Burgazada'da bulunan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Darüşşafaka Cemiyeti'nin 2009 yılından bu yana sürdürdüğü restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, 11 Mayıs günü ziyarete açıldı. Açılış öncesinde Darüşşafaka Cemiyeti ve Adalar Belediyesi iş birliğiyle Sait Faik'i Anma Etkinliği düzenlendi.
Açılış töreninde Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri, İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Almet Salcan ve 59. Sait Faik Abasıyanık Hikaye armağanını kazanan yazar Sine Ergün, adalı sanatçılar, Darüşşafakalı öğrenciler ve Sait Faik Abasıyanık severler bir araya geldi.
Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş açılışta Sait Faik ve Darüşşafaka arasındaki özel bağa değindi: "150 yıldır eğitimle hayatları değiştiren Darüşşafaka, Sait Faik'in tek varisidir. 1964'ten beri Darüşşafaka'da okuyan her çocuğun aldığı eğitimde Sait Faik'in öykülerinden gelen telifin katkısı olduğunu gururla dile getiriyoruz. Her zaman rahmet ve minnetle andığımız merhum Makbule Abasıyanık vasiyetnamesinde Cemiyetimize iki ödev vermiştir. 1955'te kurduğu "Sait Faik Hikâye Armağanı"nın sürdürülmesi ve 1959 yılında açtığı "Sait Faik Abasıyanık Müzesi"nin yaşatılması.
Açılışta bu yılki Sait Faik Hikaye Armağanı’nın sahibi Sine Ergün de bir konuşma yaptı. Ergün, “Sait Faik Hikaye Armağanı’nı almak benim için bir onur. O olmasaydı edebiyatımız eksik kalırdı” dedi.
Törende Burgazadalı tiyatro sanatçısı Tilbe Saran, Sait Faik'in "Projektörcü" öyküsünü seslendirirken, Darüşşafakalı öğrenciler de yazarın "Hişt Hişt" öyküsünü flüt ve gitar eşliğinde yorumladı. Törenin ardından Sait Faik'in hastalandığı 1945'ten sonra zamanının büyük kısmını geçirdiği ve birçok öyküsünü kaleme aldığı Çayır Sokak, 15 numaradaki evi gezildi. 1959 yılında açılan, 1964'te ise Darüşşafaka'nın himayesine geçen müzede, Sait Faik'ten izler taşıyan eşyalar ile fotoğraflar, mektuplar, belgeler, kartpostallar ve kitaplar sergileniyor.
Yeni yorum gönder