Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Tarihte bu hafta neler oldu?



Toplam oy: 520

İşten eve, evden işe; işten okula, okuldan işe; hayat hızla akıp giderken, bırakın geçen seneyi, dün yaptıklarımızı dahi unutuyoruz. Sevgililerimizin ve arkadaşlarımızın doğum günlerini atlıyor, özel günleri kutlamadan geçiyoruz. Tablo böyleyken, sevdiğimiz bir romancının doğduğu günü hatırlamamız ya da ünlü bir şairin öldüğü günü bilmemiz elbette mucize olurdu. Öyleyse hafızamızı tazeleyip, tarihte bu hafta Türkiye'de ve dünyada edebiyat dünyasını etkileyen hangi gelişmelerin yaşandığına bakalım:

 

 

13 Ocak

 

Yazar Necati Cumalı (1921) ve ABD'li yazar Edmund White (1940), doğdu. İngiliz şair Edmund Spenser, İrlandalı yazar James Joyce ile yazar, eleştirmen ve sanat tarihçisi Sabahattin Eyüboğlu (1973) hayatını kaybetti.

 

1785 - Dünyanın ilk gazetelerinden Daily Universal Register İngiltere'de yayımlanmaya başladı. Üç yıl sonra adı The Times olarak değiştirilecek olan gazete hala çıkıyor.
1898 - Emile Zola'nın L'Aurore gazetesinde yayımladığı J'accuse (İtham ediyorum) başlıklı açık mektup Dreyfus davası'nı kamuoyunun dikkatine taşıdı.
1959 - Kadın avukatlar Refik Erduran aleyhine dava açtı. Refik Erduran'ın Bir Kilo Namus adlı yapıtında kadınların şeref ve haysiyetlerinin zedelendiğini ileri sürdüler.

 

14 Ocak

 

Fransız romancı Pierre Loti (1850), ABD'li yazar John Rodrigo Dos Passos (1896) ile Japon yazar Yukio Mishima (1925), doğdu. İngiliz yazar Lewis Carroll (1898), şair Mehmet Emin Yurdakul (1944), Fransız yazar Anais Nin (1977) ile yazar Enver Naci Gökşen, yaşamını yitirdi.

 

1995 - İlk kez verilen Uluslararası Nazım Hikmet Şiir Ödülü, İstanbul'da yapılan bir törenle Suriyeli şair Adonis'e verildi.

 

15 Ocak

 

Fransız komedi yazarı ve oyuncu Jean-Baptiste Poquelin (Moliere) (1622), Sovyet yazar ve gazeteci İlya Grigoryeviç Ehrenburg (1891), Alman yazar Franz Babinger (1891) ile şair Nazım Hikmet Ran (1902), doğdu.

 

1759 - British Museum açıldı.
1870 - Amerika Birleşik Devletleri'nin Demokrat Partisini eşek sembolü ile tanımlayan ilk politik karikatür yayımlandı.
1997 - Basında promosyonu yasaklayan yasa TBMM'de kabul edildi.
2001 - Vikipedi yayın hayatına başladı.

 

16 Ocak

 

ABD'li yazar Susan Sontag (1933) ile gazeteci ve yazar Halit Çapın (1938), doğdu.

 

1952 - Gazeteci ve yazar Ercüment Ekrem Talu'ya Fransız "Légion d'honneur" nişanı verildi. Yazar bu ödüle Türk-Fransız kültür ilişkilerine katkılarından dolayı layık görüldü.
1986 - New York'ta toplanan Uluslararası PEN Kongresi, Türk hükümetini yazarlarla ilgili tutumunu gözden geçirmeye çağırdı.

 

17 Ocak

 

İngiliz romancı Anne Bronte (1820) ve Rus şair Sergei Gorodetsky (1884), doğdu. İngiliz yazar Rudyard Kipling (1936), edebiyat tarihçisi İsmail Habib Sevük (1954) ile yazar Mehmet Ali Birand (2913), hayatını kaybetti.

 

1605 - Cervantes'in Don Kişot adlı romanı ilk kez yayımlandı. Romanın 2. bölümü ise 10 yıl sonra basıldı.
1904 - Anton Çehov'un yazdığı Vişne Bahçesi oyunu ilk kez Moskova Sanat Tiyatrosu nda sahnelendi.
1960 - Yahya Kemal Müzesi açıldı. Müze Fatih Külliyesi'nin Baş Kurşunlu Medresesi'nde bulunuyor.
1990 - Yazar Aziz Nesin, kendisine "vatan haini" dediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Kenan Evren aleyhine tazminat davası açtı.

 

18 Ocak

 

İngiliz şair Henry Austin Dobson (1840), İngiliz yazar A. A. Milne (1882) ile ABD'li yazar George Dawson (1898), doğdu. Yazar Nahit Sırrı Örik (1960) ve Alman oyun yazarı Carl Zuckmayer (1977), yaşamını yitirdi.

 

1886 - Kadınlar, Şükufezar dergisinde "saçı uzun aklı kısa" deyimine karşı mücadele başlattı.
1983 - Kültür Bakanlığı'nca Sinema Yasa Tasarısı hazırlandı. Bakanlık tasarıyla filmlere denetim getiriyordu.

 

19 Ocak

 

Sosyoloji ve pozitivizmin kurucusu Auguste Comte (1798) ile ABD'li şair ve öykücü Edgar Allan Poe (1809), doğdu. Siyasert tarihçisi ve yazar Ahmet Şükrü Esmer (1982), yazar Muzaffer Hacıhasanoğlu (1985), yazar Sebahattin Selek (1990), gazeteci, yazar Cüneyt Koryürek (2008) ile yazar Toktamış Ateş (2013), hayatını kaybetti.

 

 

1829 - Johann Wolfgang von Goethe'nin eseri Faust ilk kez sahnelendi.
1956 - Akis dergisi yazı işleri müdürü Cüneyt Arcayürek beraat etti. Arcayürek hakkında dava "Kedi gelince fareler kaçtı" başlıklı yazısı nedeniyle açılmıştı.
2007 - Gazeteci Hrant Dink uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

 

 


 

 

İlk görsel: Aysun Gündüz

 

GG

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.