Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Orhan Pamuk: "O Kemal ben değilim!"



Toplam oy: 897

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, son romanı Masumiyet Müzesi'nin İtalyanca çevirisi olan "Il Museo dell'Innocenza" adlı yapıtının tanımı için bulunduğu Milano'da, bugün de Bagatti Valsecchi Müzesi'nde edebiyatseverlerle buluştu.

Pamuk, 'Masumiyet Müzesi'ne ilişkin soruları yanıtlarken, "Harvard Üniversitesi'nde roman sanatı üzerine verdiğim konferanslar kitaplaşacak" dedi.

Pamuk, 'Masumiyet Müzesi'ndeki Kemal'in kendisi olup olmadığına ilişkin soruyu ise "Kemal ben değilim. Ama okurlarımın beni Kemal olarak düşünmelerini de engelleyemiyorum" diye yanıtladı.


Milano'da rönesans dönemini yansıtan Bagatti Valsecchi müzesinin onur salonunda düzenlenen etkinlik, edebiyatseverlerden büyük ilgi topladı. Orhan Pamuk'un İtalyan gazeteci Marco Ansaldo'yla birlikte Masumiyet Müzesi'ni tanıttıkları toplantı salonunun tümüyle dolması, birçok kişinin yer bulamayarak ayakta kalması da dikkati çekti.

Pamuk, Masumiyet Müzesi'nin son bölümünün okunmasının ardından, "Romanda bahsedilen Füsun adlı kahraman gerçek hayatta var olan biri mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bu soruyla genelde kastedilenin ne olduğu ortada. Aslında Füsun'a aşık olan Kemal'in ben olup olmadığımı öğrenmek istiyorsunuz. Hayır, oradaki Kemal tabii ki ben değilim. Ama okurlarım anlattığım aşkı aslında benim yaşadığımı düşünüyor. Buna da mani olamıyorum."

Harvard Üniversitesi'nde roman sanatı üzerine verdiği konferansta da "Siz tüm bunları gerçekten yaşadınız mı?" sorusuyla sık sık karşılaştığını belirten Pamuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sorunun, aslında birbiriyle taban tabana zıt iki yanıtı var. Birincisi pekala yaşamış da olabilirim. İkincisi ise anlattıklarım hayal ürünü şeyler de olabilir. Benim inancıma göre bir romanda hangi olayın, hangi eşyanın, hangi şeyin ya da kimin gerçek olduğunu, neyin ya da kimin hayal ürünü olduğunu kestirebilmek çok zor. Roman okumanın güzelliği de buradadır."

Dinleyicilerden büyük alkış olan Pamuk'un kendisinin neşeli olmasının yanı sıra, esprileriyle zaman zaman salondakileri de kahkahaya boğması dikkati çekti.

Etkinliğin ev sahipliğini üstlenen Bagatti Valsecchi Müzesi'ni ilk kez yedi-sekiz yıl önce ziyaret ettiğine değinen Pamuk, "Bu müzeye ilk geldiğimde çok tanınan biri değildim. Müzeyi beş altı bekçinin garip bakışları arasında tek başıma dolaşmıştım. İnsan bekçilerin bakışları üzerindeyken kendini biraz kötü hissediyor. O ilk ziyaretimde, bu müzede tek başımaydım. Henüz meşhur değildim. Tabii ki karşımda bu kadar insan yoktu" diye konuştu.

Pamuk, İtalya'da eserlerini yayımlamakta olan Einaudi yayınları yetkililerinin yanı sıra, Masumiyet Müzesi'nin çevirmeni Barbara La Rosa Salim'e de teşekkür etti. (NTV'den)

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.