Selim İleri, Nazlı Eray, Altan Erkekli, Müge İplikçi, Enver Ercan, Sevin Okyay, Semih Gümüş, Mine Soysal, Necati Tosuner, Behiç Ak, Karin Karakaşlı, Adnan Binyazar, Feridun Andaç ve daha birçok ismin katkıda bulunduğu Keçi, ücretsiz olarak yayımlanan bir elektronik edebiyat dergisi.
Odağına edebiyatı ve insanı koyarak, okuma kültürümüzü geliştirmeyi amaçlayan Keçi, özellikle eğitimci, kütüphaneci, akademisyen, yayıncı, sanatçı, çevirmen, tasarımcı ve editörler için kılavuz niteliği taşıyor.
Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal’ın liderliğinde, sanatçı Huban Korman’ın tasarımıyla biçimlenen Keçi’yi editörü Halil Türkden ile konuştuk:
Sizi diğer edebiyat dergileri ve sitelerinden ayıran en önemli özelliğiniz nedir?
Edebiyatı bir blogda, web sayfasında, türlü formatlarda okutan birçok oluşum var. Keçi ise, kendisine has edebiyat içeriğini basılı bir derginin planlarına sadık kalarak, okurlarına elektronik yollarla ulaştırıyor. Bazen bir elektronik bültenle, bazen sosyal medyada karşımıza çıkabilecek sürpriz bir soru ve onu takip eden bir linkle… Çağdaş çocuk ve gençlik edebiyatının uzman yayınevi Günışığı Kitaplığı tarafından, yıllardır düzenlenen konferans ve seminer içeriklerini yayımlamak amacıyla Haziran 2014’te yayın hayatına başlayan Keçi’nin bir diğer önemli özelliği, edebi bir içerik yayımlamaması; edebiyata ilişkin tüm konuları masaya yatırması. Eğitimde edebiyatın kullanımı, edebiyat yayıncılığının eğrisi doğrusu, usta yazarların edebiyat yolculuğu, edebiyatın felsefe ve matematik gibi farklı branşlarla ilişkisi, edebiyatta görsel okuma olanakları, okurun, yayıncının ve eğitimcinin farklı türlerle imtihanı gibi edebiyatı çevreleyen çeşitli konu başlıkları Keçi’nin işlediği temalar olabiliyor.
Keçi'yi özellikle neden takip etmeli?
Keçi’nin okurlarıyla beraber cevaplamak istediği edebiyata ve insana dair soruları var: Romanları yemek kokan yazar kim? Okuru edebiyattan kim vazgeçiriyor? Devlet çocuğa nasıl saygı gösterecek? Sultan romanlarını kim icat etti? İnsan bir kitabı neden yedi defa okusun ki?
Odağına edebiyatı ve insanı koyan, “inadına edebiyat” mottosuyla yola çıkan bir dergi Keçi. Günışığı Kitaplığı’nın ilkbahar aylarında düzenlediği Eğitimde Edebiyat Seminerleri ve sonbahar aylarında düzenlediği Zeynep Cemali Edebiyat Günü gibi iki etkinliğe katılamayan ve etkinlik içeriklerine ulaşmak isteyenler Keçi’yi takip edebilir. Örneğin, Türkiye’nin dört bir yanından öğretmen ve kütüphanecileri bir araya getiren 8. Eğitimde Edebiyat Semineri’ne katılamayanlar tüm içeriklere Haziran 2015’te yola çıkacak olan Keçi’yi takip ederek ulaşabilirler.
GG
Yeni yorum gönder