Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

PEN'in Charlie Hebdo ödülü tartışma yarattı



Toplam oy: 844

Dünyanın dört bir yanındaki yazarların dayanışma ve iletişim halinde olmasını sağlamak amacıyla kurulan PEN Uluslararası Yazarlar Birliği merkezlerinden biri olan PEN America'nın Charlie Hebdo dergisine "İfade Özgürlüğü Cesaret Ödülü" verme kararı tartışma yarattı. Merkezin üyesi olan bir grup yazar merkezi protesto etti ve yıllık galaya katılmayacaklarını açıkladı. Aralarında Junot Diaz ve Joyce Carol Oates gibi dünyaca ünlü isimlerin de olduğu 200'den fazla yazar, Charlie Hebdo'ya bu ödülü vererek PEN America'nın derginin tartışmalı karikatürlerinin onurlandırmış olacağını öne sürdüler. 

 

Yazarlar yayımladıkları mektupta Charlie Hebdo dergisinin "Fransız toplumunun hali hazırda marjinalize olmuş, kenara itilmiş ve kurban konumuna sürüklenmiş bir kesimiyle alay ettiğini" ileri sürüyor. Mektupta "Kabul edilebilir sınırları aşan ifadelerin dahi özgürlüğünü savunmak ile bu ifadeleri ödüllendirmek arasında kritik bir fark var," denirken "Güç ve prestij her türlü söylemi incelerken göz önünde bulundurulması gereken etkenlerdir, buna mizah da dahil" ifadelerine yer verildi. Mektupta Fransa'nın sömürgeci geçmişinin uzantısı olan toplumsal eşitsizliğe dikkat çekilirken Muhammed karikatürlerinin daha fazla aşağılama ve işkenceden başka bir anlama gelmediği öne sürüldü.

 

 

Joyce Carol Oates Twitter hesabında yaptığı açıklamalarda "PEN'in verdiği ödülleri desteklemesek de PEN'i desteklememiz önemli. PEN 'düşünce özgürlüğü'nü onurlandırıyor, ama her düşüncenin özgürlüğünü onurlandırmıyor. Örneğin anti-semitik bir ifade asla PEN tarafından ödüllendirilmez. Bazılarına göre siyahi kadınların maymun olarak resmedildiği karikatürler son derece küçük düşürücü. Yine de bu ifadenin özgürlüğünü savunabiliriz, kafamızı çevirip o yöne bakmayabiliriz. Ama ödüllendirmek konusunda da isteksiz olmamız doğal," dedi.

 

PEN America başkanı Andrew Solomon ise "sadece fikirlerine katıldığımız kimselerin düşünce özgürlüğünü savunsak bu çok kısıtlı bir bakış açısı olurdu. Bu verilen bir cesaret ödülü, bir içerik ödülü değil," dedi. 

 

Şeytan Ayetleri romanı yüzünden hakkında ölüm fetvası çıkarılan Salman Rushdie ise bu olayla ilgili Twitter'da sert açıklamalar yaptı. Protestocu yazarlar için ağır ifadeler kullanan Rushdie, bu yazarların karakter arayışındaki kimseler olduğunu söyledi.

 

Yazar Neil Gaiman de PEN'in ödülünü destekleyen bir açıklama yayımladı. Gaiman, "Charlie Hebdo'ya verilen PEN ödülü bir cesaret ödülüdür. 2011'deki bombalamalardan sonra hâlâ çalışabilmenin, ölüm tehlikesine karşı dergi yayımlamanın cesareti… Şayet bunu alkışlamayı beceremiyorsak, hepimizin evlerimize dönmesinde bir sakınca yok. Ben galaya katılmaktan gurur duyacağım," dedi.

 

 

 


 

 

* Kaynak: Guardian, Hyperallergic, Mhpbooks

 

EB


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.