Dünyanın bir romandan esinlenerek hazırlanan ilk müzesi, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un 2008’de yayınlanan ve 60’a yakın ülkede okuyucusuyla buluşan Masumiyet Müzesi 28 Nisan'da açılıyor.
Yayınlandığı günden itibaren büyük ilgiyle okunan kitap, 1950’lerin İstanbul’unda Kemal ile Füsun'un Nişantaşı ve Çukurcuma arasında yaşanan aşkını anlatıyor. Kemal’in Füsun’a olan aşkı Füsun’un eşyalarını biriktirmeye kadar varıyor. Kemal'in biriktirdiği tüm bu eşyalar, Füsun’un sigara izmaritleri, İstanbul'un eski otobüs ve sinema biletleri, sigorta kartları ve banka defterleri, resimler, fotoğraflar, tuzluklar, meyveler, giysiler, mutfak eşyaları, aklınıza o günlere dair ne geliyorsa her şey, bu müzede özenle sergileniyor. Bu zamana kadar sadece yazar yönüyle tanıdığımız Orhan Pamuk'un küratörlüğünü yaptığı müze, aynı zamanda İstanbul’un ilk şehir müzesi olma özelliğini de taşıyor. Çukurcuma’da yer alan 1897 yapımı 3 katlı tarihi binanın ve müzede sergilenecek eşyaların her şeyiyle bire bir ilgilendiğini söyleyen Pamuk, ziyaretçilerini 1950-2000 yılları arasındaki İstanbul hayatının pek çok unutulmuş ayrıntısıyla yeniden buluşturuyor.
"Gecikti ama tembellikten değil"
Pamuk'un Masumiyet Müzesi adlı kitabının son sayfalarında yer alan bilet, henüz varolmayan bir müzenin çekemeyeceği kadar ilgi çekmişti. Ha açıldı ha açılacak derken, okuyucularını 4 yıl kadar bekleten Orhan Pamuk, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: “2008 yılında roman yayınlandığında, bir yıl sonra da müzeyi açarım diyordum ama yetiştiremedim. İnanın bunun nedeni tembellik değildi. Sultanahmet’te ve Galata’da çok dolaştım ama sonunda burada, Çukurcuma’da karar kıldım. Amacım müze katoloğu gibi bir roman yazmaktı. Benim yaşadığım yılların İstanbulunun bir şehir müzesi olma niteliği de var Masumiyet Müzesi’nin. Ne yazık ki İstanbul’un bir şehir müzesi yok çünkü. Benimkisi ummanda bir kaşık su gibi mütevazı bir şehir müzesi oldu.”
"Önce eşyaları topladım"
28 Nisan’da ziyarete açılacak olan müzenin kültür-sanat basınına tanıtımı sırasında yaptığı açıklamada Orhan Pamuk, müzenin ilk eşyalarını romanı yazmaya başlamadan önce toplamaya başladığını, romanı bu eşyalara bakarak yazdığını belirtti. Müzenin yapımı tamamlandığında Pamuk’un evini ve yazıhanesini dolduran binlerce eşya, sanat eseri, video filmler, fotoğraflar, İstanbul’un geçmişini hatırlatan ses yerleştirmeleri, tarihi binanın çatısından ve ahşap merdiven trabzanlarının arasından süzülen ışıkla hayat buldu. Muazzam bir mimariye sahip müze binasının yapımında Türk mimarlar İhsan Bilgin, Cem Yücel ve Alman mimar Gregor Sunder Plassmann görev aldı. Kitabın içinde yer alan 83 bölüm, 83 kutuyla temsil edildi.
Müze bilgileri
28 Nisan Cumartesi günü açılacak olan müze, Salı-Pazar saat 10.00 – 18.00 saatleri arasında, Cuma günleri ise saat 20.00’ye kadar ziyarete açık olacak.
Ziyaretçiler, müze içerisinde yer alan dükkandan kitap, poster, kartpostal ve müze için özel olarak üretilen hediyelik eşyalardan satın alabilecekler.
Kitaba sahip olanlar, son sayfalarında bulunan bileti damgalatarak müzeye ücretsiz giriş yapabilecek.
Müzeye giriş ücreti; Tam: 15 TL, Öğrenci: 10 TL
Adres: Firuzağa Mahallesi, Çukurcuma Caddesi No: 24 / 34425 Çukurcuma / İstanbul
Telefon: Müze (Santral): 0212 252 9738
Deniz Aral (Müze Müdürü): 0532 571 7857
http://www.masumiyetmuzesi.org/W3/
süpper bi kitap masumiyet müzesinin açılmasını dört gözle bekliyorum :)
Yeni yorum gönder