Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali başlıyor!



Toplam oy: 794

Bu yıl sekizincisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası İstanbul Şiir Festivali, 11-16 Kasım günleri arasında İstanbul’un birkaç semtinde yapılacak etkinliklerle yaygın bir şiir şöleni olmayı hedefliyor. Festivalin açılış töreni 11 Kasım Çarşamba akşamı Tepebaşı Pera Palas Jumeirah otelinde saat 19.00’da düzenleniyor. Aynı gün Kadıköy Moda Sahnesi’nde, saat 14.00’da doğumunun 100. yılı oması münasebetiyle Melih Cevdet Anday ve yakın günlerde yitirdiğimiz Gülten Akın’dan şiirlerin sunulacağı bir program yer alıyor. Şiirleri ünlü oyuncular Mert Fırat ve Ezgi Coşkun seslendirecekler. 

 

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali’ne 10’u yurtdışından olmak üzere toplam 18 şair katılıyor. Festivalde bu yıl engelli şiirseverler de unutulmamış: “Şiir İşaretleri” adı altında özel bir şiir etkinliği düzenleniyor. Yerli ve yabancı şairlerin katılımıyla, festivalin ikinci günü olan 12 Kasım’da Küçükçekmece Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi’nde yapılacak olan etkinliğin başlama saati 15.30.

 

Her sene farklı bir ülke şiirini “özel tema” olarak belirleyen festivalin bu yılki konuk ülkesi Polonya. Bu program gereğince günümüz Polonya şiirinin 1980 sonrası üç farklı kuşağının en önde gelen temsilcileri olan Marzanna Bogumila Kielar, Milosz Biedrzycki ve Jacek Dehnel İstanbullu şiirseverlerle buluşacaklar. Çağdaş Polonya Şiiri hakkında konuk şairlerin anlatımıyla bilgi edinmek isteyenler için 13 Kasım Cuma günü saat 15.00’da Kadıköy Belediyesi Şehremaneti Tarih ve Edebiyat Kütüphanesi’nde yapılacak olan “Konuk Ülke: Polonya” konferansı bir fırsat.

 

Macaristan, festivalde dikkat çeken başka bir ülke: İstanbul Balassi Enstitüsü, 14 Kasım günü saat 19.00’da Macar Kültür Merkezi’nde Macar şairlerin katılımıyla çok özel bir şiir performans gösterisine imza atacak. Ayrıca, Macar bağımsızlık hareketinin önderi Prens II. Ferenc Rákóczi’in, bir dönem yaşadığı ve sonra Rakoczi Müzesi’ne dönüştürülen Tekirdağ’daki evine Macar şairler Janos Terey, Arpad Kollar ve Balazs Szöllössy konuk olacaklar. Tekirdağ Valiliği’nin umdesinde olup 14 Kasım Cumartesi günü saat 14.00’da başlayacak olan söyleşi ve şiir okuması programına Türk şairler Enver Ercan ve İrfan Yıldız da katılacaklar.

 

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali öteden beri İstanbul’un tarihi mekanlarına da şiiri götürmeyi amaçlıyor. 14 Kasım Cuma günü saat 16.30’da Eyüp Caferpaşa Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan şiir okuması ve 15 Kasım saat 19.00’da Sultanahmet Yerebatan Sarnıcı’nda yapılacak “Kapanış Gecesi” bunun birer göstergesi. Güner Özkul’un sunacağı “Kapanış Gecesi”nde yirmi kişilik ARS NOVA grubu şef Kübra Şenyayla yönetiminde bir “Akapella Dinleti” sunacaklar.

 

Festivale katılacak yabancı şairler arasında sosyal konuları ince bir mizah ve argo ağırlıklı bir dille harmanlayan Avustralyalı şair Les Wicks; minimalist ve sözü edilmeyen şeylerin de varlığını güçlü bir şekilde hissettirdiği şiirler kaleme alan Avustralyalı akademisyen, şair ve ressam Kit Kelen; görsel şiirleri, ritmik ve ezgisel üslubu ile bilinen genç kuşak Belçikalı şair, ressam Lies van Gasse; zengin ve renkli ifadesel yeteneği ve hayalgücüyle bilinen Makedon şair Slave Gjorgjo Dimoski yer alıyor. Festivalde günümüz Türk şiirinin değişik kuşak ve eğilimlerinden önemli isimler yer alıyor: İstanbullu şiirseverler Hüseyin Ferhad, Enver Ercan, İrfan Yıldız, İsmail Kılıçarslan, Ali Ural, Müesser Yeniay, Ali Ayçil ve Mustafa Akar ile buluşacaklar.

 

2015 KONUK ÜLKE: POLONYA

 

Polonya şiiri (özellikle lirik şiir) 18. yüzyıldan itibaren çok özel bir konuma sahip olmuştur. Polonya’nın 1795 yılında bağımsızlığını yitirmesi ve bunu takiben bütün devlet kurumlarının çözülmesi sonucu, şiir Polonya ulusal kimlik ve vatanseverlik algısını destekleyen ve yayan bir kültürel aygıt görevini üstlenmiştir. II. Dünya Savaşı’nın bitiminden 1980’lere kadar Sovyet hegemonyası altında ağır politik, kültürel politikalar ve sıkıyönetim uygulamalarına karşı direnen çeşitli göçmen ve yeraltı şiir akımlarına rastlamak mümkündür. Günümüzde Stanisław Barańczak, Ewa Lipska, festivalimize geçmiş yıllarda katılan Adam Zagajewski ve Ryszard Krynicki bu akımların önemli temsilcileri olarak görülmektedir. Czesław Miłosz ve Wisława Szymborska’nın 80 sonrası Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmeleri bu açıdan bir sürpriz değildir.

 

Sovyet sonrası post-modern Polonya şiirinin ülkemizde çok bilinmemesinden ötürü “Konuk Ülke programı kapsamında Polonya Kitap Enstitüsü ve Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nun desteği ve Marzanna Bogumiła Kielar, Jacek Dehnel ve Milosz Biedrzycki’nin katılımlarıyla Çağdaş Polonya Şiiri en çok da bu yönüyle konu edilecektir. Uluslararası İstanbul Festivali bu programını güçlendirmek amacıyla, hazırlamış olduğu Çağdaş Polonya Şiiri Antolojisi’ni şiirseverlere ücretsiz olarak sunacak.

 

* Festival programı için tıklayınız.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.