Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Rus yayıncılar, Stalin defterini okullardan toplatmayı reddetti



Toplam oy: 748

Bir Rus yayınevi, kapağında eski Sovyet diktatörü Josef Stalin’in fotoğrafı bulunan defteri okullardan toplatmayı reddetti.
Rus Halk Meclisi üyeleri, hükümet denetim komitesi ve Moskova şehir idaresi, üzerinde Stalin’in üniformalı bir fotoğrafının bulunduğu defteri eleştirdiler.


Halk Meclisi üyelerinden Sergei Volkov “Bu insan hakkında ne düşünürseniz düşünün, kimse Stalin’in birçok insanı katlettiği gerçeğini inkar edemez. Eğer okul defterlerinin üzerinde onun yüzü görülürse, bence bu Hitler’in gamalı haçına benzer bir şey olur” dedi.


Alt Yayınevi tarafından yayınlanan “20 Muhteşem Rus” serisinde, Korkunç Ivan, Vladimir Lenin ve uzaya giden ilk insan Yuri Gagarin de yer alıyor.

Moskova Duma Eğitim ve Gençlik Komitesi üyesi Viktor Kruglyakov, “Stalin bir suçlu, kanlı bir zalim” dedi ve ekledi: “Eğer bu kitap okullara ulaşırsa, henüz tarihi çok iyi bilmeyen çocuklar, Stalin’in bir sürü insan öldürdüğü halde ‘muhteşem’ olmasından etkilenerek, bunun normal olduğunu düşünebilirler.”

 

 

 

 

 

 


Yayıncılar ise aksine, ürünün kullanışlı, popüler ve ticari olarak başarılı olduğunu savunuyorlar.
RIA Novosti Haber Ajansı’na konuşan Alt Yayınevi’nin sanat yönetmeni Artyom Bilan, “Halk Meclisi bir yasama organı değil, sadece kendi kişisel düşüncelerini ifade ve temsil eder” diyor: “Yayınevlerinin fikirleri Rus vatandaşlarının çoğunluğuna ters düşüyor.”

 


4 yıl önce BBC’de yayınlanan ve çok sevilen “Muhteşem Britanyalılar”  adlı yarışmadan da  alıntı yapan Bilan, Stalin’in Rusya’nın en büyük tarihi figürleri oylamasında ortaçağın savaşçı prensi Alexander Nevsky ve Çar II. Nicholas’nın başbakanı Pyotr Stolypin’i de geçerek 3. sıraya yerleştiğini söyledi.
3 yıl önce yenilenen Moskova metro istasyonu, diktatörün sözleriyle açılmış; geçen yaz Komünist Parti üyeleri Rusya merkez şehri Penza’da Stalin’in bir büstünü ortaya çıkarmıştı. Liberal çehreler bir süredir Rusya’daki ‘yeniden Stalinleşme’ye karşı savaş veriyor.

 

 

Kaynak: The Guardian

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.