Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Charles Dickens Müzesi yenilendi



Toplam oy: 679

İngiltere'de Milli Piyango temelli bir proje sonucunda toplanan 3 milyon pound, Charles Dickens'ın evinin restorasyonunda kullanıldı. Müze, önümüzdeki hafta Pazartesi günü kapılarını ziyaretçilere açacak. Ziyaretçileri evin girişinde karşılayacak Charles Dickens silüeti, yolu gösteriyor ve evin köşelerine yerleştirilmiş ipuçları ile ufak ayrıntılar onun nasıl ince düşünen bir yazar, ancak özel hayatında sevmesi bir o kadar da zor bir adam olduğunu anlatıyor.

 

 

 

 

 

 

 

1837 yılında, Doughty Sokağındaki evi yıllık 80 pounda tutan Dickens, yeni evlendiği eşi Catherine ile beraber taşınır. İlk çocukları o evde doğar, ikinci ve üçüncü de. Ev, aynı zamanda Charles Dickens'ın ünlenmeye başladığı dönemlere de tanıklık eder.

 

 

 

 

 

 

 

Bu yıl Milli Piyango'dan elde edilen gelirin bir bölümünü bu evin restore edilmesi için kullanılacağı söylenmişti. Restorasyon tamamlandı ve aslında 1925 yılından beri müze olarak hizmet veren ev, yeniden ziyarete açılıyor. Engelli vatandaşların da kilere ve birinci kata çıkabilmeleri için özel bir sistemin de restorasyona katıldığı biliniyor. Dickens'ın dostlarına okumalar yaparak eğlendiği, yazılarını yazdığı çalışma odasında ziyaretçiler oturarak, aktör Simon Callow'un sesinden yazarın eserlerini dinleyebilecekler.

 

 

 

 

 

 

 

Dickens'ın yatak odasında ise 'dolapları karıştırmayı seven' ziyaretçileri bir sürpriz bekliyor. Bu derli toplu, neşeli yatak odasında yer alan bir çekmecenin içinden, Dickens'ın bu evden taşındıktan yıllar sonra bir arkadaşına yazmış olduğu mektup bulunuyor. Eşi Catherine'den ayrıldığı dönemde yazdığı bu mektupta, Charles, önce yatak odalarının arasına bir duvar çektiğinden, daha sonra onu başka bir eve gönderdiğinden ve son olarak da onu hayatından tamamen çıkartarak çocuklarıyla dahi görüştürmediğinden bahsediyor. Arkadaşını 'Bayan Dickens ve kötü kalpli annesi'yle dışarıda karşılaşması durumunda da, kendisiyle ilgili hiçbir bilgi vermemesi konusunda uyarıyor. Evin bir başka yatak odası ise, Charles Dickens'ın pek çok eserinde yer alan hüzünlü ölüm sahnelerinin ilhamını nereden aldığını hatırlatacak olan yer. Dickens'ın kollarında ölen üvey kardeşi, uzun yıllar o odada kalmış.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DDD

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.