Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

!f İstanbul'da edebiyat ve sinema buluşması!



Toplam oy: 812

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, 18-28 Şubat tarihlerinde İstanbul’da, 3-6 Mart tarihlerinde ise Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek. Bu yıl on beşincisi düzenlenecek olan festivalin bazı filmleri, edebiyat severlerin özellikle ilgisini çekecek gibi görünüyor.



Masumiyet Müzesi’nin İstanbul’u

 

 

Grant Gee’nin yönettiği Masumiyet Müzesi filmi, Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi, Kara Kitap ve İstanbul kitaplarından yola çıkarak kurduğu şiirsel ve büyülü İstanbul’u anlatıyor. Masumiyet Müzesi romanının karakterlerinden -Füsun’un arkadaşı- Ayla’nın on iki yıl sonra İstanbul’a gelişini izlediğimiz ve bu süreçte şehirde yaşanan değişimi dış sesten dinlediğimiz film, Boğaz’ın geçitlerinden geçerek bizi İstanbul'un geceleri kimsesizleşen sokaklarında karanlık bir yolculuğa davet ediyor. Masumiyet Müzesi, Türkiye’de ilk kez !f İstanbul’da gösterilecek.



Dört yönetmenden John Berger portresi

 

 

1973 yılında yaşadığı şehri terk edip İsviçre Alpleri’nde küçücük bir köy olan Quincy’ye yerleşen John Berger’i merkezine yerleştiren Quincy'de Mevsimler: John Berger'ın Dört Portresi (The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger), dört kısa filmle Berger’in gündelik yaşamına tanıklık etmemizi sağlıyor. Aralarında Tilda Swinton’ın da olduğu dört yönetmenin kısalarından oluşan film, seyirciyi doğanın ve hayvanların Berger’in yazılarındaki ayrıcalıklı yerinden günümüz siyasi sorunlarına ve yeni direnme biçimlerine götürüyor.




David Foster Wallace’ın yolculuğu

 

 

2008’de intihar ederek yaşama veda eden David Foster Wallace’ın 1996 tarihli kitabı Infinite Jest’in tanıtımı kapsamında çıktığı “kitap turunu” işleyen Yolun Sonu (The End of the Tour), söz konusu tur sırasında ona eşlik eden Rolling Stone yazarlarından gazeteci David Lipsky'nin aynı adlı kitabından uyarlama. Postmodern edebiyatın en önemli temsilcilerinden sayılan Wallace’a hayat veren Jason Segel'in yere göğe sığdırılamayan oyunculuğuyla yılın en iyileri arasına şimdiden giren filmde, Jesse Eisenberg de gazeteci Lipsky’yi canlandırıyor.



Diğer uyarlamalar

Patricia Rozema’nın Jean Hegland’ın aynı adlı romanından uyarladığı ve evlerinden uzakta, elektriksiz ve insansız bir ortamda bir başlarına kalan iki kız kardeşin hikayesini konu alan Ormana Doğru (Into the Forest); John Niven’ın aynı adlı romanından uyarlanan ve yılın en sert İngiliz filmlerinden kabul edilen Arkadaşlarını Öldür (Kill Your Friends); Naomi Klein’ın yerkürenin kapitalizmle olan savaşını irdelediği aynı adlı kitabından eşi Avi Lewis’in yönetmenliğinde çekilen İşte Bu Her Şeyi Değiştirir (This Changes Everything) ve Marielle Heller’ın Phoebe Gloeckner’in aynı adlı çizgi romanından uyarladığı ve 1970'li yıllar San Francisco’sunda yaşayan Minnie adlı genç bir kadının cinselliğe dair hislerini ve düşüncelerini anlatan Bir Genç Kızın Gizli Defteri (The Diary of a Teenage Girl) festivalin diğer kitap uyarlamaları arasında yer alıyor.

 



Yakın zaman önce aramızdan ayrılan David Bowie için de özel bir bölüm ayrılmış !f İstanbul’da. “David Bowie…” başlıklı bölümde Bowie’nin ilk filmi olan kült bilimkurgu -Walter Tevis’in aynı adlı romanından uyarlanan- Dünyaya Düşen Adam (The Man Who Fell to Earth) ve vampir filmlerine yepyeni bir soluk getiren Açlık (The Hunger) yenilenmiş kopyalarıyla yer alacak.

 

 

Festivalle ilgili daha ayrıntılı bilgi için: www.ifistanbul.com

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.