‘KCK’ adı altında sürdürülen operasyonlar kapsamında tutuklanan Ragıp Zarakolu, avukatları aracılığıyla AİHM’e başvurdu. Yapılan başvuruda gözaltı ve tutuklama süreçlerinde yaşanan hak ihlallerine değinilirken, Zarakolu’nun tutuklu bulunduğu 120 günün ardından ‘gizlilik’ gerekçesiyle avukatlara dosya ile ilgili belgelerin hâlâ verilmediği belirtildi.
İstanbul’da 28 Ekim 2011’de ‘KCK’ adı altında gerçekleştirilen operasyonlarda aralarında Ragıp Zarakolu ve Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da bulunduğu 23 kişi tutuklanmıştı. 4 ayı aşkın bir süredir Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Zarakolu adına avukatları Özcan Kılıç ve Azize Deniz Taşdemir, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
Zarakolu’nun gözaltına alınışı ve uzun süreli gözaltı süresinde yaşanan hak ihlallerinin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtilen başvuru dilekçesinde ‘gizlilik’ gerekçesiyle hiçbir belgenin Zarakolu ve avukatlarına verilmemesinin de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu kaydedildi. Zarakolu’nun tutuklanmasının hukuki açıdan temelsiz olduğuna dikkat çekilen dilekçede, iç hukukta yer alan kefaletle serbest bırakma, güvenlik tedbirleri, adli kontrol altında tutma, yurtdışına çıkış yasağı gibi önlemlerin uygulanmamasının da AİHM sözleşmesine aykırı olduğu dile getirildi.
Zarakolu’nun cezaevi girişlerindeki aramalarda onur kırıcı uygulamalara maruz kaldığı ifade edilen dilekçede Zarakolu’nun KCK’nin hiçbir alanında yer almamasına rağmen, örgütün almış olduğu kararlar ve yaptığı çalışmalardan sorumlu tutulması, örgüt eylem, işlem ve kararları gerekçe gösterilerek suçlanmasının ‘suçların kişiselliği’ ilkesine de aykırı olduğuna dikkat çekildi. Bu uygulamalara karşı, iç hukukta etkili, elverişli ve yeterli başvuru yollarının bulunmaması nedeniyle AİHM’e başvuru yapıldığı belirtildi.
Kaynak: Evrensel
Yeni yorum gönder