Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Murakami'den okurlarına: "Yaklaşırsanız, ısırırım"



Toplam oy: 713

Japonya'da nisan ayında piyasa çıkan yeni romanı Shikisai wo Motanai Tazaki Tsukuru to Kare no Junrei no Toshi (Türkçeye, Solgun Tsukuru Tazaki ve Hac Yolculuğunda Bir Yılı olarak çevrilebilir), ilk haftasında bir milyon basıldı. Büyük başarılarına rağmen ortalıkta görünmeyen yazar Haruki Murakami ise, 1995 yılından beri ilk defa okurlarının karşısına çıktı. Doğum yeri olan Kyoto'da yer alan bir seminerde konuşma yapan Murakami, 2007 yılında hayatını kaybeden dostu, psikoterapist ve yazar Hayao Kawai'nin anısına başlatılacak bir edebiyat ödülünün duyurulması sebebiyle kamuoyu karşısına çıktı. 500 biletin satışa çıktığı ve katılacakların kura ile belirlendiği etkinlikte, kimsenin kayıt yapmasına izin verilmedi.

 

 

 

 

 

 

 


Yeni romanında, 36 yaşındaki Tsukuru Tazaki isminde bir demir yolu mimarının, memleketi Nagoya'ya dönüşünü ve yeni bir hayata başlayabilmek için, eski arkadaşları tarafından neden geçmişte reddedildiğini öğrenmeye çalışmasının hikayesini anlatan Haruki Murakami, "Diğer romanlarımda olduğu gibi biraz üstü kapalı yazmak istiyordum. Ancak bu sefer 'gerçek insanlar'a karşı büyük bir merak geliştirdim. Karakterler oldukları gibi davrandılar ve ben de onların ilişkileriyle ayartıldım," dedi.

 

 

 

 

 

Sıkı bir maraton koşucusu olduğu bilinen ve Koşmaktan Bahsettiğimde Neden Bahsediyorum (What I Talk About When I Talk About Running) kitabında da anlattığı üzere sabahları yazı yazdıktan sonra uzun koşulara çıkan, daha sonra ev işlerini yapan ve ailesiyle vakit geçiren Murakami, sokakta tanınmaktan ise memnun olmadığını söylüyor. "Beni tehlikeli bir tür olarak düşünün, uzaktan bakması güzel ancak yaklaşırsanız, konuşursanız ya da dokunursanız ısırması muhtemel."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DDD

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.