İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 2004’ten bu yana düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl 20’inci kez gerçekleştirilecek. 20. İstanbul Tiyatro Festivali, 3-28 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’den ve yurtdışından çeşitli oyun, dans, performans ve yan etkinliklerden oluşan zengin bir programla tiyatro severlerle buluşacak. Aynı zamanda, özellikle edebiyat severlerin de dikkatini çekecek bir program oluşturulmuş.
Orhan Pamuk’un eserinden bir uyarlama
Orhan Pamuk’un aynı adlı film senaryosundan Mesut Arslan tarafından tiyatroya uyarlanan Gizli Yüz, kimlik üzerine kurulmuş, günümüzde geçen bir peri masalı. Oyun, genç bir fotoğrafçı ile hoş, esrarengiz bir kadının farklı şehirlerde düş ve gerçeğin sınırında dolanmasını anlatıyor. Erki De Vries’in ışık koreografisi, Mesut Arslan’ın uyarlaması ve yönetmenliğiyle birleşerek oyunda izleyiciye farklı bir deneyim sunulacak gibi görünüyor. İstanbul Tiyatro Festivali’nin de ortak yapımcılığını üstlendiği Gizli Yüz, 6,7 ve 8 Mayıs’ta Moda Sahnesi’nde...
Ünlü yönetmen Guy Cassiers’in yeni oyunu festivalde
Ünlü yönetmen Guy Cassiers ve dramaturg Erwin Jans tarafından Jonathan Littell’in aynı adlı kitabından tiyatroya uyarlanan Merhametliler (The Kindly Ones), II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımı, bir SS subayı olan Max Aue’nin gözünden anlatıyor. Dönemin Almanya’sının, sadece canavarlar ve sapkınlarla değil, aynı zamanda Nazizmin etrafında toplu bir deliliğe doğru ilerleyen sıradan insanlarla dolu olduğunu gösteren oyunda izleyici, failin düşünüş biçiminin içine sokuluyor ve onunla huzursuz edici bir empati kurması sağlanıyor. Reji ve dramaturjisiyle olduğu kadar, sahne, kostüm ve müzik tasarımıyla da oldukça dikkat çekecek bir yapım olan Merhametliler, Toneelgroep Amsterdam tarafından 6, 7 ve 8 Mayıs tarihlerinde Uniq İstanbul işbirliğiyle Uniq Hall, Uniq İstanbul’da sahnelenecek.
Fernando Pessoa’nın hikayesi Zululuzu oyununda
20. İstanbul Tiyatro Festivali’nde dünya prömiyeri gerçekleşecek Zululuzu, Portekiz edebiyatının önde gelen isimlerinden Fernando Pessoa’nın yaşamı ve yapıtlarından esinlenilerek tiyatro sahnesine taşınıyor. Fernando Pessoa’nın Güney Afrika yıllarıyla ilgili spekülatif bir öykü kurmayı amaçlayan Zululuzu, André e. Teodósio, Cláudia Jardim, José Maria Vieira Mendes, Pedro Zegre Penim tarafından yazılıp yönetiliyor. Sao Luiz Teatro Municipal (Lizbon), Théâtre de la Ville (Paris), İstanbul Tiyatro Festivali, Teatro Municipal do Porto (Porto), Casa Fernando Pessoa (Lizbon), Short Theatre-Rome (Rome) ortak yapımcılığında sahneye taşınan Zululuzu, 19 ve 20 Mayıs tarihlerinde Cevahir Sahnesi’nde...
Shakespeare oyunlarındaki bütün ölümleri dört "clown" sahneliyor
Shakespeare’in Bütün Ölümleri (The Complete Deaths) oyununda Shakespeare oyunlarında, sahne üzerinde gerçekleşen yetmiş beş ölüm İngiltere’nin “en yetenekli dört clown”u olarak bilinen Spymonkey topluluğu tarafından canlandırılıyor. Oyuncular, “bütün ölümleri” bazen uzatarak, bazen altını üstüne getirerek, bazen dokunaklı, bazen müzikal ve her daim deli dolu bir şekilde aktarıyor. Ölümünün 400. yılında Shakespeare’e ağırbaşlı, kasvetli ve hayli komik bir saygı duruşu niteliğindeki oyunu Tim Crouch yönetiyor. Shakespeare’in Bütün Ölümleri (The Complete Deaths), 24, 25 ve 26 Mayıs’ta Moda Sahnesi’nde...
FESTİVALİN YERLİ YAPIMLARI
20. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl Türkiye’den 23 oyun, dans ve performanstan oluşan programını sanatseverlerle buluşturuyor. Festival, 21 yerli yapımın Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapıyor. İşte burlardan bazıları...
Godot’yu Beklerken (3-4 Mayıs)
20. İstanbul Tiyatro Festivali, yönetmenliğini Şahika Tekand’ın yaptığı ve Studio Oyuncuları’nın sahneleyeceği, Samuel Beckett’in en önemli tiyatro metinlerinden biri olan Godot’yu Beklerken oyunu ile açılıyor. Şahika Tekand, oyunda beklemek eylemi ve beklenti, umut etmek ve umutsuzluk, varolma arzusu ve varolmaya mahkûmiyet kavramlarını, doğuşla vadedilen geleceğin sonluluğunun yarattığı akıl dışılık ve bunu akla uygun kılmak üzere verilen çaresiz uğraşıyı ifade eden bir düzen kuruyor. İstanbul Tiyatro Festivali oyunun ortak yapımcılığını üstleniyor. Oyunda, Melis Avçil, Cem Bender, Nesli Kayalı, Nilgün Kurtar, Mehmet Okuroğlu, Yiğit Özşener ve Ahmet Sarıcan rol alıyor.
Hizmetliler (4-5 Mayıs)
Gerçekle oyunun, oyunla kurgunun sınırında varolmaya çalışan fakat bir süre sonra oyunla gerçeğin sınırının yittiği noktada kaybolan, tutunamayan iki hizmetçinin “öteki” hikâyesine odaklanan Hizmetliler, Elvin Beşikçioğlu tarafından Jean Genet’nin aynı adlı yapıtından yeniden kurgulanarak sahneye taşınıyor. Genel Sanat Yönetmenliği’ni Erdal Beşikçioğlu’nun yaptığı Hizmetliler’in yönetmenliğini ise Elvin Beşikçioğlu ve Binnaz Dorkip üstleniyor.
Aslan Asker Şvayk (7-8 Mayıs)
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen oyun, Prag’a I. Dünya Savaşı’nı tetikleyen Saraybosna suikastı haberinin gelişiyle başlayan ve sonrasında iyi kalpli ve saf savaş gönüllüsü Şvayk’ı ve ordudaki maceralarını anlatıyor. Jaroslav Hašek’in kaleme aldığı oyun, hikâyeyi mizahi bir dille ele alıp, savaş çığırtkanlığını, militarizmi, insanlık tarihinin en acımasız savaşlarını, tüm anlamsızlıkları ve gülünçlükleriyle yerden yere vuran bir kara komedi olarak dikkat çekiyor. Oyunun yönetmenliğini Yunus Emre Bozdoğan üstleniyor.
Üç Kız Kardeş (11-12-22 Mayıs)
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu yıl da Edinburgh Festival Fringe’e katılacak olan Hayal Perdesi, festivalde ödüllü Makedon yönetmen Aleksandar Popovski’nin yenilikçi rejisiyle Sven Jonke’nin çağdaş sahne tasarımını birleştiren, alışılmışın dışında bir Üç Kız Kardeş sunuyor. Anton Çehov’un ünlü klasiklerinden Üç Kız Kardeş, Hayal Perdesi tarafından sahneleniyor. Oyunda Özge Özder, Selin İşcan ve Tuba Karabey rol alıyor.
Kahramanın El Kitabı (15-16-17 Mayıs)
İlhami Algör’ün Albayım Beni Nezahat ile Evlendir ve Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku isimli romanlarından uyarlanan Kahramanın El Kitabı, bir erkeğin, “kahraman” imgesinin peşinde, İstanbul sokaklarında yaptığı zihinsel yolculuğu video animasyon eşliğinde anlatıyor. Şule Ateş’in yönettiği ve Deniz Celiloğlu’nun sahne aldığı bu eğlenceli anlatı seyirciyi siyah beyaz filmler döneminin naif ve tanıdık dünyasında gezdirirken, bir yandan da bu filmlerin imgeleriyle büyümüş bir kuşağın zihnindeki “kahraman erkek” imgesini sorguluyor.
Baba ve Piç (23-24 Mayıs)
Elif Şafak’ın bir dönem çok tartışılan romanlarından Baba ve Piç, Türkiye’de ilk kez sahneleniyor. Eserde 1915 yılında yaşanan olaylar; Türk ve Ermeni kökenli iki aile arasındaki ilişkiler üzerinden iki toplum incelenirken, erkeklerin zamansız öldüğü, geride hep kadınların kaldığı bir sülaleden dört kuşak kadının hikâyesiyle birlikte anlatılıyor. Mehmet Ergen’in yönettiği oyunda Serra Yılmaz, Nihal Koldaş, Nora Tokhosepyan, Hande Ataizi ve Gökçen Gökçebağ aynı sahneyi paylaşıyor.
Macbeth (25-26 Mayıs)
Tiyatro tarihinin en ünlü ve Shakespeare’in en önemli oyunlarından olan Macbeth, İskoçya beylerinden Macbeth’in, öğrendiği kehanetin gücüyle Kral Duncan’ı öldürüp tacı ele geçirdikten sonra iktidarını elinde tutmak için nasıl hiçbir şeyden kaçınmadığını gözler önüne seriyor. Sabahattin Eyüboğlu’nun Türkçeleştirdiği, Bülent Emin Yarar’ın yönettiği oyun EKİP Tiyatrosu tarafından sahneleniyor.
Martı (25-26 Mayıs)
Fiyaskoya dönüşen bir prömiyer akşamı, daha başarılı bir yazara vurulan bir kadın, daha genç bir oyuncuya kapılıp giden bir adam ve hissedilen eksiklikleri doldurabilmek için sürekli sanata yaklaşan dört farklı karakterin öyküsünü anlatan Martı, hayatla ve sanatla ilgili en katmanlı oyunlardan biri olarak öne çıkıyor. Çehov’un klasikleşen bu eserinde yönetmenliği Serdar Biliş üstleniyor. Oyun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahneleniyor.
Coriolanus (18-19 Mayıs)
Erdemlerinden asla vazgeçmeyen ve bu yüzden yerden yere vurulan ve hatta cezalandırılan soylu savaş kahramanı Coriolanus’un hikayesini anlatan Shakespeare’in bu ünlü oyunu, Roma’nın sözde demokrasisi ile politikacıların vaadlerine inanan eğitimsiz ve aç halkına karşı Coriolanus’un verdiği mücadeleyi konu alıyor. Malcolm Keith Kay’in yönettiği oyun İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor.
Vanya, Sonya, Maşa ve Spike (19-20-21-22-24 Mayıs)
Yazar Christopher Durang’in, Çehov oyunlarına göndermeler yaptığı oyunda, günümüzde ABD’nin küçük bir kasabasında geçen bir öykü anlatılıyor. Vanya, Sonya, Maşa ve Spike oyununda, taşra yaşamının umutsuzluğu, modern insanın yalnızlığı konu ediliyor. Zeki bir komedinin hüzünle buluştuğu oyunun yönetmenliğini Yücel Erten üstleniyor. Şerif Erol, Tilbe Saran, Nesrin Kazankaya, Doğan Akdoğan, Başak Meşe ve Gamze İpek’in rol aldığı oyun, Tiyatro Pera tarafından sahneleniyor.
O / Hakkari’de Bir Mevsim (5-6 Mayıs)
2013 yılında Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (GSÜTT) bünyesinde yetişip sahneye çıkan genç tiyatrocular tarafından kurulan Sarı Sandalye ekibinin yeni oyunu O / Hakkari’de Bir Mevsim’de kendini bir gün ülkenin doğusunda, bir dağ başında, Hakkıari’nin Pirkanis köyünde bulan O’nun düş ile gerçek arasında yol alırken bir yandan orada varolma savaşı anlatılıyor. Erhan Çene, Yiğit Tuna ve Çağdaş Ekin Şişman’ın Ferit Edgü’nün Hakkari’de Bir Mevsim isimli romanından uyarladığı oyunun yönetmenliğini Yiğit Tuna ve Çağdaş Ekin Şişman üstleniyor.
Kuvayı Milliye Destanı (18-19 Mayıs)
Kurtuluş Savaşı’nın büyük destanı ve Nâzım Hikmet’in dev eseri, Kuvayi Milliye Destanı’nın modern uyarlaması, şiir-tiyatro ilişkisinin sahnesel karşılıklarının aranması anlamında çok değerli bir malzeme sunuyor. Ali Berktay tarafından sahneye uyarlanıp, Meyerhold ve biyomekanik teknik konusunda yaptığı çalışmalar ve atölyelerle de tanınan yönetmen Ayşe Emel Mesçi yönetiminde sahnelenecek olan Kuvayi Milliye Destanı’nda Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro Okulu öğrencileri rol alıyor.
20. FESTİVAL KİTABI
İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl, 20. festival vesilesiyle özel bir yayın hazırlıyor. 1989 yılından bu yana gerçekleştirilen 20 festivalde sahnelenen yerli ve yabancı oyunlarla ilgili ayrıntılı bilgi içerecek kitapta, ayrıca 20 yıl boyunca festivalin direktörlüğünü yapan Dikmen Gürün ile İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz’ın bir söyleşisi de yer alacak. İstanbul Tiyatro Festivali’nin geçmişine bir ışık tutacak olan bu katalog kitap, Mayıs ayında izleyicilere sunulacak.
(Ayrıntılı bilgi için: tiyatro.iksv.org/tr)
Yeni yorum gönder