Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Haftalık Düşünce Özgürlüğü Bülteni (1 Haziran 2012)



Toplam oy: 662

8 milletvekiline fezleke

 


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, BDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, milletvekilleri Emine Ayna, Nursel Aydoğan, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk hakkında, "Terör örgütü KCK üyesi olmak" suçlamasıyla dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezleke hazırladı. Savcılığın, her milletvekili için ayrı ayrı hazırladığı yaklaşık 30 sayfadan oluşan fezlekede, "milletvekillerinin KCK/TM bünyesinde faaliyet yürüten örgüt mensuplarıyla bağlantılarının olduğu" ileri sürüldü.

 

 

 

 


 

 

 

 

KCK avukatlarına soruşturma!

 


Adalet Bakanlığı KCK davasında avukatlık yapan Diyarbakır Barosu üyesi 103 avukat hakkında soruşturma izni verdi. KCK/TM ana davasının avukatları Kürtçe savunma krizinin aşılamaması, taleplerinin değerlendirilmemesi ve yargılamanın seri yapılmamasını gerekçe göstererek bazı duruşmalara girmemişlerdi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi de söz
konusu avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

 

 

 

 


 

 

 

 

Bir gazeteci daha işinden uzaklaştırıldı

 

 

 

 

25 Mayıs Cuma günü Yeni Şafak'ta yayımlanan Roboski (Uludere) katliamına yönelik “Özür açıklanmaz, özür dilenir” başlıklı yazısı sebebiyle Ali Akel gazetesinden uzaklaştırıldı. Akel Başbakan Erdoğan'ı eleştiren yazısında “Allah aşkına susun” ifadesini kullanmıştı. Gazeteci, 16 yıldır çalıştığı gazetesiyle yollarının ayrıldığını Twitter’dan duyurdu.

1 Haziran’da gazetede yeniden yazmaya başlayacak Hakan Albayrak da Akel’e destek olarak olay tatlıya bağlanana kadar Yeni Şafak’ta yazmayacağını ifade etti.

 

 

 


 

 

 

 

Bilgi Üniversitesi Esra Arsan'ı kovdu

 


Bilgi Üniversitesi Medya İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi Dç. Dr. Esra Arsan ANF ile yaptığı söyleşisinde tutuklu gazeteciler ve basın özgürlüğü üzerine değerlendirmelerde bulunarak, "Gazeteciler artık tutuklanarak öldürülüyor" demişti. Söyleşi üzerine Yeni Akit gazetesinde "Üniversitede bir PKK yandaşı" ve "Öğretim üniversitesinden PKK dili" başlıklı haberler yayımlandı. Haberler yayımlandıktan iki gün sonra Arsan 14 yıllık işinden uzaklaştırıldı. Arsan'ın üniversite olan ilişkisini kestiğini duyuran üniversite yönetimi kararın Yeni Akit gazetesinde çıkan haberlerden kaynaklanmadığını savundu.

 

 

 

 


 

 

 

 

Olmayan örgütün propagandası

 

 

 


12 Eylül ’de idam edilen Mustafa Özenç’i geçen yıl Adana’daki mezarı başında anan 34 kişiye, artık var olmayan THKP/C Devrimci Yol adlı yasadışı örgütün propagandasını yapmaktan dava açıldı. Ankara’da devam eden 12 Eylül davasında ise Özenç’in yakınlarının müdahillik başvuruları kabul edildi.

Mustafa Özenç 20 Ağustos 1981’de idam edilmiş; Özgürlük ve Dayanışma Partisi ile Halkevleri’nin çağrısı üzerine 120 kişi ölüm yıldönümünde mezarı başında bir araya gelmişti. İddianamede Mustafa Özenç’in THKP/C Devrimci Yol adlı ‘terör örgütünün’ üyesi olduğunu ve idam edildiği kaydediliyor. Devrimci Yol’un bayrağı, Özenç’in ve Che’nin resmi, “Tek yol
devrim” yazılı döviz, “Mahirlerden Özenç’e, selam olsun Dev Genç’e” diye slogan atmak ve Dev-Genç Marşı’na eşlik etmek suç unsuru sayılıyor.

 

 

 

 


 

 

 

 

Hanefi Avcı'ya hapis cezası

 

 

 


"Devrimci Karargah Örgütü" davasında tutuklu yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, "Haliç'te Yaşayan Simonlar: Dün Devlet Bugün Cemaat" adlı kitabında, Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'a iftirada bulunduğu gerekçesiyle, 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi cezayı ertelemedi ve hükmün açıklanmasını geri bırakmadı.

 

 

 


 

 

 

Kürtaj protestosuna gözaltı

 

 

 

 


Ankara'da Başbakan Erdoğan’ın kürtajı yasaklamaya yönelik açıklamaların tepki gösteren Halkevleri üyesi kadınlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı eylem düzenledi. “AKP elini kadının bedeninden çek” pankartı açan eylemciler Bakanlık’tan bir yetkili ile görüşmek istedi; Bakan Fatma Şahin’in, Başbakan’ın kürtaj açıklamaları nedeniyle çıkıp bütün kadınlardan
özür dilemesi gerektiğini belirtti. Talepleri kabul edilmeyen grup oturma eylemi başlattı. Kadınlar Meclis’e yürümek istedi; polis 27 kadını gözaltına aldı. Polis ile basın mensupları arasında da tartışmalar yaşandı. Gözaltına alınmak istenen kadınları görüntülemek isteyen basın mensuplarına polis sert müdahalede bulununca gerginlik yaşandı.

Eskişehir’de de Erdoğan’ı protesto etmek için AKP il Başkanlığı’na yürümek isteyen 7 kadın gözaltına alındı.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

“YÖK’e hayır” dedi, tutuklandı

 

 

 

 


Konya'daki Selçuk Üniversitesi Harita Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Muhammet Burak Akyurt, Konya 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nce “DHKP-C terör örgütü üyesi” olduğu ve “örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle tutuklandı. Konya E Tipi Cezaevi'nde bulunan Akyurt’un tutuklanma gerekçeleri arasında duvarlara, "YÖK'e hayır", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Parasız eğitim, ücretsiz ulaşım istiyoruz" yazması; üniversitede hidroelektrik santrallerle (HES) ilgili panel düzenlemeye çalışması, Grup Yorum konserine gitmek için arkadaşlarıyla telefonda konuşması bulunuyor.

 

 

 


 

 

 

Bir basın açıklamasına birden fazla ceza

 


8 Mart 2012’de Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Yusuf Güler, poşu takan Derviş Lağab’a ‘poşu’ taktığı için ‘pala’ tabir edilen bıçakla saldırdı. Ertesi gün yaklaşık 100 kişilik öğrenci grubu konu hakkında basın açıklaması yaptı. Okul yönetimi basın açıklamasının izinsiz olduğu gerekçesiyle 65 öğrenci hakkında soruşturma başlattı. 7 öğrenciye ‘yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası’, 22 öğrenciye ‘iki yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası’, 34 öğrenciye ‘bir yarı yıl okuldan uzaklaştırma cezası’ verildi. Ancak üniversite, İdare Mahkemesi’nde dava açarak geri dönmesinler diye 2 öğrenciyi iki gün sonra ikinci kez okuldan attı. Üniversite yönetimi öğrenciler hakkında üçüncü bir soruşturma da başlattı.

 

 

 


 

 

Ferhat Encü üçüncü kez gözaltına alındı

 

 

 


Roboski (Uludere) katliamının sorumluları bulunamazken öldürülen Serhat Encü'nün kardeşi ve katliamda hayatını yitiren 24 kişinin akrabası Ferhat Encü üçüncü kez gözaltına alındı. Encü, köye uğrayan Uludere Kaymakamı Nafiz Yavuz’a yönelik saldırı nedeniyle "kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek" suçlamasıyla soruşturuluyor. Encü Demokratik Anayasa
Hareketi'nin öğlen saatlerinde Meclis Çankaya Kapısı'nda yapacağı açıklamaya katılmak için geldiği sırada gözaltına alındığını Twitter’dan şu sözlerle aktardı: "Artık bu zihniyetten adalet talep etmeyeceğim. Beni gözaltına alarak susturmaya çalışıyorlar". Ankara Adliyesi'nden serbest bırakılan Encü daha önce 29 Şubat'ta, Uludere'de, 10 Mart'ta ise Adana'da gözaltına alınmıştı.

 

 

 


 

 

 

Geçen haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları:


• İçişleri Bakanlığı’nın Şiar Rişvanoğlu’na Adana'da bir portakal bahçesindeki ağaca asılı olarak bulunan Azadiya Welat gazetesi dağıtımcısı Metin Alataş'ın şüpheli ölümü üzerine okuduğu basın açıklaması sebebiyle açtığı tazminat davası Adana 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Polis tanıkları dinlendi. Rişvanoğlu’nun tanıklarının dinlenmesi için duruşma 16 Ekim 2012, saat 10:40’a ertelendi.

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.