Kitabı uzun zamandır alıp okumak istiyordum. Muazzez İlmiye Çığ hakkında da yazıları ve çalışmaları ile ilgili olarak pek çok yerden bir çok şey öğrenmiştim. Bu durum merakımı daha da arttırdığı için kitabı kapıma geldiği gün bitirdim. Zaten öyle çok uzun bir kitap da değil.
Öncelikle kitabın yazım dilini ya da daha doğru tabir ile üslubunu ele alırsak benim gibi araştırma kitaplarına alışık olanların yadırgayacağı daha çok bir anı, günlük yahut deneme diyebileceğim bir tatta.
Kitap boyunca bu böyledir, şu şöyledir... gibisinden pek çok ahkam kesildiğinden yer yer sıkıldığımı da itiraf etmeliyim. Bu bir yerde sanırım yazarın bahsi geçen Sümer Tarihi konusundaki dünyadaki sayılı uzmanlardan olmasından kaynaklanan bir durum. Ama açıkcası daha tarafsız bir dil ile yazılmış olmasını tercih ederdim.
İkinci olarak kitabın konusundan ve anlatılanlardan bahsedecek olursak günümüzdeki en büyük 3 din olan Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet arasındaki benzerliklerin, ortak noktaların ve bunların milattan öncesine dayanan bir uygarlık olan Sümerler ve onların mirasını alan ve paylaşan onlarla yaşamış veya sonradan gelen uygarlıkların ortak inanışları ile ne kadar çok konuda benzediği ve tarih boyunca nasıl bir değişime uğradığı ya da uğratıldığına ilişkin bir takım tarihi bilgi ve belgeler sunularak çıkarımlar yapılmakta. En basit haliyle söylecek olursak bahsettiğimiz dinlerin Sümer inanışının tek tanrılı hale getirilmesi sonucu önce Yahudilik, sonra Hıristiyanlık ve en sonra da İslamiyetin temellerini oluşturduğundan bahsedilmekte.
Ben İslam dinine inanan ancak doğası gereği meraklı bir kimse olarak açıkcası kitapta anlatılanlardan keyif aldım. Ama her ne kadar kitapta anlatılanları temelde beğenmiş olsamda yer yer yukarıda bahsettiğim sübjektif anlatım dilinden ve yazarın kullandığı bazı cümlelerden de açıkcası rahatsız olduğumu belirtmek zorundayım.
Ayrıca kitap içinde verilenlere bakıldığında aslında bir yerde amacı Yahudilik dinini meşrulaştırmak olan Zecharia Sitchin'in "Cosmic Code" isimli kitabında bahsettiklerinden ya da diğer yabancı yazarların Sümer inanç ve toplum sistemine ilişkin yazdıklarından çok daha az ve bu kitaplarda anlatılanlardan daha geçerli çıkartımlar da göremedim.
Sonuç olarak kişisel çıkartımların yanında sunulan bilimsel bulgulardan öteye gidemiş bir kitap ve Anadolu'da yaşamış bu uygarlığa bunca yılını veren bir uzmandan daha detaylı ve derli toplu bir kitap beklerdim.
Kişisel görüşüm bilim insanının (aslında her kim olursa olsun) neyi savunursa savunsun insanların görüş, düşünce ve inanışlarına saygılı olması ve kendi görüşlerini, bulgularını ya da çıkartımlarını bu insanlara tek doğru gibi göstermek çabasından uzak durması gerektiğini düşünüyorum ki bu kitapta yazar bunu başarmaktan çok ama çok uzak olduğunu göstermiş.
Sonuçta anlatılanlar bakımından konuya yabancı insanlar için değişik ve dilinden rahatsız olmayanlar için de kolayca okunup bitirilebilecek bir kitap.
Fakat benim görüşümce yetersiz, tarafsızlıktan uzak, yalnızca bir uzmanın anıları diye nitelenebilecek bir kitap. Karar sizin.
Yeni yorum gönder