Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yazar Perumal Murugan: Lütfen beni yalnız bırakın!



Toplam oy: 800

Tamil dilinde yazan en önemli yazarlardan biri olarak gösterilen Hindistanlı yazar Perumal Murugan son kitabı nedeniyle zor günler geçiriyor. Murugan'ın 20. yüzyılda Hindistan'ın Tiruchengode eyaletinde geçen kitabı Mathorubhagan, kenti bir özgür ve sınırsız seks merkezi olarak kurguluyor ve odağına çocuksuz bir çiftin hikayesini alıyordu. Ancak Mathorubhagan romanı, Tiruchengode kentinde adeta bir infial yarattı. Yazar Murugan ise, kitabın yakıldığı gösterilerden, yazarın hedef alındığı posterlere kadar pek çok vakanın yaşandığı kenti terk etmek zorunda kaldı.

 

Murugan, olaylar esnasında kitabın sorunlu bulunan kısımlarını silmeyi, satılmayan kopyaları piyasadan toplatmayı ve bundan böyle “insanların duygularını incetecek” konularda yazmamayı teklif etmişti. Ancak bu, Murugan'a ve ailesine gelen tehditlerin önünü kesmedi. Kendisini "şimdiden ölmüş kabul ettiğini" söyleyen Murugan'ın Facebook hesabına en son yazdığı mesajda şu ifadeler yer alıyor:

 

 

 

“Sevgili dostlar,

 

Aşağıdaki bilgiler iki gün boyunca Facebook hesabımda yayında olacak. Daha sonra Perumal Murugan tüm sosyal medya sitelerindeki hesaplarını silecek. (...) Yazar Perumal Murugan bir ölüdür. Küllerinden doğmaya, ya da reenkarnasyona da inanmıyor üstelik. Perumal Murugan'ın yazma özgürlüğünü savunan herkese, medyaya, okurlara, dostlara, yazarlara, siyasi partilere ve öğrencilere içtenlikle teşekkür ederim. Bu sorun Madhorubhagan romanıyla bitmeyecek. Farklı gruplar ve bireyler diğer romanlarım için de problem yaratıyorlar. Bu yüzden şöyle kararlar aldım:

 

1) Perumal Murugan'ın bugüne dek yazdığı her şey bizzat yazar tarafından piyasadan çekilecek ve artık okurun bir Perumal Murugan yapıtı satın alması imkansız olacak.

 

2) Bugüne dek kitaplarımı basan tüm yayıncılardan artık hiçbir kitabımı basmamalarını talep ediyorum. Bunun doğuracağı maddi yükümlülüğü üstlenmeye hazırım.

 

3) Şu ana kadar kitaplarımı satın almış olan herkes kitaplarımı yakmakta özgürdür. Yakma işlemi sırasında herhangi bir kayıp gerçekleşirse ya da yakan kişinin herhangi bir malı zarar görürse, bunun da maddi yükümlülüğünü üstlenmeye hazırım.

 

4) Perumal Murugan artık herhangi bir edebi işlev görmeyecek.

 

5) Bütün kastlardan, dini gruplardan ve siyasi partilerden artık herhangi bir gösteriye dahil olmamalarını ve bir sorun yaratmamalarını rica ediyorum, zira tüm kitaplar piyasadan çekildi bile.

 

Lütfen beni yalnız bırakın.

 

Herkese teşekkürler.”

 


 

EB

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.