Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kadınlara ve Çinlilere yer yok!



Toplam oy: 668

Kanada’nın en önemli edebiyat ödüllerinden Giller adayı ve Toronto Üniversitesi edebiyat profesörü David Gilmour, kadın yazarların ve Çinlilerin yazdığı kitapları okutmayı reddettiğini, derslerinde sadece ciddi hetereoseksüel erkeklerin kitaplarını okutmayı tercih ettiğini söyleyerek, kendini tartışmaların odağında buldu.

 

İsim babası Pink Floyd’un gitaristiyle aynı adı taşıyan David Gilmour'un ifadeleri tam olarak şöyle: "Kadın yazarların kitaplarını öğretmeye meraklı değilim. Sadece Virginia Woolf’un bir kısa öyküsünü okutuyorum. Bu işi kabul ederken yalnızca çok, çok, çok sevdiğim insanların kitaplarını okutacağımı belirtmiştim. Maalesef bunlardan hiçbiri kadın ya da Çinli değil. Ben erkekleri öğretirim. Ciddi, gerçek heteroseksüel erkekleri. F Scott Fitzgerald, Çehov, Tolstoy, Henry Miller, Philip Roth. Adam gibi adamlar."

 

 

Gilmour ayrıca Kanadalı yazarlardan hiçbirinin kendisine heyecan vermediğini de belirtiyor! Gilmour ayrıca, öğrencilerine seslenerek eğer Kanadalı, Çinli ya da kadın yazarlardan biriyle ilgili bilgi almak isterlerse ‘koridorun sonuna’, yani başka profesörlere gitmeleri gerektiğini de ekliyor.

 

Bu sözler çok tepki aldı

 

Bu elim açıklamalara pek çok yerde, ama özellikle sosyal medyada tepki yağdı. Karikatürist Evan Munday, "Mükemmel bir basım sloganı: David Gilmour’un koridorunun sonu," diyerek Gilmour'un açıklamalarını tiye alırken, çoksatar yazar Jodi Picoult "Umarım bu bir şakadır. Her halükarda, kadınlara karşı aşağılayıcı davranışların devam etmediği düşünmek çok saçma," sözleriyle tepkisini belirtti.

 

Giller Ödülüne aday kitabı Extraordinary’de bir kız ve erkek kardeşin hikayesini anlatan Gilmour, kadın okuyucuların tepkisini çekip kitabın yanlış bir atmosferde yorumlanmasını engellemek için özür dilemek isteğini belirtti. Amazon.com’daki yorumlara göre Gilmour’un kitabının satılması için mucizelere ve daha birçok özüre ihtiyacı var. "Bir edebi ödüle aday olabildiğine inanamıyorum!" ve "Çok sıkıcıydı. Kitap içki içmekten ve konuşmalardan ibaretti. Bomboş bir kitap. Belki de yazar, biraz kadın yazarları okuyup onlardan ders almalı" internet sitesindeki yorumlardan bazıları.

 

NK

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.