Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kafka'ya atıfla Dönüşüm sergisi



Toplam oy: 788

Kazım Karakaya'nın Bursa'daki demir-çelik fabrikasında beş ay boyunca çalışarak, atık malzemelerle ürettiği 11 heykelden oluşan "Dönüşüm" adlı seçki 11 Kasım - 13 Aralık tarihleri arasında Bozlu Art Project Nişantaşı'nda sergileniyor.

 

"Herhangi bir nesnenin çağrışımlarının okunması mevcut kanının, önsel bilginin, yıkılması ile gerçekleşir. Aynı form, aynı malzemeden, farklı yansıtmaları kendi içinde taşıyabilir mi? sorusuna 'Evet!' cevabını veriyorum," diyen Kazım Karakaya’nın bu sergisinde taş, alüminyum ve demir gibi farklı medyumlarla yaratıcılığın sınırlarını zorladığına, değişmeyen form dilinin malzemeyle birlikte çeşitlendiğine ve atık malzemenin dönüşümüne tanıklık etmek mümkün olacak.

 

“Dönüşüm” isimli sergi atık malzemenin yeniden kullanımıyla birlikte endüstriyel üretimin sanatsal yaratıma dönüşmesini imlerken, bir taraftan da sergide yer alan “Savaşçılar” serisinde olduğu gibi insan olabilme hallerini ve güncel olaylardan hareketle insanın dönüşümünü sorguluyor. Sanatçının her geçen gün daha fazla normalleşen şiddet olaylarına karşı adeta bilinçaltının verdiği bir refleksle ürettiği “Savaşçılar” serisi heykelin ışık, gölge, boşluk, doluluk gibi biçimsel karşıtlıklarına atfen insanoğlunun içinde yaşattığı duyguların ve çelişkilerin karşıtlığını yansıtıyor.

 

Kafka’nın Gregor Samsa karakteri ile somutlaştırdığı kendine ve topluma yabancılaşan, günlük yaşamda derinliksiz ilişkiler yaşayan bireyin metaforu olan Dönüşüm isimli ünlü romanına atıfta bulunan sergi, malzemenin dönüşümüyle yeni bir biçim ve içerik kazanması ile insanoğlunun edilgen kalıplarla birlikte kendine yabancılaşması arasındaki ilişkiyi irdeliyor.

 

Kazım Karakaya hakkında

 

1971 yılında Ankara’da doğan Kazım Karakaya, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun oldu. 1993 - 2003 yılları arasında heykeltıraş Mehmet Aksoy ile çalışmalarda bulundu. İlk kişisel sergisini 2004 yılında İş Bankası Parmakkapı Sanat Galerisi’nde açan sanatçı, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda karma sergiye ve sempozyuma katıldı. Heykellerinde öteden beri organik eklemlenmelerden aldığı referansla malzemenin olasılıklarını arayan, malzeme ve form bütünlüğü arasındaki ilişkileri irdeleyen Kazım Karakaya, çoğul okumalara olanak sağlayacak şekilde malzemenin özüne dönmeyi amaçlamaktadır.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.