Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2005'te yayımladığı bir genelgeyle uygulamaya koyduğu 100 temel eser listesine benzer bir kitap listesi oluşturmaya hazırlanıyor.
Mart ayındaki seçimlerde üçüncü kez başkanlık yapmaya aday olan Putin, Rusya'nın her zaman okuyan bir toplum olduğunu ve bu listeyi derlerken ülkenin en etkili kültürel figürlerinin öne çıkarılmasının amaçlandığını da söyledi. 100 temel eser listesi oluşturulduğunda, her Rus gencinin mezun olmadan önce bu kitapları okuması zorunlu olacak. Kitapların okul yerine evde okunması ve dönem sonunda yapılacak bir sınavda öğrencinin seçtiği bir kitap hakkında bir makale yazması beklenecek.
Rusya'da yayınlanan Nezavisimaya Gazetesi'nde çıkan makaleye göre Putin, 1920'lerde belli başlı bazı ABD üniversitelerinin Batı kültürünü ve edebiyatını yeni nesillere daha iyi öğretmek amacıyla oluşturduğu “Western Canon” derlemesini örnek alıyor. Putin'e göre, Western Canon bir kitap kataloğu olarak Batı kültürünü oluşturmada önemli ve etkili bir role sahip.
Türkiye'de uygulamaya konduğu yıldan bu yana sürekli tartışma konusu olan liste, uzmanlara göre pek çok noktada hatalı. Kimilerine göre, bunca yapıt arasından 100 tanesini ‘temel eser’ olarak seçmek doğru değil; kimilerine göre ise seçilen kitapların pek çoğu bugün ilköğretim çağındaki çocukların anlayacağı dilden uzak. İlköğretim öğrencileri için 100 Temel Eser listesinde, Türk yazarlardan 64, yabancı yazarlardan ise 29 eser bulunuyor; 7 eser ise kaynak kitap niteliğinde olup, hazırlatılıyor. Hayatta bulunan yazarların eserleri -polemiğe neden olmamak için- listeye alınmamıştı.
Kaynak: The Guardian
Konuyla ilgili NOTOS'un Subat-Mart 2012 sayisi dikkate deger. Bize ait alternatif bir liste sunuyor.
Yeni yorum gönder