Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Libération gazetesi: Yaşar Kemal, yaşayan en büyük Türk yazarı



Toplam oy: 794

 

Fransa’nın sol eğilimli gazetelerinden Libération, İnce Memed’in Gallimard yayınevi tarafından tek cilt halinde yayımlanması nedeniyle haftalık kitap ekinde Yaşar Kemal’e geniş yer verdi. Türkiye’yi yakından tanıyan gazeteci Marc Semo tarafından kaleme alınan “İnce Mehmet Büyük Toprak Sahiplerine Karşı” başlıklı yazı, İnce Memed’e ve Yaşar Kemal’e övgüler diziyor.

 

 

 

Usta yazar Yaşar Kemal’in dört ciltlik İnce Memed’i, Nisan ayında Fransa’nın asırlık yayınevi Gallimard tarafından Quarto dizisinde tek cilt halinde yayımlanmış ve büyük ilgi görmüştü. Libération gazetesinin haftalık kitap eki, La Saga de Mèmed le Mince başlığıyla yayımlanan İnce Memed’e ve Yaşar Kemal’e tam sayfa yer ayırdı.

 

 

 

Yazısının girişinde “Yaşar Kemal, bugün 88 yaşında yaşayan en büyük Türk yazarıdır. Otuzun üzerinde yabancı dile çevrilmiş romanlarıyla, şair Nâzım Hikmet’le birlikte, uzun süre yurtdışında tanınan tek ünlü Türk yazarı olmuştur” diyen Marc Semo “İsyan edebiyatının klasiklerinden biri olan muhteşem İnce Memed Destanı’nın Quarto dizisinde yayımlanması, İnce Memed'i yeniden keşfetmek için bir fırsat” şeklinde devam ediyor.

 

 

 

Fransız gazeteci, yazının ilerleyen bölümlerinde şunları dile getiriyor: “Romancı ve gazeteci olan Yaşar Kemal en başta sıra dışı bir hikâye anlatıcısıdır. İnce Memed’de kartalların ve kurtların yaşadığı dağlık Türkiye toprağını anlatır. Ülkenin değişimine, sanayileşmesine tanık olur. ‘Bir trajedinin tanığıydım’ diye tekrar eder ilk ekolojistlerden biri olan Yaşar Kemal. Kitaplarıyla yeni bir dil de icat etmiştir. Geçmişi olmayan, yoksullaşmış, Kemalist devrimle Arapça ve Farsça kelimelerinden arındırılmış bu modern Türkçeyi halk diliyle zenginleştirmiştir. Türk dilinin yeniden yaratılmasına, halk dili aşısıyla zenginleşmesine katkıda bulunmuştur.”

 

 

Yazının son paragrafına “Yaşar Kemal, sonuna kadar, inandığı değerlere bağlı bir yazar olarak kalmıştır”  diye başlayan Marc Semo, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Türkçe düşünen ve Türkçe yazan bu Kürt, uzun zamandan beri halklarının hakları için mücadele vermiş, bu da çok sayıda dava ve ölüm tehdidiyle karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Ama mücadelesinden asla vazgeçmemiştir. ‘Ben korkak herifin tekiyim, kahramanları da hiç sevmem, ama hayatım boyunca korkularımın üstüne yürüdüm’ demişti bir keresinde bize. Aynı Asi Memed’in ağalara karşı ara vermeden sürdürdüğü mücadelesi gibi... Toprak sahibi o ağalar ki sonradan fabrika veya holding sahibi olmuşlardır: Bugünlerde de, (bu) Ağa tipleri, ne kadar kapitalistleşirse kapitalistleşsin, insanlara davranışları hiç değişmiyor.” 

 

 

 

İnce Memed, Gallimard yayınevinin Quarto dizisinde

 

 

Gallimard tarafından 1995 yılında başlatılan ve Françoise Cibiel tarafından yönetilen Quarto dizisi, edebiyatta ve sosyal bilimlerde çağımıza damgasını vurmuş yazarların külliyatlarını tek ciltte topluyor. Marcel Proust, Alexandre Dumas, Ernest Hemingway, Hannah Arendt, D.H. Lawrence, Michel Foucault ve Alexandre de Tocqueville kitapları bu diziden çıkan yazarlar arasında yer alıyor. Bu prestijli dizinin yeni konuğu Yaşar Kemal oldu.

 

 

 

Gallimard, İnce Memed’in ilk cildini Güzin Dino’nun çevirisiyle 1975’te yayımlamış; ikinci cilt 1976’da, üçüncü cilt 1986’da, dördüncü cilt 1989’da Münevver Andaç’ın çevirisiyle Fransız okuruyla buluşmuştu. 1652 sayfaya sığabilen ve La Saga de Mèmed le Mince başlığını taşıyan tek ciltlik bu yeni kitapta Güzin Dino ve Münevver Andaç’ın çevirileri esas alındı. Ancak yeni baskı için Sibel Berk çevirileri yeniden gözden geçirdi. Kitapta Fransız yazar Alain Bosquet’nin Yaşar Kemal ile yaptığı söyleşi de yer alıyor.

 

 

 

Yaşar Kemal’in röportajlarından bir seçki Mayıs 2011’de ayında Röportaj Yazarlığında 60 Yıl başlığıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmıştı. Röportajlardan bir başka seçki de önümüzdeki aylarda Bleu Autour yayınevi tarafından Fransızca yayımlanacak.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.