Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Jesse Eisenberg kısa öykülerini kitaplaştırdı



Toplam oy: 537

Hollywood’da artık sadece film çekmek yetmiyor. Gwyneth Paltrow yaşam tarzını anlattığı web sayfasında şaibeli diyet önerilerinde bulunuyor, James Franco tehlikeli şiirler kaleme alıyor ve Scarlett Johansson Tom Waits şarkılarını, cansız da olsa, yeniden yorumluyor. Şimdilerde ise yine yıldız bir oyuncu olan Jesse Eisenberg –ki kendisi The Social Network’teki rolüyle Oscar’a da aday olmuştu- yeteneklerini kısa öykü yazmak için seferber etti.

 

 

Eisenberg’in Bream Gives Me Hiccups’ta bir araya getirdiği öyküler birçok farklı formda yazılmış. Kitapta karakterlerin kısa ama kapsamlı portrelerini sunan e-posta metinleri, mektuplar ve kısa mesajlar bulunuyor. Karakterler ustalıkla sunulmuş, her birinin nevrozlarını ve güvensizliklerini de ortaya koyacak şekilde dil, tarih ve öz-yardım gibi başlıklar atılmış. 

 

Kitaba da adını veren açılış öyküsünde yemeklerini 2000 üzerinden değerlendiren dokuz yaşında bir oğlan çocuğuyla tanışıyoruz. Fakat karakter lezzete ve pişirme yöntemlerine ilişkin yorumlarının yanı sıra, oğlunun cinselliği hakkında bayağı yorumlar yapan, eski kocasına iftiralar atan ve hem dramatik hem de gülünç bir şekilde yeni bir kaplıcaya kaçan annesinin ezici bir tasvirini de sunuyor. 

 

Bunun ötesinde Eisenberg her ikisi de mizah ve zeka ihtiva eden “My Little Sister Texts Me with Her Problems" ve "Alexander Graham Bell's First Five Phone Calls" ile özlü, eğlenceli ve tatmin edici olmayı sürdürüyor. 

 

Acı esprilere ve incelikli satire rağmen hikayelerin çokluğu kitabın başarısını gölgeliyor. Kitaptaki biçimsel denemeler çeşitlilik sağlarken komedinin tonu için aynısını söylemek mümkün değil. Bream Gives Me Hiccups kimi zaman sarsıcı duygusal yumruklar atan büyüleyici ve zekice bir derleme. 

 

Eisenberg, beraber de çalıştığı Woody Allen’ın erken dönem işlerine benzeyen metinler yazıyor. Etkili ve zeki bir yazar ki bu umut verici bir işaret. Fakat Eisenberg henüz ayakta alkışlanacak noktaya gelmiş değil. 

 

 


 

 

* Kaynak: Independent

 

EK

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.