Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

SALT'tan yeni bir e-yayın: Rabih Mroué



Toplam oy: 550

Bu yıl SALT'ta kişisel sergisi düzenlenen Rabih Mroué'nin yazıları ile önemli performanslarının metinlerini içeren Türkçe e-yayın, saltonline.org'da PDF ve EPUB formatlarında erişime açıldı.

 

SALT'ın yeni e-yayını Rabih Mroué, 2013'te Madrid'deki CA2M'de gerçekleştirilen aynı adlı sergiye paralel olarak hazırlanan Image(s), mon amour. FABRICATIONS kitabından seçilmiş metinlerden oluşuyor. 2 Nisan-13 Temmuz 2014 tarihlerinde SALT Galata ve SALT Beyoğlu'nda yer alan Rabih Mroué sergisini takiben yayımlanan seçki, sanatçının yazıları ile Pikselli Devrim, Üç Afiş ve İmgelerin Sakinleri gibi önemli performanslarının metinlerinin yanı sıra, Pablo Martínez'in Mroué'nin pratiğinde imge kullanımını inceleyen yazısını içeriyor.

 

Büyükbaba, Baba ve Oğul (2010) enstalasyonundaki Şah Mat videosundan bir kare

 

Aktör, tiyatro yönetmeni, oyun yazarı ve görsel sanatçı Rabih Mroué, 1990'da Lübnan İç Savaşı'nın resmen sona ermesinden sonraki 10 yılda öne çıkan Lübnanlı sanatçılar kuşağındandır. Ülkedeki siyasi huzursuzluk ortamı ile toplumsal ayaklanmaları ilk elden deneyimleyen sanatçının tecrübelerine dayanan işleri, imgelerin kullanımı, hikâye anlatma mekanizmaları ile tarihsel ve kişisel anlatıların inşasını inceler, sorgular ve sorunsallaştırır.

 

Mroué'nin tiyatro geleneğinden gelmesinin etkilerini taşıyan üretimi, çatışma ve kriz anları, tarihsel değişimler ve bunların günümüzdeki etkileri üzerinde bireyin, özellikle de sanatçının rolü ve duruşunu araştırır. Sanatçı, savaşın etkileri ve bölgede devam eden çatışmaları incelerken, kimlik oluşumu ile tarih yazımında önde gelen etkenler olarak imge ve temsiliyetin sosyal ve siyasal sonuçlarını analiz eder.

 

Rabih Mroué, sergiden fotoğraf, SALT Galata, 2013
Fotoğraf: Mustafa Hazneci

 

Mroué, 22 yaşındayken Lübnan'ın komünist gazetesi Al-Nidaa'da yayımlanan ve salonda oturdukları esnada evlerine bomba düşen bir aileyi anlattığı hikâyesinin benzeri kendi ailesinin başına geldiğinde kısa hikâye yazmaktan tamamen vazgeçtiğini söyler. Fakat hikâyecilik Mroué'nin peşini bırakmaz; kurgu ve gerçek daima düğümlenir, görsel üretimi ile yazı bütünleşir.

 

Mroué üzerine Türkçe'de tek kaynak olan bu e-yayın, sanatçının yazılı pratiğinden bir kesit sunarken, imgeye yaklaşımı ve her zaman sorgulayan ama edebiyatı yadsımayan düşünce biçimi ile akademik olmayan derslerindeki nüanslı geçişleri detaylı şekilde incelemeye olanak tanıyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.