Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Maurice Sendak yaşamını yitirdi



Toplam oy: 925

 

Türkçe'ye Canavarlar Ülkesinin Kralı olarak çevrilen Where the Wild Things Are adlı kitabıyla dünya çapında ün kazanan çocuk kitapları yazarı ve çizer Maurice Sendak, 83 yaşında hayata veda etti.

 

Sendak'ın arkadaşı ve bakıcısı Lynn Caponera, cuma günü felç geçirdikten sonra Connecticut'taki bir hastaneye kaldırılan ünlü yazarın salı günü öldüğünü söyledi.

 

 

1928 yılında Brooklyn'de doğan Sendak, Yahudi asıllı yoksul bir göçmen terzinin oğluydu. Para kazanmak için okulu bırakmak zorunda kalan Sendak, çeşitli işlere girip çıktıktan sonra 1951 yılında Marcel Ayme'ın yazdığı ''Wonderful Farm'' adlı kitabın çizimini üstlendi. Sendak, ilk resimli kitabı olan ''Kenny's Window''u 1956 yılında yayımladı.

 

Başyapıtı sayılan Canavarlar Ülkesinin Kralı 1963'te yayımlandı. Sendak, bu kitapla ABD'de en iyi resimli çocuk kitabına verilen Caldecott Ödülü'nü kazandı.

 

Dünya çapında 19 milyon basılan kitap, yemek yemeden yatağa gönderilen Max'in hayal dünyasında çıktığı canavarlarla dolu yolculuğu anlatıyordu.

 

Eski ABD Başkanı Bill Clinton'un 1996 yılında Ulusal Sanat Madalyası ile ödüllendirdiği Sendak'a, 1970 yılında da uluslararası Hans Christian Andersen Madalyası verilmişti.

 

Sendak, aynı zamanda bale kostümleri tasarlıyor ve operalar sahneliyordu.

 

Sendak, 2003 yılında Associated Press ile yaptığı röportajda ''çocuklar için kitap yazmayı seviyorum. Bir yandan çok daha iyi dinleyiciler, diğer yandan da acımasız eleştiriler yapıyorlar. Çocuklar, ne düşünüyorlarsa dürüstçe onu söylüyorlar'' demişti.

 

Kendisini sanatkar olarak gören çizerlerin artık tükendiğini belirten Sendak, ''kendimi dinozor gibi hissediyorum. 1950'li ve 60'lı yıllarda zirvedeydik. Sonra bilgisayar geldi ve bizi tahtımızdan etti'' diye konuşmuştu.

 

Çalışmalarını Ridgefield'deki bir stüdyoda yapan Sendak, en çok gurur duyduğu eserinin 75 yaşındayken tamamladığı ''Brundibar'' olduğunu söylemişti. Kitap, hasta annelerine süt alabilmek için para kazanmaları gereken iki kardeşin öyküsünü anlatıyordu.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.