Gülsüm Cengiz'in kadın ve erkek şairlerin şiirlerinde anlatılan kadın yaşamlarına bir tanıklık amacı taşıyan çalışması "Kadınlar İçin Söylenmiştir: Anadolu’da Kadınların 6000 Yıllık Şiirli Tarihi" çıktı.
Gülsüm Cengiz'in "Kadınlar İçin Söylenmiştir: Anadolu'da Kadınların 6000 Yıllık Şiirli Tarihi" adlı şiir antolojisi Evrensel Basım Yayın'dan yayınlandı.
MÖ 4000'den baslayip MS 2000 sonuna dek yayınlanan kadın ya da erkek şairlerin şiirlerinde anlatılan kadın yaşamlarına bir tanıklık amacı taşıyan bu çalışma, şiirlerin yazıldığı dönemlerdeki toplumsal ilişkilere, değer yargılarına, kadının toplumsal yaşam içindeki yerine, kadın erkek ilişkilerine, kadın yaşamlarına ışık tutuyor.
Çalışma, kadınların toplumsal yaşam içindeki yerlerine, yaşam çevrelerine, yaşlarına göre değişik bölümlere ayrılıyor ve ozanların dizeleriyle adlandırılıyor.
Kitapta kadınların yaşam koşulları Gülten Akın'ın "Kadın Olanın Türküsü"; genç kızlar Fikret Demirağ'ın "Kızım Ürkek İçli Bir Kuştur"; analık durumu Arif Damar'ın "Analar"; emekçi kadınlar Süreyya Berfe'nin "Sevgiyle Başlarız İşimize"; doğunun kadınları Hilmi Yavuz'un "Doğu'nun Kadınları"; bedenini satarak yaşamaya çalışan kadınlar Sabahattin Yalkın'ın "Kör Yaşam"; haksızlıklara karşı çıkarak mücadele eden kadınlar Sennur Sezer'in "Doğuran Bir Kadına Direnç" şiir adlarıyla belirtiliyor.
Yazarın ağzından:
"20 yıl süren bu çalışmanın amacı; insanlık tarihinin başından bu yana Ege'den Mezopotamya'ya, Karadeniz'den Akdeniz'e kadar yaşadığımız coğrafyada çeşitli evrimlerden geçmiş kadın yaşamlarına şiirli bir tanıklık sunmak... Şiirlerin yazıldığı dönemlerdeki toplumsal ilişkilere, değer yargılarına, kadının toplumsal yaşam içindeki yerine, kadın erkek ilişkilerine, kadın yaşamlarına ışık tutabilmek... Kadınların yaşam koşullarını ortaya koyarken; değişme istek ve çabalarına, bu uğurda verilen mücadeleye, direnç ve umuda da tanıklık etmek... Kadının ya da daha doğru bir söyleyişle insanın özgürleşmesi için yapılan etkinlikler ve yürütülen mücadele için bir kaynak oluşturabilmek... Kadının cins olarak da emekçi olarak da sömürülmediği bir dünya kurma ve insanın özgürleşme mücadelesine küçük de olsa bir katkı sunabilmek için..."
Kaynak: Bianet
Yeni yorum gönder