Gecikmiş bir tanışma oldu bizimkisi. Ama bazı kişiler vardır, aslında hep tanıyorsunuzdur onu. Yalnızca karşılaşmamışsınızdır. Görüp konuşunca zaten tanıdığınızı, içinizde yaşattığınızı anlarsınız birdenbire, nasıl olduğunu anlamadan.
İşte benim Bejan Matur'u tanımam, Ayın Büyüttüğü Oğullar'ı okumam böyle bir etki uyandırdı bende. Bunda belki de zaten yaşadığımız coğrafyanın anlatılmasının, içinde olduğumuz toplumun konu edilmesinin de payı var.
Bugüne kadar dergilerden takip ediyordum şairi. Ciddi bir umut vardı içimde kitaplarını başköşeme koyacağıma dair. Fakat her nedense -muhtemelen umduğum gibi olmamasından ürkerek- bir kitabını alıp okumamıştım. Ayın Büyüttüğü Oğullar umudumu doğruladı ve şimdi şairin diğer kitaplarını okumayı özlüyorum heyecanla.
Bejan Matur, Anadolu'nun, hatta Ortadoğu'nun sesini, kaderini, kadersizliğini fısıldıyor dizelerinde. Toplumsal bilinci öne çıkarırken şiiri unutmuyor ama. "Onlara bir daha görüşemeyiz demedim. / Hepimiz biliyorduk. / O dağ oğullarını yedi. / Ve onları bir sese kapattı. / Kolu yok kiminin. / Kimi kör." derken hangi savaşı, hangi kırımı anlattığını çok da merak etmiyor okur. Her an bir çoğunu yaşadığımız anlamsız çatışmaları düşünüyor ister istemez.
"O büyük dağın eteğinde / Bir Şahmaran oturuyor. / O büyük dağın eteğinde ölüm / Doymuyor." diyor şair Şahmaran şiirinde. Bir toplumu anlatmak, bir coğrafyayı anlatmak yalnızca çağrışımlar ve imge örgüleri sayesinde gerçekleşiyor Bejan Matur şiirinde. 'Şahmaran' imgesi, kitabın bazı yerlerinde yer alan 'çoban' imgesi buna örnek olarak gösterilebilir. Ve belki de kitabın en önemli özelliğine gelelim. Her ne kadar şairin, yazarın, edebiyatçının cinsiyetinin olmadığı fikrini savunmuşsam da bugüne kadar, bu toprakların oğullarını, Ayın Büyüttüğü Oğullar'ı bir kadın yazabilirdi gibi geliyor bana. Bir dişi ses fısıldanıp duruyor sayfalar boyunca.
Gelin siz de "Sadece taşlara hayat var orada. / Zulmü hep taze kalmış. / Bu yüzden unutulmamış bir anne. / Çocuklarını karartmış, yemiş." dizelerinin şairine kulak verin.
Yeni yorum gönder