Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

KARİBU: Yazarların ve metinlerinin izinde



Toplam oy: 1023

KARİBU, Swahili dilinde "Hoşgeldiniz" demek, aynı zamanda da bir ren geyiği türü; ki bu geyik karada en fazla göç eden hayvan olma özelliğini taşıyor. Bizim size tanıtacağımız KARİBU ise bundan iki yıl önce kurulan bir seyahat acentası. Amaçları seyahatlere, gezmenin ötesinde bir anlam katmak.

 

Bunu nasıl yapıyorlar, peki? Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanına, yazarların ve metinlerinin izinde, turlar düzenliyorlar. İstanbul’da Sait Faik ve Ahmet Hamdi Tanpınar turlarının yanı sıra Dostoyevski Günü’nde St. Petersburg’a, Kafka’nın ardından Prag ve Viyana’ya, Albert Camus’nun doğum gününde Paris’e, Shakespeare’in izinde Londra’ya gidiyorlar örneğin. Üstelik liste sürekli genişliyor. Önümüzdeki günlerde İstanbul’da bir Orhan Veli turu düzenleyecekler. James Joyce’un ardından Dublin rotası da gündemde...

 

"Türkiye'de seyahat kültürü çok yeni"

 

KARİBU’dan Gözde Demirel, "Her bir turda gidilen bölgede hem yazarın hem eserlerinin izini sürüyoruz. Sadece yazarların yaşadığı yerler değil, yemek yediği restaurantlardan müzelere, hayatınında dönüm noktası olmuş mekanlara keyifli bir yolculuk gerçekleştiriyoruz. Bir yandan da metin okumaları ve yazarların eserleri hakkında sohbetler de gerçekleştiriyoruz" diyor.

 

Türkiye'de yurt dışına çıkmak bazı kesimler için maalesef hâlâ lüks, kitap okumanın da öyle çok yaygın olmadığı sır değil. Tam da bu yüzden ilk edebiyat turlarını ilan ettiklerinde, Demirel'in anlattığına göre, "İnsanlar acaba katılır mı" diye endişelilermiş:

 

"Oysa tam tersi yönde tepkiler aldık ve bu bizi çok mutlu etti. Türkiye’de yurt dışına seyahat ve aslında seyahat kültürü çok yeni… Ama insanlar birkaç kez yurt dışına çıktıktan sonra artık daha özelleşmiş, ilgi alanlarına yönelik seyahatler alıyorlar. Evet, hitap ettiğimiz kitle nispeten dar bir kitle ama her turumuzda herkesin birbirinden bir şeyler öğrendiği, yeni dostlukların kurulduğu çok keyifli bir kitle aynı zamanda…"

 

"En çok ilgiyi Dostoyevski turu çekiyor"

 

Peki, en çok ilgi çeken turlar hangileri?

 

"Okurların hayatında iz bırakmış yazarlara dair yaptığımız turlar inanılmaz ilgi çekiyor. Dostoyevski turumuz en çok ilgi çeken turumuz. Kontenjanımız dolmak üzere. Ayrıca İstanbul’da düzenlediğimiz Ahmet Hamdi Tanpınar ve Sait Faik – Burgazada turlarına da çok yoğun ilgi var."

 

Üstelik turlar, sadece edebiyatla sınırlı değil. Çok önem verdikleri bir de sinema konseptleri var. Şöyle anlatıyor, Demirel:

 

"İlk turumuzu 16 - 19 Mayıs tarihleri arasında Fellini’nin izinde Roma’ya gerçekleştiriyoruz. Sinema turlarımızın devamında Paris Sinema Turu, Yılmaz Güney’in Peşinde Adana ile Varşova ve Kieslowski Sineması gelecek. Ayrıca tarihten dansa çeşitli konularda ilgi alanlarına yönelik turlar düzenliyoruz. Ağustos ayında gezginlerimiz Arjantin’de Tango Festivali’ne katılacaklar mesela. Burada özel atölyelere katılma imkanı da bulacaklar. Bunun dışında 'Anı Yaşamak' konseptimiz altında, doğru zamanda, doğru yerde olmak düşüncesiyle de gezginlerimizle dünyanın dört bir yanını keşfediyoruz. Örnek vermek gerekirse 21 Aralık 2012’de yani 'Maya Takvimine Göre Kıyametin Kopacağı Gün' KARİBU gezginleri , Meksika’da Chichen Itza tapınağındaydı. Köklerinin İzinde konseptimiz ile şu an Makedonya, Kosova, Yunanistan ve Kırım’a turlar düzenliyoruz.2014 yılının sonbahar aylarında ise İkinci Dünya Savaşı rotalarımıza başlayacağız."

 


 


Gelecek Turlar:

 

Tanpınar'ın İzinde İstanbul: 8 Haziran - 3 Ağustos
Sait Faik'in İzinde Burgazada: 15 Haziran - 12 Temmuz
Dostoyevski Günü'nde St. Petersburg: 3 - 6 Temmuz
Shakespeare'in İzinde Londra: 27 - 31 Ağustos
Kafka'nın İzinde Prag - Viyana: 10 -14 Eylül
Camus'nun Doğumgünü'nde Paris Edebiyat Turu: 6 - 9 Kasım

 

Turlar hakkında detaylı bilgi için: http://karibu.com.tr/

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.