Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Haftanın "edebi" etkinlikleri



Toplam oy: 652

İstanbul'da bu hafta da yolu edebiyatla kesişen birçok etkinlik var.

 

Bunlardan öne çıkanları derledik:

 

Yarışma – Zeytinburnu Belediyesi Kitap Okuma Yarışması

 

Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl 10.su düzenlenecek olan kitap okuma yarışmasında, birinci grupta 4 ve 5. sınıflar, ikinci grupta 6,7 ve 8. sınıflar, üçüncü grupta lise öğrencileri ve dördüncü grupta ise üniversite öğrencileri dahil olmak üzere tüm kitap severlerden oluşuyor. Yarışmaya katılmak isteyen kişilerin, Zeytinburnu’nda ikamet eden ya da çalışan olması ve 17 Mart – 26 Nisan tarihleri arasında Zeytinburnu Belediyesi Bilgi Evleri’ne kayıt olması gerekiyor. Katılımcılar, 7 Nisan’dan itibaren, ait oldukları gruplara göre önceden belirlenmiş olan 7 farklı kitabı Bilgi Evleri’nden ücretsiz olarak temin edip 17 Mayıs’ta, Haluk Ündeğer İlkokulu’nda gerçekleşecek olan sınava giriyor.

 

Ödül töreni 24 Mayıs Cumartesi günü, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek olan yarışmanın ödülleri ise şu şekilde:

 

Birinciye: 2000 TL
İkinciye: 1500 TL
Üçüncüye: 1000 TL
Dördüncüye: 750 TL
Beşinciye: 500 TL
6.7.8.9. ve 10.ya: 400 TL

 

Ayrıca ilk 3’e giren katılımcılar, ailelerinden iki kişi ile birlikte 3 gece, 4 gün süreli Kapadokya Kültür Gezisi kazanıyor.

 

Sergi - Bedri Rahmi Eyüboğlu'ndan Narmanlı'ya selam

 

Türk sanat dünyasının Ahmet Hamdi Tanpınar, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Aliye Berger gibi adlarının bir dönem konuğu olduğu Narmanlı Han Arte İstanbul’da düzenlenen bir sergi ile anılıyor: Narmanlı’ya Selam…Narmanlı’ya Selam, bir dönem Narmanlı’da atölyesi bulunan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yapıtlarından oluşuyor. Sergi, 18 Mart-26 Nisan arasında görülebilecek.

 

Tarih: 18 Mart - 26 Nisan
Mekan:
Arte İstanbul

 

Sergi - Afrika Dansı

 

Afrika Dansı video film, enstalasyon, sergi, performans ve dans gösterilerinden oluşan, deneysel nitelikte çokdisiplinli bir sanat projesi. Sevim Burak'ın Afrika Dansı öyküsü ile aynı adlı kitabındaki diğer öykülerden yararlanılarak bir sahne metni oluşturuldu. Farklı disiplinlerde üretilmiş metin katmanlarının birbirine konuşması, birbirini tamamlaması durumu projenin yapısını belirledi.

 

Tarih: 18 Mart - 4 Nisan
Mekan: SALT Beyoğlu

 

Sergi – Bu Sayfa Bilerek Boş Bırakılmıştır

 

“Bu Sayfa Bilerek Boş Bırakılmıştır”, Franz Thalmair’in küratörlüğünde ve Vilem Flusser’ın “Yazma Eylemi”ni temel alarak gerçekleştirilen sergiler dizisinin ilki özelliğini taşıyor. Yazmak üzerine yapılan geniş çaplı araştırmalar sonucu seyirci karşısına çıkarılan eserlerde, yazma eyleminin kültürel, sanatsal ve edebi yanları göz önünde bulunduruluyor. Sergide yer alan sanatçılar ise John Baldessari, Fiona Banner, Valie Export, Kenneth Goldsmith, Wade Guyton, Daniel Hafner, Marianne Holm Hansen, Bethan Huws, Josephine Kaeppelin, Micheal Kargl, Ulrich Kehrer & Agnes Miesenberger, Jörg Piringer, Falke Pisano, Stefan Riebel, Karin Sander, Ignacio Uriarte ve Anita Witek’den oluşuyor.

 

Tarih: 19 Mart - 17 Mayıs
Mekan: Akbank Sanat - Beyoğlu/ İstanbul

 

Tiyatro – Hamlet

 

Shakespeare’in ölümsüz eseri Hamlet, Ahşap Çerçeve Kukla Tiyatrosu tarafından sahneye uyarlanıyor. Yetişkinler için düzenlenen oyunda ipli kukla, sopalı kukla, el kuklası ve gölge kuklacılığı gibi değişik teknikler kullanılırken, kuklaların arkasında yer alan isimler ise Çağrı Yılmaz, Emre Tandoğan, Ergin Karataban’dan oluşuyor.

 

Tarih: 19 Mart Çarşamba
Saat: 20:00
Mekan: Hayal Perdesi – Beyoğlu/İstanbul


Atölye – Jale Sancak ile Öykü Atölyesi

 

Atölye, Jale Sancak öncülüğünde, öykü yazma teknikleri üzerine gerçekleştiriliyor. Ünlü yazarların eserlerinden örneklendirmelerin yanı sıra, katılımcıların yaptıkları çalışmalar da atölye çerçevesinde ele alınıyor.

 

Tarih: 20 Mart Perşembe
Saat: 19:30 – 21:30
Mekan: Galapera Kültür ve Sanat Derneği – Beyoğlu/ İstanbul

 

Tiyatro – Shakespeare’in Bütün Eserleri Hafif Kısaltılmış

 

Adam Long, Daniel Singer ve Jess Winfield tarafından yazılan oyunda, 3 erkek oyuncunun Shakespeare’in bütün eserlerini sahnelemeye kalkışması konu ediliyor. Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak olan oyunu Kemal Erdurak, Mesut Yılmaz ve Kerem Muslugil canlandırıyor.

 

Tarih: 23 Mart Pazar
Saat: 15:00
Mekan: Garajistanbul – Beyoğlu/İstanbul

 

 


 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.