Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yeni bir edebiyat dergisi: Monograf



Toplam oy: 457

Monograf, Türkiye’de edebiyatı ilgilendiren konuların bilimsel çerçevede tartışılacağı ve edebiyatın disiplinlerarası yöntemlerle okunabileceği bir ortam yaratmayı hedefliyor.

Derginin yayıncılık anlayışı analitik düşünceden yola çıkan, özgür ve özgün fikirlere dayalı eleştirel araştırmalara yer verme amacını taşıyor. Edebiyat tarihlerinin kanonik dayatmaları, edebiyatın uluslaşma kalıbına sokulması ve alanda yer etmiş klişe okumalar, edebiyat eleştirisinin bu olumsuzlukları aşmasını gerekli kılıyor. Monograf bu doğrultuda, edebiyat üzerine düşünen insanları; alan, konum ve kimlik ayrımı yapmadan bir araya getirip sorular sormaya çağırıyor.

Yılda üç sayı olmak üzere dört ayda bir (Ocak, Mayıs ve Eylül aylarında) yayımlanacak olan Monograf, hakemli, uluslararası ve ücretsiz bir e-dergidir. Türkçenin yanı sıra İngilizce yazılara da açık olan derginin her sayısında önceden belirlenmiş bir konu merkeze alınacak, bunun yanı sıra röportaj, açık oturum, yayın (kitap/makale/sempozyum…) değerlendirme ve çeviri-yazılara yer verilecektir. Odaklanılacak konunun çağrısı bir önceki sayıda yapılacak ve gelen yazılar hakemler tarafından değerlendirilecektir. Dergi, internetten okunabileceği gibi basılı hâlde de yayımlanacaktır.

Monograf’a görüş ve önerileriyle katkı sunacak olan danışma kurulu edebiyat, tarih ve sosyoloji gibi alanlardaki çalışmalarıyla tanınan akademisyenlerden oluşuyor: Nazan Aksoy, Murat Belge, Besim F. Dellaloğlu, Rita Felski, Sibel Irzık, Selim Sırrı Kuru, Mahmut Mutman, Oktay Özel, Jale Parla ve Nuran Tezcan.

 

İlk dosya konusu: Edebiyat ve iktidar


 

Monograf, ilk sayısında edebiyat ve iktidar ilişkisini, siyasi gücün ötesinde, tarih boyunca etkileşim içine giren kültürlerin, toplumsal hayata yön veren inanç sistemlerinin, düşünce hareketlerinin etkileri üzerinden değerlendirmeyi amaçlıyor. Böylece, edebiyatın dinamiklerine yön veren ve edebiyata meşruiyet kazandıran edebî türlerin, akımların, kişilerin ve yayınevlerinin iktidarını tartışmaya açıyor.

 

Monograf, aşağıdakilere eklenebilecek diğer sorularla edebiyat ve iktidar ilişkisine ayırdığı ilk sayısı için özgür ve özgün fikirlere dayalı metinleri en geç 15 Ekim 2013 tarihine kadar info@monografjournal.com adresine bekliyor.

 

- Siyasi iktidarla edebiyat ilişkisi ideolojiler üzerinden ne şekilde kavramsallaştırılabilir?

 

- İktidarın edebiyat tarihi yazıcılığındaki rolü hangi yönleriyle değerlendirilebilir?

 

- Osmanlı tezkireciliğinde kanonun inşasında hâmîliğin, mekânın, zamanın ve dilin nasıl bir etkisi vardır?

 

- Tanzimat’tan günümüze modern edebiyatta kanon hangi biçimlerde kurgulanmıştır?

 

- Merkez-taşra karşıtlığı üzerinden halk edebiyatındaki iktidar algısı nasıl yorumlanabilir?

 

- Dönemsel olarak şiir, öykü, roman ve tiyatronun öne çıkışı bir edebî türün iktidarı olarak görülebilir mi?

 

- Toplumsal cinsiyet çalışmalarının iktidar bağlamında edebiyat eleştirisine katkıları nelerdir?

 

- İkinci Yeni şiirinin Türkçe şiir içinde meşruiyet kaynağı olduğundan söz edilebilir mi?

 

- Yayınevleri ve dergiler, edebiyat piyasasını ve yazar pratiğini hangi ölçüde etkilemektedir?

 

- Eleştirmenlerin iktidarı, edebiyat üretimi/tüketimi açısından nasıl okunabilir?

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.