Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

İstanbul Müzik Festivali'nin açılışında Filiz Ali'ye ödül



Toplam oy: 701

43. İstanbul Müzik Festivali'nin açılış töreni dün akşam, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı.  İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın konuşmasıyla açılan gecede, çok sesli Batı müziğinin gelişip yaygınlaşmasına yönelik çalışmalarıyla Türkiye'nin kültür sanat hayatına kattığı değer ve 50 yılı aşan eğitimci kimliğiyle birçok müzisyen ile müzikoloğun yetişmesindeki emekleri dolayısıyla Prof. Dr. Filiz Ali'ye onur ödülü takdim edildi.

 

 

Ödülünü Bülent Eczacıbaşı'nın elinden alan piyanist, müzikolog, müzik eleştirmeni ve yazar Filiz Ali, kurucusu olduğu Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) Festival Orkestrası'nın Türkiye'nin köklü bir festivali tarafından ödüle değer görülmesinin onu gururlandırdığını belirtti. Onu hayata hazırlayan babası Sabahattin Ali ile annesi Aliye Ali'yi de özlemle anan Filiz Ali, konuşmasını ikinci yıldönümündeki Gezi ruhunu desteklediğini ifade ederek bitirdi.

 

Törenin ardından Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan Filarmoni Orkestrası ve tenor Serkan Bodur, festival için Hasan Niyazi Tura'ya sipariş edilen, Şehidin Türküsü'nü seslendirdi. Orkestra daha sonra, piyanist Can Çakmur'la Shostakovich'in 2. Piyano Konçertosu'nu yorumladı. Tören, Mussorgsky'nin Bir Sergiden Tablolar adlı eseriyle sona erdi.

 

Bu yılki teması "Kültürel Manzaralar" olan festival kapsamında 29 Haziran'a dek 27 konser gerçekleşecek, Türkiye ve yurtdışından 600'e yakın sanatçı müzikseverlerle buluşacak.

 

Festivalin ilk hafta programı

 

Berlin Filarmoni Orkestrası'nın viyolonsel grubundan oluşan 12 çellist, 1 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde dinleyicilerle buluşacak. Bach'tan Fransız şansonlarına ve Piazzolla'ya uzanan konserde ayrıca Cemal Reşit Rey'in öğrencisi, besteci Tayfun Erdem'in Mavi Kelebeklerin Marşı'nın Türkiye prömiyeri de yapılacak.

 

Festival kapsamında 2011 İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü sahibi Gidon Kremer ve Kremerata Baltica, 2 Haziran'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda konser verecek. 

 

Yaylı çalgılar dörtlüsü Borodin Quartet, piyano virtüözü Boris Berezovsky ile 4 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde sahne alacak. 

 

Festivalin bu yılki "Yaşam Boyu Başarı Ödülü", klasik müziğe getirdikleri anlayış ve oda müziği repertuvarı konusundaki yetkinlikleri ile beğeni toplayan ve 2015'te müzikal yolculuğunun 70. yılını kutlayan Borodin Quartet'e sunulacak. Topluluk, ödülünü, Aya İrini Müzesi'ndeki konser öncesi alacak.

 

Ünlü piyanist Angela Hewitt, 5 Haziran'da Süreyya Operası'nda sanatseverlerle buluşacak.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.