Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kitap kapağına dava



Toplam oy: 883

Yargıtay’dan istihbari dinleme kayıtlarının da delil olarak kabul edilmesini isteyen Erzurum Savcısı Osman Şanal, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri İlhan Taşcı’nın “Cüppeli Adalet” kitabı aleyhine, kapaktaki yeşil takkeli ve sakallı kişinin kendisine benzetildiği; cümlelerinde “ünlem” kullanıldığı gerekçesiyle 15 bin TL’lik tazminat davası açtı. Şanal’ın kitap kapağında “Bana benzetilmeye çalışılmış” dediği kişi, kitapta tasrımcı Ahmet Sungur tarafından yaratılan sanal bir kişi olarak kullanılmıştı.

İlhan Taşcı, dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasına kadar varan İsmailağa cemaatine yönelik soruşturmanın perde arkasında yaşananları “Cüppeli Adalet” adıyla kitaplaştırmıştı.

Cumhuriyet Gazetesi'nde konuyla ilgili yayımlanan haber şöyle:

"... Kitabın Mart 2010 tarihinde yayımlanmasının üzerinden 7 ay geçtikten sonra Erzurum Savcısı Osman Şanal’dan kitap aleyhine 15 bin TL tazminat istemli ilginç bir dava geldi.

Savcı Şanal’ın avukatı Süleyman Sallı aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçede, müvekkilinin 11 yıldır değişik yerlerde savcılık yaptığı anımsatılarak kitap nedeniyle Şanal’ın mesleki başarı ve itibarının zedelendiği savlandı.

Şanal’ın avukatı devrede

Şanal’ın dava açma gerekçesine dayanak olarak gösterdiği ilk dikkat çekici unsur, İlhan Taşcı’nın kitabındaki kimi tümcelerin sonunda “ünlemler” kullanması oldu. Dilekçede, buna ilişkin “...Müvekkil-cemaat ve siyaset üçgeni oluşturulmaya çalışılarak müvekkil zan altında bırakılmış ve cümle sonunda kullanılan ünlemlerle de yoruma açık ibareler kullanılmıştır...” değerlendirmesi yapıldı.

Osman Şanal ile hiçbir ilgisi bulunmayan ve grafiker tarafından sanal ortamda yaratılan kişinin kendisine benzetilmeye çalışıldığını ileri süren Şanal, mahkemeye sunduğu dilekçede şöyle denildi:

Davalıya ait kitabın kapak sayfasına bakıldığında başında bir takke ve sakalı bulunan ayrıca üzerinde hâkim ve savcıların kullanmış olduğu bir cüppe içerisinde tasvir edilen kişinin açık bir biçimde müvekkili tasvir etme ve benzetme çabası olduğu aşikârdır. Salt bu kapak sayfası tasviri dahi mesleki onur ve şerefi ayaklar altına alınan müvekkilin haksız bir biçimde mağdur edilmesi ve kişilik haklarının zedelenmesi için yeterlidir.

Hoş olmayan başlık attı’

Kitapta Şanal’ın cemaat ya da bazı grupların taraftarı olduğu imalarının yer aldığını öne sürülen dilekçede, “Müvekkilin cemaatlere ait dosyaları Erzuruma sanki görev ve yetkisinin dışında olacak bir biçimde toplama çaba ve gayreti içerisine girmiş olduğu şeklinde ifadeler kaleme alınmıştır. Müvekkilin görevi ile ilgili üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalıştığı her hareketi farklı değerlendirilerek müvekkili rencide edici ve itibarını zedeleyici yorumlar yapma yoluna gidilmiş ve Erzurum-Erzincan kavgası şeklinde hoş olmayan başlıklar da atılmıştır” denildi.

...Eserin tamamı bir okuyucu gözüyle değerlendirildiğinde müvekkilin cemaat ve bazı gruplar yandaşı olduğu ve bu konuda her türlü faaliyette bulunduğu konusu kasıtlı olarak işlenmiş olup sayılan bu nedenlerle müvekkilin kişilik haklarının bir nebze de olsa telafisi adına iş bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur” denilen dilekçede, 15 bin TL tazminat talep edildi. Dava, 27 Ocak 2011 tarihinde Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.

Ödüle layık görülmüştü

İlhan Taşcı, İsmailağa soruşturması nedeniyle Erzurum ile Erzincan başsavcılıkları arasında yaşananları ve aralarındaki “yetki” tartışmasını ilk 13 Ağustos 2009 tarihinde “Cemaate Dokunulamadı” seri haberleriyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nce “Haber-Siyasal” dalında ödüle layık görülmüştü.

Erzurum Savcısı Osman Şanal, Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz’ın kaleme aldığı “Post Modern Cihad” kitabında ise kendisine “postmodern yanlısı” denilmek suretiyle aşağılandığını öne sürerek, 7 bin TL manevi tazminat istedi. Saymaz’ın kitabına ayrıca, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca terör soruşturması açıldı."

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.