Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

‘Garip Şiirinin 70. Yılı’



Toplam oy: 1102

EGEMEN BERKÖZ

 

Günümüzden 70 yıl önce yayımlanan bir kitap edebiyat dünyasında bomba etkisi yaratmıştı. Orhan Veli, Oktay Rifat ve Melih Cevdet adlı üç genç şairin birlikte yayımladıkları bu kitabın adı “Garip”ti. Bomba etkisi yaratmasının nedeniyse şiirden her türlü süsleyici öğeyi, söz oyunlarını, imgeyi, ölçüyü, uyağı atarak yepyeni, yapyalın bir şiir önermesiydi. “Garip”te şiirleri yer alan ve bildirisini imzalayan üç genç şairin adları 1930’ların ikinci yarısında duyulmaya başlanmıştı. O yıllarda şiire egemen olanlarsa Mehmet Emin Yurdakul’un başı çektiği “Hececiler”, onların bir bölümünün oluşturduğu “Yedi Meşaleciler”, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim’i izleyen “Öz Şiirciler”, bir de Nâzım Hikmet’in başı çektiği “Serbest Nazım”cılardı.

Üç genç şairin de ilk yıllarda benzer şiirler yazdıklarını görüyoruz. Sonra birden “Garip” geliyor. Nedenini de “Garip”in önsözünde açıklıyorlar. Onlara göre yazılmakta olan şiir yozlaşmış, kalıplaşmıştı; yeni bir şiire varmak, şiiri canlandırmak için, eski şiiri yıkmak gerekiyordu.

 

Onlardan önce eski şiiri yıkıp yeni bir şiir yaratmak gerektiğini söyleyen Nâzım Hikmet’i izlememelerinin nedeniniyse (yine önsözde) “sorun bir sınıfın gereksinimlerinin savunmasını yapmak olmayıp yalnızca beğenisini aramak, bulmak, sanata onu egemen kılmaktır” diyerek açıklıyorlardı.

 

“Garip” konusunun, kitaplar boyutunda irdelenebilecek bir konu, bir gazete yazısına sığması olası değil. Ben yalnızca şunu söylemek istiyorum. “Garip” olayı, bana göre, giymek zorunda kaldığı giysileri beğenmeyen bir kişinin soyunmasına benziyor. O kişi soyunduktan sonra biraz çıplak dolaşıyor ve sonra yeniden, kendi ürettiği giysileri giymeye başlıyor. Örneğin, Orhan Veli daha “Garip”in ikinci baskısının önsözünde, üstü kapalı da olsa, şiir anlayışında birtakım değişiklikler olduğunu, ama ilk baskıdaki o şiirleri yazmış olmaktan da pişman olmadığını, o zaman o şiirleri yazmak gerektiğini söyler. Daha sonraki şiirlerinde de “Garip” anlayışından gittikçe uzaklaşır. Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat’ın şiirlerinin sonraki yıllarda nerelere vardığı da ortada.

 

“Garip”in öyküsünü daha ayrıntılı olarak dinlemek isteyen şiirseverlere, yarın Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de başlayacak “Garip Şiirinin 70. Yılı” başlıklı söyleşiyi izlemelerini öneririm. Müslim Çelik’in yöneteceği söyleşinin konuşmacılarıysa Cevat Çapan, Mustafa Köz ve Müslim Çelik. Etkinliğe Ömer Özgeç ve Güneş Özgeç de “Garip Şiirin Şarkıları”yla katılacaklar. (0 216 357 28 36)


Kaynak: Cumhuriyet

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.