İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen ve dünyanın en prestijli ödülleri arasında gösterilen Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Beyaz Rusyalı yazar ve gazeteci Svetlana Aleksiyeviç oldu! Böylece Nobel Edebiyat Ödülü, 14. kez bir kadın yazara verildi.
Stockholm'de bugün düzenlenen basın toplantısıyla kazananı açıklayan İsveç Akademisi, Svetlana Aleksiyeviç'e ödülü şu nedenle vermiş: "Çoksesli metinleri, zamanımızın acı ve cesaretinin bir anıtı olduğu için." Svetlana Aleksiyeviç, ödülünü Alfred Nobel'in ölüm tarihi olan 10 Aralık'ta düzenlenecek törenle alacak. Aleksiyeviç'in Türkçede Nazi İşgalinde Sovyet Kadınlar ve Çernobil'den Sesler isimli iki kitabı bulunuyor. Nobel'i geçen sene Fransız yazar Patrick Modiano almıştı.
Svetlana Aleksiyeviç'in hayatı
Svetlana Aleksiyeviç Ukrayna'nın Stanislav (1962'den sonra adı Ivano-Frankivsk olan yerleşim birimi) şehrinde, Beyaz Rusyalı baba ve Ukraynalı bir annenden dünyaya geldi. Çocukluğu Beyaz Rusya'da geçen yazar, Beyaz Rusya Devlet Üniversitesi gazetecilik bölümünden 1972'de mezun oldu. Sonrasında bazı yerel gazetelerde çalıştıktan sonra, Minsk'te yayınlanan Neman isimli edebiyat dergisinin muhabiri oldu.
II. Dünya Savaşı, Sovyet-Afgan Savaşı, Çernobil faciası, SSCB'nin dağılması gibi dramatik olayları yaşamış, bu olaylara tanık olmuş kişilerle röportajlar yaptı. Bu insanlardan dinlediklerinin izlerini yazdığı kitaplarda kolayca görmek mümkündür. Yazıları Lukashenko rejimini rahatsız etti. 2000 yılında hakkında yasal kovuşturma başlatıldı. Bunun üzerine ülkesini terk etti. Hayatının sonraki on yıllık kısmını Paris,Gothenburg ve Berlin gibi şehirlerde, siyasi sürgün olarak geçirdi. Nihayet 2011 yılında ülkesine, Minsk şehrine geri döndü.
Nobel Edebiyat Ödülü hakkında
1901'den bu yana 106 Nobel Edebiyat Ödülü verildi. Ülkemizden bu ödüle değer görülen tek bir isim var: Orhan Pamuk. Ancak Türkiye'den Nobel Edebiyat Ödülü için sürekli adı geçen iki isim daha vardı: Yaşar Kemal ve Leylâ Erbil.
Bugüne dek ödülü alan bu 107 kişiden yalnızca 14'ü kadındı. Ödül, dört kez iki kişi arasında paylaştırıldı. Bugüne dek ödüle değer görülen en genç isim, 42 yaşındayken Rudyard Kipling idi. En yaşlı isim ise 88 yaşında ödüle değer görülen Doris Lessing oldu.
Yeni yorum gönder