yakın kütüphanede aramalarına imkan tanıyor.

 

Pratisyen doktor ve İngiliz Tabipler Birliği konsey üyesi Helena McKeown’nın açıklamasına göre, birçok hastaya önerilen bu yöntem, başka yöntemlere nadiren ihtiyaç bırakıyor. Projenin bir başka faydalı yönü ise, hasta yakınlarının da semptomlara aşina olmalarını sağlaması...

 

Reçetede yer alan kitaplardan bazıları şunlar: 

 

The Worry Cure: Stop Worrying and Start Living, Robert Leahy 

Overcoming Depression, Chris Williams

Overcoming Anxiety, Stress and Panic: A Five Areas Approach, Chris Williams

How to Stop Worrying, Dr Frank Tallis 

The Stress and Relaxation Handbook, Martha Davis, Elizabeth Robbins Eshelman

 

(Listenin tamamı için tıklayınız.)

 


 

* Kaynak: Telegraph

 

 


 

* Görsel: Onur Atay

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.