Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Kırımlı, Hollywood filmlerine benzemeyecek"



Toplam oy: 1156

Kırım Türklerinin hafızası olarak anılan ünlü yazar Cengiz Dağcı'nın ilk romanı Korkunç Yıllar, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle sinemaya uyarlanıyor. Bugün bu projeyi tanıtmak için Hilton Otel'de düzenlenen basın toplantısına filmin başrollerini üstlenen Murat Yıldırım, Selma Ergeç, Bülent Alkış, Gülçin Santırcıoğlu ve Burç Kümbetlioğlu'nun yanı sıra Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da katıldı.

 

 

Çekimlerine 24 Ocak'ta Afyonkarahisar'da başlanacak olan film için Bolu Aladağlar'da da bir plato oluşturuldu. 2. Dünya Savaşı sırasında Alman esir kamplarında tutulan Tatar esirlerin dramını anlatan romandan uyarlanacak film için gerçeğine yakın Nazi kampları tasarlandı. Vali Tuna'nın dediklerine baklılırsa, "Kırımlı- Korkunç Yıllar" adıyla vizyona girecek olan filmin galası ise Mart sonunda yapılacak. Bu arada Haziran sonuna kadar Eskişehir'in Türk Dünyası Başkenti olarak kalacağını, daha sonra bu sıfatın Tataristan'ın Kazan şehrine geçeceğini belirten Tuna, "Korkunç Yıllar romanının beyaz perdeye aktarılmasıyla geçmişte yaşadığımız acıları bir kez daha hatırlayacağız ve hatırlatacağız. Bizim bu çalışmaları gerçekleştirmekteki amacımız kesinlikle ayrılıklar için değil, birlik içindir" dedi.

 

Filmin, 2. Dünya Savaşı'na ilişkin diğer filmlerden farklı olacağını belirten yönetmen Burak Arlıel de, "Cengiz Dağcı'nın romanından esinlendiğimiz ve ortaya çıkardığımız senaryoyla çekeceğimiz film, bugüne kadar yapılmış Hollywood filmlerinden daha başka bir yapım olacak" diye konuştu. Herkesin heyecanla çekimleri beklediğini söyledi.

 

İlber Oltaylı, Kemal Karpat ve Haluk İnanıcı'nın da Kırım Türkü olduğunu hatırlatan yapımcı Avni Özgürel ise, "Film sadece Kırım coğrafyasında yaşayanların değil, Avrupa'daki Türklerin de ilgisini çekecek" dedi. Özgürel, soru üzerine film için planlanan bütçenin 5,5 milyon TL olduğunu, bunun büyük bölümünü Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın karşıladını belirtti.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.